Kan en kropsbehandling hjælpe dit parforhold?
SPONSORERET indhold

Kan en kropsbehandling hjælpe dit parforhold?

Kroppen husker meget mere, end vi tror, og den kan gemme på smertefulde oplevelser, som måske spænder ben for ting i din nutid, f.eks. dit parforhold. Luise Thye-Østergaard hjælper dig med at forstå din krop bedre og giver dig simple øvelser til, hvordan du kan slippe de minder, der blokerer for, at du kan mærke dig selv.

Af: LUISE THYE-ØSTERGAARD Foto: Getty
06. sep. 2019 | Sundhed | ALT for damerne

Merete er som så mange andre en smule skeptisk, da hun kravler op på min briks. Hun ser hen på mig og siger:

"Jeg må indrømme, at jeg ikke helt kan se, hvordan en kropsbehandling skulle kunne afhjælpe udfordringerne i mit ægteskab?" Hun tøver lidt og fortsætter:

"Men jeg er villig til at prøve, for de sidste mange år er vores forhold gået ned ad bakke. Der har ingen intimitet været, og det er nu ved at ødelægge ægteskabet. Samtidig oplever jeg, hvordan jeg mister mig selv for at løse vores fælles udfordringer. Det er nærmest, som om jeg ikke længere kan mærke mig selv". Jeg ser på hende og siger:

"Det er netop derfor, jeg vil have dig på briksen. Du skal have ro i dit nervesystem, så du igen kan mærke dig selv. Derefter kan I begynde at arbejde med jeres udfordringer". Merete sender mig et blik, der tydeligt viser, at hun ikke er blevet mindre skeptisk. Tværtimod.

Vi skal mærke, før vi taler

Den udbredte opfattelse er, vi skal snakke os igennem de udfordringer, vi møder. Forsøge at fikse problemerne med ord. Jeg er derimod af den opfattelse, at skal vi lettest igennem vores udfordringer, så er vi nødt til at mærke os selv, før vi begynder snakken. For kan vi ikke mærke os selv, så er det i min verden utopi at tro, at vi kan ændre os.

Har kroppen igennem længere tid været i en stresstilstand, er nervesystemet i uro, og så kan vi have svært ved at mærke, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert for os. Derfor tror jeg på, at vi skal skabe ro i kroppen for at skabe tro igennem snakken og derefter finde løsninger, som vi kan mærke giver mening.

Læs også: 5 veje til at tilgive utroskab

Den døde plet

Merete har kun ligget på briksen et kort øjeblik, så er hun nærmest i en trancetilstand. Mine hænder bevæger sig rundt på hendes krop og stopper ved et lille område under hendes højre skulderblad.

– Jeg får tårer i øjnene. Det er som om, der ligger en skjult smerte begravet her, siger jeg og fortsætter en blid massage.

"Det er for vildt! Jeg har altid kaldt det område for ”min døde plet”, og du finder det bare sådan lige", udbryder Merete. Jeg spørger hende, om der kommer et minde eller en følelse frem, mens jeg masserer området. Det gør der. Hun fortæller:

"Det er et minde fra min barndom, fra den dag mine forældre fortalte mig, de skulle skilles". Vi snakker mindet igennem, og da Merete rejser sig fra briksen, ser hun på mig og siger:

"40 års skepsis er manet i jorden, og jeg har en helt ny følelse i kroppen – en følelse af større ro og nærvær, end da jeg kom". Den følelse vil hun gerne holde fast i, så jeg råder hende til at lave en skala og sætte et tal på følelsen i kroppen, før hun kom, nu efter briksen og den følelse hun ønsker i fremtiden. Dernæst skal hun på daglig basis i større kontakt med sin krop igennem forskellige udstræknings– og vejrtrækningsøvelser. Allerede ugen efter får jeg en lang besked fra Merete. I den skriver hun bl.a.:

"Det er simpelthen for vildt! Jeg kan mærke naturen på en måde, jeg aldrig før har gjort, og vores sexliv har taget en 180 graders drejning. Vi har haft sex tre gange på en uge – før var jeg heldig, hvis det var en gang om måneden". Men hun er ikke uden undren, for som hun slutter beskeden:

"Jeg forstår stadigvæk ikke, hvordan min krop kan gemme på så smertefuldt et minde, og hvordan jeg blot ved at finde og slippe det, pludselig kan mærke mig selv og min krop på ny – både i naturen og i mit ægteskab".

Læs også: Skal jeg gå med lysten til at lære en anden mand at kende

Lær at forstå din krop 

1. Bliv bevidst om din krop

Kroppen og vores tanker hænger uløseligt sammen, så når du ønsker at løse dine udfordringer, så skal du tage begge dele seriøst. Derfor er det vigtigt, at du accepterer, at det ikke er nok, at du gør dig tanker om dine udfordringer, når du skal løse en udfordring.

Du skal også mærke din krop, så du bliver klar over, hvordan dine tanker om udfordringerne føles. Prøv at spørge dig selv på en skala fra 1-10: Hvor godt føles tanken i kroppen? Og hvor på skalaen skal følelsen være i fremtiden?

2. Du bliver, hvad du tænker 

Når vi taler om kroppen, så plejer vi sige ”du bliver, hvad du spiser”. Her ønsker jeg, at du bliver opmærksom på, at ”du bliver, hvad du tænker.” Derfor er det vigtigt, at du bliver opmærksom på, hvordan dine tanker påvirker din krop.

Prøv at forstille dig noget meget ubehageligt, og læg så mærke til, hvordan din krop reagerer. Prøv derefter at forstil dig noget meget dejligt, noget der gør dig glad, og læg derefter mærke til, hvordan din krop reagerer. Din krop taler til dig, og gør dig opmærksom på, hvordan dine tanker føles.

3. Spænd af fra top til tå 

Din krop bliver dagligt påvirket af stimuli, som du opfanger bevidst og ubevidst. Derfor er det en god idé, at du lægger afspændingsøvelser ind i dagligdagen. Sæt få minutter af hver morgen, inden du står op, og få minutter hver aften, når du går i seng.

Lig afslappet, og ret fokus på en enkelt kropsdel ad gangen – start nede fra fødderne, og bevæg dig op gennem kroppen. Fornem om der er spænding eller smerte i de enkelte kropsdele, og hvis der er, så forstil dig, at du trækker vejret ned til stedet og får det til at afspænde.

4. Ret din krop ud 

Din krop skal bære dig og dine tanker, så den skal holdes rank. Derfor er denne stående stilling god. Stil dig med lukkede øjne, fødderne i hoftebreddes afstand, armene ned langs siden og hovedet løftet. Forstil dig en snor fra toppen af dit hoved, der er bundet til loftet.

Hver eneste gang den spændes op, løftes hvirvlerne i din rygsøjle, og der kommer mere luft mellem dem. Mærk hvordan din ryg strækkes, din brystkasse åbner sig, og din hals bliver længere. Lad snoren løsne sig, og lad din krop vende tilbage til en naturlig og rank holdning. 

5. Fyld dit hjerte med ro 

Dit hjerte ilter hele din krop og skaber ro i dit nervesystem, og derfor skal det have velfortjent opmærksomhed. Det kan du f.eks. give det gennem denne ugentlige øvelse. Sæt eller læg dig godt til rette. Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden nogle gange.

Ret så fokus på dit hjerte, og forstil dig, at du med hver eneste vejrtrækning fylder dit hjerte med ilt. Mærk hvordan dit hjerte bliver iltet med hver eneste vejrtrækning. Når du oplever ro i hjertet, så forstil dig, hvordan roen fra dit hjerte breder sig som varme ud i hele din krop og skaber ro i dit nervesystem. 

Anbefalet til dig