Gør dit arbejde dig tyk? 6 fælder, du nemt kan undgå
SPONSORERET indhold

Gør dit arbejde dig tyk? 6 fælder, du nemt kan undgå

Har du svært ved at takke nej, når kollegaerne har bagt kage eller gribe buffeten på arbejdet fornuftigt an? Her får du de seks mest gængse fælder på en arbejdsdag, og hvordan du undgår at falde i dem.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
18. jun. 2019 | Sundhed | Fit living

I en undersøgelse fra 2018 lavet af Epinion for Skandia fremgår det, at hver tredje af 1.200 deltagere mener, at arbejdspladsen bør hjælpe overvægtige med at tabe sig ved hjælp af kostvejledning og fysisk aktivitet. Et ønske som flere firmaer er begyndt at støtte op om. Senest Trygfonden, der for nyligt har doneret 3,6 millioner kroner til Dansk Firmaidrætsforbund, så de kan få daglig aktivitet på programmet hos flere arbejdspladser og forbedre den fysiske og mentale sundhed. Og det gør de klogt i.

“De usunde vaner begynder allerede fra morgenstunden, hvor der på nogle arbejdspladser serveres morgenbrød. Derefter venter en stor frokostbuffet, og senere giver kollegaen kage. Lægger du oveni, at mange sidder stille det meste af dagen, har du et problem,” siger personlig træner Henrik Duer. Her får du hans tips til at styre udenom seks typiske sundhedsfælder på arbejdspladsen

1. Du får ikke spist morgenmad

Løsning:

Vil du gerne gøre morgenmåltidet til en fast vane, så erkend, at det tager minimum 10 minutter at spise morgenmad. Sæt vækkeuret 10 minutter tidligere, så du får den ekstra tid og ikke behøver at stresse. Husk, at du sagtens kan fungere uden at spise morgenmad, så mærk efter i din krop, om du har et behov eller ej. Har du spist sen aftensmad, vil din krop ikke trænge nær så meget.

Er du ikke sulten, så spring over, men sæt tiden af, hvis du kan mærke, at din krop efterspørger mad, så du ikke dukker sulten op på arbejde og falder over den croissant, der måske venter i kantinen. Mange føler ikke sult før langt op ad formiddagen, men selv om sulten ikke nødvendigvis mærkes, kan det påvirke din performance på arbejdet, ligesom risikoen for at overspise til frokosten stiger.

Det skal du spise:

Sats på en morgenmad, der kan lade sig gøre hver morgen. Det kan være skyr med bær, omelet på rugbrød med lidt grønt til eller havregryn med mælk og frisk frugt. Sørg for at måltidet indeholder protein, mætter godt på få  kalorier og holder dit blodsukker nogenlunde stabilt. 

2. Du får ikke sunde mellemmåltider

Løsning:

Mellemmåltider kræver planlægning. Sørg for, at du har dine favoritter klar i tasken eller skuffen. Mange virksomheder tilbyder frugt, men stiller det ikke din sult, så husk at handle selv. Vælg kun mellemmåltider, hvis du føler dig sulten mellem de tre hovedmåltider. De kan hjælpe til, at du ikke overspiser til frokost og aften, og de kan tage brodden af den søde tand, så det bliver nemmere at sige nej tak til kage på arbejdet.

Det skal du spise:

Forskelligt knækbrød er godt til skuffen. Vælg det med højt fiberindhold. Skræl gulerødder, agurker og peberfrugter, eller tag et stykke frugt med en håndfuld nødder. Pas dog på med at overspise i nødder, da de indeholder mange kalorier

Læs også: Kaffe og koffein: Er det godt eller skidt for dit helbred?

3. Du får ikke spist ordentlig frokost

Løsning:

Overbevis dig selv om, at du skal tage dig tid til frokosten, for springer du dagens mellemste måltid over, er der risiko for, at du overspiser senere på dagen eller kommer til at snacke noget, der er mere usundt i løbet af eftermiddagen. Føler du ikke, der er tid til at stå i kø efter mad i kantinen, så brug et kvarter aftenen før på at lave en madpakke.

Det skal du spise:

Frokosten er et af de måltider, hvor du får varieret mad, som indeholder alle de vigtige næringsstoffer som kulhydrat, fedt og protein. Er der kantineordning med buffet på dit arbejde, så læg ud med at fylde tallerkenen halvt op med grønt efterfulgt af kød og fuldkorn som pasta eller ris fordelt ligeligt på den anden halvdel af tallerkenen.

Selv om din tallerken er sund, så undgå at lade dig rive med. Hold dig til én portion, og gå udenom flydende kalorier som juice og sodavand. Medbringer du madpakke på arbejde, så prøv at bygge den op efter de samme principper med halvt grønt, en fjerdedel kød og en fjerdedel fuldkornsprodukter.

4. Du får ikke holdt pauser

Løsning:

Organisér dine pauser, som du organiserer dine arbejdsopgaver. Læg pauserne ind som en reminder i din telefon eller i kalenderen på computeren, så du får en besked, når du skal afbryde arbejdet.

Derfor skal du holde pause:

Din hjerne kan ikke koncentrere sig uafbrudt. Studier har vist, at koncentrationen falder efter cirka 40 minutter, så en pause giver ny energi. Pauserne sikrer også, at du får tid til mellemmåltiderne og får rørt dig i løbet af dagen og dermed forbrændt kalorier. Når du holder en pause, får du også skiftet arbejdsstilling, og det sikrer, at du ikke så let får spændingshovedpine, som kan være skyld i, at du mister overskud.

Læs mere: Lider du af blodmangel? + 6 andre grunde til at du er træt

5. Du får ikke drukket nok vand

Løsning:

Hav en kande vand stående på dit bord, der minder dig om at drikke. Og når du henter kaffe eller te, så mærk efter, om det er ren hygge, eller om du er tørstig. Er du det, så drik vand.

Så meget skal du drikke:

Sundhedsstyrelsen angiver, at det i Danmark er tilstrækkeligt at drikke én til halvanden liter væske i døgnet, da maden også tilfører omkring en halv liter væske. Dyrker du fysisk aktivitet, sveder eller er syg, har kroppen brug for mere væske. Kroppen består af cirka 60 procent vand. I løbet af en dag afgiver kroppen væske fra huden, lungerne og blæren, så der er behov for en påfyldning for at få kroppen til at fungere optimalt.

Vand indeholder de vigtige mineraler kalcium, jod og magnesium, og tilfører kroppen væske uden kalorier. Du kan holde øje med din væskebalance ved at se på din urin. Er den meget mørk, drikker du for lidt, er den meget lys, drikker du for meget.  

6. Du får ikke rørt dig

Løsning:

Integrér konditionstræning i din transport ved at løbe eller cykle til eller fra arbejde. Rør dig ved at tage trappen, gå hen til din kollega, bruge dit hæve-sænkebord eller lav små øvelser på jobbet.

Derfor skal du dyrke motion:

Det giver energi, forbrænder kalorier og forbedrer din totale sundhed markant. Omvendt kan en inaktiv hverdag være decideret farlig for dit helbred. En undersøgelse fra 2018 foretaget af forskere på Cleveland Clinic i Ohio konkluderer, at inaktivitet er farligere for dit helbred end hjerteproblemer og diabetes.

Tænk motionen ind i din arbejdsdag, og hold gående møder eller gå en hurtig tur efter frokost. Selv små ting som at rejse dig ved bordet spiller ind. Når du står op, forbrænder du 20 procent flere kalorier, fordi kroppen bruger mere energi.

Anbefalet til dig