forbrænding 3 uger
SPONSORERET indhold

3 kvinder tester: Kan du kickstarte din forbrænding på 3 uger?

En god forbrænding påvirker ikke bare din vægt, men også dit energiniveau, overskud og generelle veltilpashed. Så der er gevinster at hente, hvis du kan booste forbrændingen ved at skrue på din kost, motion og livsstil. Se, hvor langt vores tre modige testkvinder nåede på 21 dage.

Af:: Lene Rode Foto: Sanne Berg
02. jan. 2017 | Sundhed | Fit living

FIE: "Jeg vil lære min krop at kende"

FIE FØR FORLØBET
“Jeg tager medicin mod for lavt stofskifte, men enhver naturlig måde at booste forbrændingen er klart at foretrække. Jeg håber, at forløbet gør mig klogere på, hvad der er godt for min krop, og hvordan jeg reagerer på forskellige ting. Det er spændende at blive målt, som vi er blevet, forhåbentlig med et resultat i den anden ende. Det er data om min krop, som jeg ellers ikke ville have fået. Jeg synes, det er motiverende at arbejde med og glæder mig til at se, hvad resultatet viser.”

EKSPERTERNES PLAN
Kost: Da Fie er i god form og hverken har sukkerafhængighed eller behov for vægttab, skal hun begynde direkte på kostplanen. Der er nogle ting, hun skal være ekstra opmærksom på i forhold til hendes lave stofskifte. Hun skal i de næste tre uger undgå alle mælkeprodukter (kasein) og gluten, da disse to fødevareemner kan være store provokatører for lavt stofskifte (og generelt autoimmune sygdomme). Undgå rå kål, spinat og alle sojaprodukter, da de indeholder goitrogene stoffer, som kan blokere for jodets optagelse i stofskiftehormonerne og dermed er problematiske for lavt stofskifte. Undgå også peanuts, hirse, boghvede og sennepsblade. Til gengæld vil det være godt for Fie at spise tang og skaldyr. Husk endelig de to liter vand om dagen, og hav fokus på søvnen. Den ugentlige fastedag vil hjælpe til at trigge stofskiftet.

Træning: Crossfit 4-5 gange om ugen. Det ene pas kan erstattes med hjemmetræning. Derudover en gang svømning eller yoga. Tænk mere bevægelse generelt i hverdagen: Tag cyklen og trapperne, og gå gerne ture. Fie skal lave meget mindre cardio, end hun plejer, fordi det tærer på muskelmassen.

FIE EFTER FORLØBET
“Det har krævet lidt mere planlægning især i forhold til maden. Jeg har lavet meget mere crossfit og slet ikke løbet. I begyndelse var jeg meget øm og fik vabler i hænderne, men kroppen vænnede sig hurtigt til det. Jeg har sovet lidt mere. Det har kroppen nok trængt til. Men jeg har følt mig rigtig godt tilpas med træningen. Første fastedag var lang. Den i uge to gik bedre, og den sidste var helt fin. Min chef var endda solidarisk og fastede med mig den sidste dag. Det gjorde det nemmere. Jeg trænede ikke på fastedagene, for energien var lav. Medmindre det viser sig, at de har haft helt vildt god effekt, bliver det nok ikke dem, jeg holder fast i − selv om man godt kan vænne sig til det. Jeg synes, forløbet er gået rigtig hurtigt. Det var en fed udfordring, og jeg har ikke savnet at løbe. Jeg vil holde fast i kosten. Måske kommer jeg til at cross-fitte lidt mindre og så lægge en cykel- eller løbetur ind i stedet for. ”

NICKOLAIS VURDERING
“Fie trives rigtig godt både med kosten og træningen. Hun føler sig stærkere, har mere energi om dagen og sover bedre om natten. Hun var i vanvittig god form allerede inden forløbet, så derfor skal der mere til at rykke hende. Hendes hvilestofskifte ser umiddelbart en smule lavere ud, men det handler formentlig mest om, at hendes system har fået en ordentlig rystetur. Hvis hun fortsætter med de gode vaner, vil hun helt sikkert også få flotte resultater − også udover dem, hun allerede selv mærker.”

NAVN: Fie Degn Larsen.
ALDER: 22 år.
ARBEJDE: Koordinator.
PRIVAT: Single.
TRÆNING: Løber to gange og crossfitter to gange om ugen. Tidligere elitecykelrytter med god grundform.
HVILESTOFSKIFTE FØR: 1535 (normalt/højt)
HVILESTOFSTIFTE EFTER: 1395 (normalt)

BOOST DIN FORBRÆNDING VED AT...
… holde dit blodsukker stabilt. Gå efter protein, fedt, fibre og langsomme kulhydrater, og undgå sukker, alkohol og tomme kalorier. Så er du med til at stabilisere blodsukkeret gennem din kost.

SUSANNE: "Mine vaner trænger til et løft" 

SUSANNE FØR FORLØBET

“Jeg har fået for dårlige motions- og spisevaner de seneste måneder. Efter forløbet med eksperterne skulle jeg gerne komme i bedre form og spise mere sundt.”

EKSPERTEERNES PLAN
Kost: Begynd med et 10-dages booster-forløb, hvor der er masser af grønt, som giver kroppen et boost, rigtig mad, så du ikke føler sult og derfor nemmere kan holde sukkeret væk. Boosteren er uden alle fødeemner, der kan give problemer − dvs. mælk, sukker, gluten og også frugt (medmindre de er i smoothie). Frugt indeholder frugtsukker og kan derfor holde dig fast i sukkerafhængigheden. Herefter går du over til den almindelige kostplan uden mælk, gluten og sukker og med en fastedag og et belønningsmåltid om ugen. Undgå helst at drikke alkohol, eller tænk på at minimere dit indtag. Jeg ved godt, du har nogle fester på programmet de næste uger, men gør dit bedste. Husk endelig de to liter vand om dagen og fokus på søvnen.

Træning: Styrketræning med kettle-bells fire gange om ugen (20 min. program). Desuden en gang svømning, yoga eller cykling. Tænk mere bevægelse generelt i hverdagen: Tag cyklen og trapperne, og gå gerne ture.

SUSANNE EFTER FORLØBET
“Alt har været anderledes. Jeg skulle begynde at dyrke motion og stoppe med kager og vin. Det sværeste var at overholde det med maden. Jeg havde mange sociale arrangementer, så jeg har ikke holdt det helt. Det var nok en lidt uheldig periode at gøre det i. Det er bare svært at drikke urtete, når andre drikker vin. En anden gang vil jeg planlægge det bedre. Fasten har jeg ikke holdt. Jeg forsøgte en dag, men fik hovedpine og skulle noget om aftenen − og så spiste jeg. Jeg har styrketrænet tre gange om ugen og cyklet lange ture på 50 kilometer en gang om ugen. Jeg blev lidt øm, men det var rart. Jeg kan jo godt lide at træne − det er bare gledet lidt ud de seneste år. Men det vil jeg helt klart holde fast i. Jeg kan godt mærke, at jeg får mere energi til at være aktiv, når jeg spiser sundere og får trænet. Det er meget motiverende for mig at have en plan, så den vil jeg prøve at fortsætte med."

NICKOLAIS VURDERING
“Selv om Susanne ikke har overholdt planen til punkt og prikke, har hun både spist bedre og trænet mere. Og hun har forbedret sig på alle parametre. Hendes forbrænding er forbedret, hun har mere energi og nyder at være kommet i gang med at træne igen. Susanne er god til at finde balancen mellem de sunde vaner og livsnyderiet. Det vil gøre det lettere for hende at holde fast i de gode vaner.”

BOOST DIN FORBRÆNDING VED AT...
... opbygge en god muskelmasse. Det øger din hvileforbrænding, så du forbrænder mere, mens du ligger på sofaen. Derfor er tung styrketræning flere gange om ugen en genial forbrændingsbooster.

NAVN: Susanne Raahede Ebbesen. 
ALDER: 44 år. 
ARBEJDE: Events og markedsføring. 
PRIVAT: Gift og mor til tre børn. 
TRÆNING: Sporadisk. Har i perioder trænet en del, men slet ikke de sidste måneder.
HVILESTOFSKIFTE FØR: 1644 (højt). 
HVILESTOFSKIFTE EFTER: 1746 (højt).

HELLE: "Jeg savner energi og tips til en sundere livsstil"

HELLE FØR FORLØBET:
“Jeg håber, forløbet vil kickstarte et større fokus og inspiration til en sundere livsstil − især på madfronten. Jeg drømmer om mere energi, som jeg allerede kan mærke ved at holde igen med de ‘forkerte madvarer’. Og så vil jeg rigtig gerne tabe mig de 7-10 kilo på sigt, som jeg har ønsket i laaang tid.”

EKSPERTERNES PLAN
Kost: Begynd med et 10-dages booster-forløb, hvor der er masser af grønt, som giver kroppen et boost, masser af rigtig mad, så den ikke føler sult og derfor nemmere kan holde sukkeret væk. Boosteren er uden alle fødeemner, der kan give problemer, dvs. mælk, sukker, gluten og også frugt (medmindre de er i smoothie). Frugt indeholder frugtsukker og kan derfor holde Helle fast i sukkerafhængigheden. Herefter går hun over til den almindelige kostplan uden mælk, gluten og sukker og med en fastedag samt et belønningsmåltid om ugen. Husk endelig de to liter vand om dagen og fokus på søvn.

Træning: Styrketræning med kettlebells fire gange om ugen (20 min. program). Desuden en gang reformertræning. Tænk mere bevægelse generelt i hverdagen: Tag cyklen og trapperne, når du kan, og gå gerne ture.

HELLE EFTER FORLØBET
“Det er gået rigtig godt med kosten, men jeg har haft frygtelig travlt på arbejde og kun trænet to gange om ugen. Jeg er ikke vant til at styrketræne og kan bedre lide at løbe. Så jeg har savnet mine løbeture lidt. Det er ærgerligt, at det ramte sådan en stresset periode, så jeg ikke fik trænet nok. Men det føles godt, og jeg vil helt sikkert fortsætte. Jeg er sikker på, at man så vil kunne se resultater i løbet af et par uger mere. Det er dejligt at mærke, at jeg sagtens kan undvære sukkeret. Det var faktisk nemt. Fastedagene gik også overraskende godt. Så i det hele taget vil jeg holde fast i planen og give den lidt mere tid − også når jeg er ude over den stressede periode. Så er jeg sikker på, at det nok skal give noget.”

NICKOLAIS VURDERING
“Helles forbrænding er umiddelbart blevet lavere. Det skyldes formentlig, at hun har været meget travl og stresset i perioden og har sprunget måltider over. Det vil altid påvirke stofskiftet negativt. På plussiden har hun sluppet sukker uden problemer og føler sig rigtig godt tilpas og tilfreds med det. Det er også positivt, at hun kan mærke, at planen føles rigtig og har mod på at fortsætte. Med lidt mere ro og overskud i hverdagen og mere træning skal Helle nok opleve rigtig flotte resultater.”

BOOST DIN FORBRÆNDING VED AT...
… spise nok! For få kalorier nedsætter dit stofskifte. Det er derfor, at traditionelle slankekure er en bombe under stofskiftet. Du taber dig kortvarigt og tager derefter mere på igen. Husk også at spise regelmæssigt. Mindst tre og gerne fem måltider om dagen.

NAVN: Helle Lysdahl Eriksen.
ALDER: 39 år.
ARBEJDE: Indkøbschef.
PRIVAT: Gift og mor til tre.
TRÆNING: Løber 5 km et par gange om ugen. Har klippekort til reformertræning, som hun ikke får brugt.
HVILESTOFSKIFTE FØR: 1868 (højt).
HVILESTOFSKIFTE EFTER: 1584 (normalt).

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der øger din forbrænding

LÆS OGSÅ: 14 myter om din forbrænding

LÆS OGSÅ: Her er de bedste genveje til tårnhøj forbrænding