Leonora Therese Høstgaard-Brene

Foto: Jacqueline Fluri Leonora elsker at være i 50'erne.

”Jeg vil bare gerne stoppe tiden her og nu”

Hvorfor skal det (næsten) altid forbindes med noget dårligt at blive ældre? Måske det ligefrem kan være fantastisk med lidt flere år på bagen og mere erfaring med livet?

Hvad husker du bedst fra den dag, du fyldte 50 år?

"At det lød forfærdeligt: 50 år! Så er der ikke langt til 60’erne og pension. Jeg havde ikke lyst til at holde fest. Men det var ikke så forfærdeligt, som jeg frygtede, for vi ældes på en helt anden måde i dag – der er noget om, at 50’erne er de nye 40’ere, hvis 40’erne er de nye 30’ere. Jeg havde også små børn op gennem 40’erne, og de er bestemt også med til at holde en ung – eller yngre."

Hvordan har du det mentalt med at være i 50’erne?

"Jeg har kysset en masse frøer, fået de tre børn, jeg altid har drømt om, taget en god uddannelse, haft gode jobs. Det er rart at have al den erfaring. Men 53 år ... så er der ikke lang tid til pension! Det har jeg dog ikke planer om, for det er først her i 50’erne, jeg har fået modet til at forfølge en livslang drøm om at designe tasker. Det er nu, jeg skal udleve mine egne drømme, fordi børnene er blevet store, og jeg stadig ikke selv er for gammel."

Læs også: ”Livet faldt på plads for mig, da jeg blev 40”

Hvordan har du det fysisk i 50’erne?

"Selvom jeg føler mig 15 år yngre, kan jeg mærke, at jeg ikke kan det samme fysisk som før, og det er irriterende! Jeg dansede meget som ung, men så fik jeg børn og havde ikke tid, og smidigheden er aldrig rigtigt kommet tilbage. Men jeg løber og har genoptaget min dans – det giver mig både livsglæde og holder kroppen ved lige. Det er ikke så nemt at komme af med de ekstra kilo som for 20 år siden!"

Hvad er det bedste ved at være i 50’erne?

"Min livserfaring! Og at jeg stadig er et sted, hvor kroppen kan følge med, hvis man passer godt på sig selv. Jeg hviler i mig selv på en anden måde. 20’erne handlede om at få en uddannelse og finde ham, jeg ville have børn med. 30’erne handlede om at etablere mig på arbejdsmarkedet og få børn. 40’erne handlede om at få børnene til at vokse op og blive gode mennesker. Men 50’erne handler om mig."

Læs også: ”Jeg har fået mere ro og frihed i 60’erne”

Hvad er det værste ved at være i 50’erne?

"Det er lidt skræmmende, at alderdommen venter rundt om hjørnet. Jeg vil gerne leve mange år endnu, men kroppen skal kunne følge med. De små skavanker som dårlig ryg og en fod, der gør ondt, hvis jeg løber, bliver jo nok ikke bedre med alderen. Men jeg vil alligevel ikke spole tiden tilbage til dengang, jeg var 20 – ellers tak – jeg vil bare gerne stoppe tiden her og nu."

Hvorfor er lige nu den bedste alder?

"Der er tid til at have fokus på mig, mens jeg nyder at se mine store børn udvikle sig til fine voksne mennesker. 50’erne er bedre, end jeg havde frygtet, og hvis jeg sammenligner mig selv med min egen mor i 50’erne, virkede hun meget ældre. Vi holder os friskere og yngre i dag, og vi klæder os anderledes – så hvis vi ser bort fra tallet, føler jeg mig slet ikke gammel!"

Leonora Therese Høstgaard-Brene

53 år, selvstændig taskedesigner. Gift på 19. år og mor til tre børn på 14, 17 og 22 år

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Psykologi