Frida Hallqvist

Foto: Private Frida Hallqvist mener, at hun har et ansvar for at vise unge mennesker, at der nogle gange er mere til historien, når det kommer til billeder på Instagram.

Frida Hallqvist spiste is i stedet for at træne

Frida Hallqvist: “Unge mennesker skal bare vide, at selvfølgelig er der også en anden virkelighed end den, de ser på Instagram”

Det er ikke at snyde sine følgere, når man trækker maven ind på billeder. Det er det først i det øjeblik, man retoucherer sig slankere, mener personlig træner Frida Hallqvist. Hun vil ikke skuffe sine følgere, som motiveres af hendes aktive friluftsposts, derfor lagde hun dette billede op, selvom hun slet ikke gad at træne.

Frida Hallqvist, 38 år, personlig træner og forfatter til bogen "Træn, spis, lev"
Følg Frida på Instagram-profilen @fridahallqvist

Hvad er den sande historie bag billedet?
– Jeg er på ferie med børnene i Barcelona, vi er på stranden, og jeg havde egentlig regnet med, at jeg skulle træne lidt. Men ungerne stod ved siden af mig og råbte, at de ville have is, og det ville jeg faktisk også gerne, så jeg stod kun i planken i 30 sekunder. Lige akkurat nok til, at der kunne blive knipset et billede til min Instagram-profil, og så var vi på vej mod isboden.

Det ser benhårdt ud, men faktisk stod Frida Hallqvist kun i planken i 30 sekunder.

Hvorfor følte du dig nødsaget til at pynte på sandheden?
– Jeg er nødt til at pleje mit image. Min Instagram-profil er vokset fra 1.000 til 15.000 følgere på et år, så selvfølgelig vil jeg gerne levere nogle fede billeder, som kan motivere og inspirere, for det giver også nogle samarbejdspartnere, man kan udvikle nogle sjove produkter med. Jeg synes jo ikke, 15.000 følgere er vildt meget, men alligevel bliver jeg passet op af følgere nede i supermarkedet, som spørger, om jeg skal have den pose slik dér i indkøbskurven. Her for nylig var jeg med en veninde på spahotel, da to kvinder kom og spurgte, om det var mig, der var Frida. Og det sker hver uge, lige meget hvor jeg bevæger mig rundt. Selv i Barcelona. Så det har jo noget magt over en, og jeg føler også, jeg har noget at leve op til.

Med den store følgerskare, du når ud til, kan du jo potentielt påvirke rigtig mange mennesker. Tænker du over, hvad det er for et ideal, du er med til at skabe, og føler du dig ansvarlig?
– Helt klart. Det sætter også rigtig mange tanker i gang. Jeg tror generelt, vi skal blive bedre til at sige: "Prøv og hør her, det her er forsidebilledet, men sådan her så jeg ud om aftenen, da jeg kom hjem." Jeg er 38 år og prøver ikke at ligne en på 20, men jeg viser mig frem fra min bedste side. Selvfølgelig gør jeg det, og jeg er super kritisk. Når der bliver taget billeder af mig, tager vi ti, og så vælger jeg det bedste. Vægten i sig selv er fuldstændigt ligegyldig, det handler om, hvordan du har det med dig selv, og jeg har det bare bedst med mig selv, når jeg kan passe et par jeans i størrelse 36.

– Jeg indrømmer, at bliver jeg spurgt, om jeg vil stå i bar mave på en forside, så mister jeg altså lysten til at spise is. Jeg har mere eller mindre sixpack, når jeg står ud af sengen om morgenen, hvis jeg lige laver 100 maveøvelser og får lidt babyolie på kroppen. Så er jeg helt strammet op og klar til at levere! Til photoshoots står jeg nogle gange og spænder helt vildt i maven og finder min gode vinkel, og så kan jeg puste ud, når billedet er taget. Og så tror pigen på 15, der sidder og læser det blad, at jeg ser sådan ud hele tiden, men det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer.

LÆS OGSÅ: 10 råd til en digital detox

Er det ikke at snyde dine følgere?
– Jeg føler ikke, det er et forkert signal at sende, så længe jeg arbejder med den krop, jeg har. Det er først snyd, når man begynder at retouchere taljen tyndere og lårene smallere. Jeg tror bare, at vi alle sammen gerne vil vise vores bedste jeg frem. Man tager jo også mascara og et par jeans, man ser godt ud i, på, inden man går ud ad døren. Og falske øjenvipper til fest. I morgen skal jeg til frisøren og have lavet striber i håret. Er det ikke det samme? Folk gider jo heller ikke rigtigt se mig sidde her i sofaen i hængebukser med havregryn på skulderen. Man vil gerne drømme og inspireres af de Instagram-profiler, man følger. Uden at det bliver uopnåe­ligt.

Men synes du ikke, det bliver uopnåeligt, når du står på et photoshoot og trækker maven ind, så det ser ud, som om du er mere slank og fit, end du er?
– Ellers ville jeg jo ikke være på forsiderne. Hvis ikke du er fit og har sixpack, kan du ikke trylle det frem. Det at suge maven ind, når man tager et billede, er lidt ligesom at bruge en god foundation, hvis du har en bums på kinden, synes jeg.

Kunne man forestille sig, at man også kunne udvikle nye idealer for, hvordan en forside kan se ud?
– Det, tror jeg aldrig, kommer til at ske, fordi folk gerne vil se det andet. Det er lidt ligesom, hvordan kan du godt lide at se dit hjem? Skal det være støvsuget eller støvet? Når du laver mad, hvad ser så bedst ud: Når du smider det op på tallerkenen, og der er sovsepletter rundt i kanten, eller når maden er anrettet pænt, og tallerkenen er ren? Det visuelle tiltaler os.

Vil du fremover lægge flere billeder op på Instagram, som viser den ufiltrerede, uperfekte virkelighed?
– Os, der har den magt, skal nok blive bedre til at vise, at der er to sider af en sag. Jeg forhandler jo også med mig selv og er ikke 100 procent stringent hele tiden. Nogle dage får jeg heller ikke lavet noget, og jeg har også perioder, hvor jeg tænker: "Gud, jeg burde nok stramme mig lidt an og tabe de sidste to kilo." I går spiste jeg fire stykker chokolade, drak en kop kaffe klokken 22 og var oppe til midnat. Det er okay, men det kan ikke være okay hver dag. Min rolle er at være den gode engel på folks skulder. Djævlen sidder der allerede, og den skal nok fortælle dig, at du skal slappe af og ikke behøver at løbe i dag. Jeg er deres gode samvittighed, når de mangler motivation.

Hvorfor har du sagt ja til at medvirke i det her interview?
– De unge mennesker skal bare vide, at selvfølgelig er der også en anden virkelighed end den, de ser på Instagram. Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke sætter sig selv op på en piedestal. At man kigger sig selv dybt i øjnene og spørger sig selv, hvordan man kan blive bedre. Hvordan jeg kan blive bedre til at vise mine følgere, at der nogle gange er mere til historien. Og jeg kan godt se, at jeg kan gøre en større indsats for at blive tydeligere i det sprog.

Se, hvad vi ellers skriver om: Instagram og Træning