Mælk
SPONSORERET indhold

Kan jeg spise mine knogler stærkere?

Dine knogler skal holde hele livet. Få gode tips til, hvordan du kan spise dem stærke.

Af: Redaktionen Foto: Getty
30. apr. 2019 | Sundhed | Fit living

Kan jeg spise mine knogler stærkere?

Det korte svar er ja. Knoglerne har brug for kalk og D-vitamin. Kalken hjælper med at styrke dine knogler, og D-vitamin sikrer, at knoglerne kan optage kalken. Det er særligt i barndommen, at knoglevævet bliver opbygget, og derfor er behovet særligt stort der.

Når du rammer 35-årsalderen begynder kroppen at nedbryde knoglerne, og her er det igen særligt vigtigt med en varieret kost for at få nok kalk og D-vitamin. Heldigvis indeholder mange fødevarer kalk, så det er ikke svært at få dækket behovet, særligt hvis du spiser mejeriprodukter, da både mælk og ost har et højt indhold af kalk.

Til gengæld kan det være svært for danskerne at få tilstrækkeligt D-vitamin igennem kosten i vinterhalvåret, hvor solens stråler ikke bidrager. Derfor kan et tilskud af D-vitamin være en god idé i denne periode. Som en lille bonus kan det lige tilføjes, at fysisk træning også hjælper med at holde knoglerne stærke. (Ekspert Sofie Bentzen)

Læs også: Det siger dine tænder om din sundhed

Hvilke nødder er de sundeste?

Du kan ikke sige, at én slags nødder er sundere end andre, da de alle indeholder gode fedtstoffer og sunde mineraler. Variér dog med fordel, hvilke slags nødder du spiser, for at få mest sundhed fra nøddekontoen. På kaloriesiden er nødder ret kalorierige, så du kan ikke bare spise løs, uden at det bonner ud på kaloriekontoen. (Ekspert Sofie Bentzen)

Kalorieindholdet i nødder:

  • Pistacie: 583 kcal/100 g.
  • Pekan: 583 kcal/100 g.
  • Mandler: 587 kcal/100 g.
  • Cashew: 598 kcal/100 g.
  • Hasselnødder: 622 kcal/100 g.
  • Valnødder: 683 kcal/100 g.

Anbefalet til dig