Her er grunden til, at kvinder skal have nattesøvn og mænd middagslure
SPONSORERET indhold

Her er grunden til, at kvinder skal have nattesøvn og mænd middagslure

Forskere har fundet tegn på, at nattesøvn booster kvinders intelligens mere end mænds.

Af:: Sofie Hviid Foto: iStock
18. jul. 2016 | Sundhed

Videnskaben har nu fundet verdens bedste argument for, at mænd skal tage tjansen med grædende børn om natten. Nattesøvn ser nemlig ud til at have en langt større betydning for kvinders IQ end for mænds.

Et hold forskere fra Max Planck Instituttet i Tyskland har undersøgt, hvad der sker i hjernen, når henholdsvis mænd og kvinder sover. Resultaterne blev præsenteret på den største europæiske konference for hjernevidneskab, der blev afholdt i København tidligere på måneden.

Forskerne har undersøgt 72 kvinder og 88 mænd under deres søvn. De havde særligt øje for det, man i søvnforskningen kalder søvnspindler. Det kan bedst forklares som bølger af aktivitet, der kan måles i din hjerne, når du sover. Med et par sekunders mellemrum kommer der små pludselige udbrud af hjerneaktivitet, som forskningen indtil videre ikke har vidst særligt meget om.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du sover

Men nu mener man altså at kunne se, at der er en sammenhæng mellem de bølger og intelligens. De kunne nemlig se, at der var en sammenhæng mellem langsomme søvnspindler og intelligens – men kun hos kvinder, forklarer Professor Martin Dressler i en pressemeddelelse i forbindelse med konferencen:

- Blandt kvinder er der en mere direkte forbindelse mellem disse nervestrukturer i forhold til intelligens, hvis man sammenligner med mænd.

Mænd skal tage en morfar
Interessant nok fandt forskerholdet frem til, at mænd til gengæld bør tage sig en middagslur. I søvnforsøg kunne de nemlig se, at der hos mænd var en sammenhæng mellem en lur på 100 minutter om dagen og de samme langsomme søvnbølger i hjernen. En lur for en mand skulle altså have samme effekt på intelligensen, som kvinders nattesøvn, tyder resultaterne på.

LÆS OGSÅ: Der er gode nyheder til alle jer kvinder, der bare elsker at sove

Forklaringen er forskerne usikker på, men de formoder, at hormoner kan være en del af årsagen til forskellene. Mænd og kvinder har forskellige hormoner, og disse opfører sig muligvis forskelligt, når det kommer til søvn om natten og dagen.

Som det altid er med ny forskning, skal der stadig flere undersøgelser til, før man for alvor kan konkludere noget. Martin Dressler og hans hold vil nu se nærmere på søvnmønstre, så vi forhåbentlig kan blive klogere på vores nattesøvn:

- Vores resultater viser, at sammenhængen mellem søvnspindler og intelligens er mere kompleks, end vi havde troet hidtil. Der er mange faktorer involveret i intellektuelle evner og søvn er kun en af dem.

Vi kan i hvert fald konkludere, at vores nattesøvn er vigtig – måske også vigtigere end for ham, der ligger ved siden af. Sov godt!