Fordøjelsen og luft i maven

Foto: Getty Ups! Kender du følelsen af at have sluppet en lille vind?

Fordøjelsen og luft i maven

Giver du den også gas på jobbet?

Over 1 mio. danskere oplever problemer med fordøjelsen. Måske er det derfor at flere af os prutter lystigt både på job og derhjemme?

Vores tarme har været et hot tema indenfor sundhedsområdet de sidste par år. Det hele blev især skudt i gang med bestsellerbogen "Tarme med charme – alt om et undervurderet organ", hvor den tyske medicinstuderende Giulia Enders, argumenterer for at tarmen og dens indhold af bakterier ikke alene spiller en rolle for dit fysiske helbred, din vægt og dit velbefindende, men at den også kommunikerer følelser og adfærd til hjernen. Der forskes i tarmflora som aldrig før, der udgives kogebøger med opskrifter, så vi kan spise vores tarme glade, og internettet flyder over med gode tips til sunde tarme.

Men hvordan står det så til med tarmene? En ny undersøgelse fra Lactocare dykker ned i danskernes fordøjelse. Og på trods af den store opmærksomhed på vores fordøjelse og vores forsøg på at lufte godt ud i tarmene døjer mange fortsat med ubalance i maven. Det hyppigste fordøjelsesproblem er luft i maven, men det er langt fra det eneste problem. I følge undersøgelsen oplever 28 % af danskerne problemer med fordøjelsen, som fx oppustet mave, halsbrand og hård mave, en eller flere gange om ugen, for kvinder gælder det 37 %.

Vi prutter løs

Det hyppigste fordøjelsesproblem blandt danskerne er luft i maven, og det gør både ondt og er ikke godt for mavens balance at holde på prutterne. Det er tilsyneladende gået op for mange af os, at prutten skal ud - også selv om vi er på arbejde. Undersøgelsen viser nemlig, at 41 % af danskerne prutter op til flere gange dagligt, mens de er på arbejde. Mændene ligger sig i førerselen, da 59 % af mændene prutter dagligt på jobbet, mens det kun gælder for 34 % af kvinderne.

Derhjemme holder vi også sjældent igen, når vi er sammen med kæresten eller ægtefællen. 38 % af kvinderne har intet problem med at prutte foran partneren, mens det gælder for 48% af mændene.

Vi spiser tarmene glade

Det øgede fokus på tarmen og dens betydning for vores sundhed og immunforsvar har haft sin indvirkning for danskernes hverdag de seneste år. 22 % er blevet mere opmærksomme på, hvordan de opretholder en god fordøjelse, 14 % er begyndt at spise anderledes og 7 % er begyndt at tale mere om deres fordøjelse med andre.

8 gode råd til en mave i balance

  1. Spis en fornuftig morgenmad. Du har brug for energi og at give maven noget at arbejde på
  2. Tyg maden godt. Så har den lettere ved at komme ubesværet igennem hele fordøjelsessystemet
  3. Undgå sukker og for meget mættet fedt. Vælg fuldkorn og få 600 g frugt og grønt ind i kosten
  4. Suppler med mælkesyrebakterier. Findes bl.a. i surmælksprodukter eller i kosttilskud
  5. Drik rigeligt med vand. Gerne 1 ½ L om dagen og forsøg at drikke et glas umiddelbart inden et måltid.
  6. Få motion ind i din hverdag. Det forbedrer din krops evne til at optage og udnytte næringsstoffer.
  7. Hold ikke luften inde. Gå på toilettet, så snart du mærker, at du kan. Det er ikke godt at gå og holde sig.
  8. Undgå stress. Planlægning og en god nattesøvn giver ro i maven.

Kilde: Lactocare

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion for Lactocare og er udarbejdet på baggrund af i alt 1.005 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover.

Se, hvad vi ellers skriver om: Tarme, Oppustet mave, Fordøjelsen og Luft i maven