6 eksperter guider: Tag din træningsglæde til næste niveau

Foto: Getty Images Læs hvordan vores 6 eksperter holder træningsmotivationen oppe.

6 eksperter guider: Tag din træningsglæde til næste niveau

Den ene dag er du helt oppe at køre og suser energisk af sted til træning. Den næste dag not so much. Få styr på din motivation og træningsglæde med 30 solide tips fra seks garvede træningseksperter, der har set det meste og ved, hvordan du holder dampen oppe.

HENRIK DUER

PERSONLIG TRÆNER

 • HVIS DIN TRÆNING skal blive en fast del af dit liv, så skal der glæde ind over. Når vi snakker livsstilsændring, er det altafgørende, at træningen ikke bliver en sur pligt. Kig på tidligere erfaringer og find ud af, hvad en optimal træning er for dig, så du får det gjort til en god oplevelse. Den bedste motion er den, der bliver gjort, og det bliver den, hvis det er sjovt.
 • FORVENTNINGSAFSTEM med dig selv, inden du går i gang. Du kommer ikke til at synes, at alle træningstimer er hundrede procent fede. Nogle gange er du træt, men det er også okay. Du behøver ikke altid løbe ind i fitnesscenteret med stor latter og armene over hovedet.
 • VÆR REALISTISK, og planlæg dine træningstider, så de passer ind i din hverdag. Virker plan A ikke, så tag plan B. Det skal kunne lade sig gøre. Måske må du ind i mellem gå på kompromis, men træningen skal ikke ødelægge nattesøvnen eller forårsage en skilsmisse.
 • HAV ET MINIMUMSPROGRAM. Det er okay, at du ikke orker at motionere i en hel time hver gang, så snup en halv time i stedet. Og tænk på hvordan du har det bagefter. Ingen har fortrudt at træne.
 • GIV DIN TRÆNING EN CHANCE. Du skal nå at mærke, at du kommer i bedre form, og det tager længere tid end en uge. Giv det en måned, så burde du mærke en effekt af motionen, og så følger motivationen med.

LÆS OGSÅ: Nybegynder eller garvet løber: Sådan booster du din motivation

CHARLOTTE BIRCOW NÆSS-SCHMIDT

FITNESSDRONNING

 • DEN PERFEKTE KROP er den, du er skabt i, og passer du godt på den med motion, sund kost, frisk luft og masser af grin, der kan mærkes helt ned i maven, så vil den passe godt på dig og dit sind og give dig styrke, når du har behov for det. Sund kost er ikke slankekure og afholdenhed, det er varieret kost og nydelse i en sund og fin balance.
 • HUSK DU ER ET PATTEDYR. Dyrker du ikke daglig motion eller bevæger dig, får frisk luft, god nattesøvn og den kost naturen har plantet for fødderne af dig efter årstiderne, så skal stress og jag hurtigt få dig ned med nakken. Modgang gør stærk, siger man. Ja tak, siger jeg – hvis du er rustet til det.
 • MOTIVATION ER IKKE NOGET, mennesker altid har. Rigtig mange gange handler det om at forstå, at selv om du ikke er motiveret, så gør du det bare alligevel, fordi du enten har taget beslutningen om at nå et mål, eller også ved du inderst inde, hvad det giver dig at træne, fordi du kender følelsen, du står med, når du er færdig med træningen. Det er den følelse, du hiver frem næste gang også.
 • SAMMENLIGN DIG IKKE med andre. Du træner for din skyld. For din krop, dit sind, dit velvære og det mål du har sat dig for dig. Lad være med at banke dig selv i hovedet over det, du ikke kan eller gør dårligere end andre. Nyd i stedet at du kan det, du kan.
 • JEG GIVER HIGH-FIVE til alle, jeg løber forbi, når jeg løber mig en tur. De fleste kigger nedad og ser belastede ud, når de løber, men efter et high-five kommer smilet og glæden frem.

JACOB BEERMANN

PERSONLIG TRÆNER OG ELITE STYRKELØFTER

 • SKAB EN GOD VANE, og vær konsistent med det, du laver. Kontinuitet giver bedre resultater, og det i sig selv giver mere træningsglæde. Tag udgangspunkt i hvor meget tid, energi og lyst, du har, og læg træningen ind i din kalender. Tilpas træningen til din dagligdag og ikke dagligdagen til din træning. Mange leder efter det perfekte træningsprogram, men det perfekte er det, der passer til dig. Ikke noget lavet til en andens liv.
 • SÆT DIG NOGLE MÅL, så du har noget at evaluere på. Tilfældig træning giver tilfældige resultater, og det er demotiverende, når du ikke få det udbytte, du føler, du fortjener. Et konkret mål gør, at du kan lægge en plan for, hvordan du så når det, og det giver mulighed for at evaluere.
 • HUSK PÅ AT INTET ER SJOVT ALTID. Vi gør mange ting, som ikke føles sjove, men fordi vi skal. Du high-fiver sikkert heller ikke din mand hver aften, fordi du børster tænder, men du børster tænder alligevel, fordi nogle ting i livet skal man bare. Fjern overvejelsen, og træn fordi du ved, at det er godt for dig.
 • LÆS OM KOST OG TRÆNING. Mere viden giver større indsigt og mere ro. Vi bliver bombarderet med information, men en stor del af det er misinformationer, der handler om alt det, vi skal undgå og passe på. Alt i moderation er okay, og vejen ud af restriktioner og frygt er viden. Nuanceret viden.
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ, hvem du følger på de sociale medier, og hvordan du har det, når du ser de personer i dit feed. Hvis du følger nogle, som kun giver dig en dårlig selvfølelse, eller som er et sted, hvor det ikke er realistisk for dig at nå hen, så overvej ikke at følge dem længere eller lad i hvert fald være med at sammenligne dig med dem.

LÆS OGSÅ: Fit's nye træningsekspert: Sådan undgår jeg at gå sukkerkold

CECILIE LIND

PERSONLIG TRÆNER OG SKABER AF THE PROTEIN KITCHEN

 • THE GYM IS MY PLAYGROUND. Husk den sætning, og se træningen som din legeplads, hvor du ikke er bange for at afprøve nye ting og overskride grænser. Få noget power ind i træningen, så du får pulsen op undervejs. Kombinér puls og styrke, og hold ikke for mange pauser. Det er sindssygt effektivt og betyder, at du kan korte træningstiden ned.
 • LAV TRÆNINGSAFTALER med en veninde. Det forpligter og giver træningen et socialt element, så det bliver noget, du glæder dig til. Hverdagen er ofte så travl, at det kan være svært at nå både træning og kaffeaftaler. Ved at træne sammen når du begge dele.
 • FOKUSÉR PÅ PERFORMANCE i stedet for de æstetiske mål. Mange træner, fordi de gerne vil tabe sig, og det er også fint, men vær drevet af performancedelen for at holde motivationen. Sæt dig nogle delmål som at kunne lave en push-up eller pull-up, så du hele tiden får små succesoplevelser og viser overfor dig selv, at du rykker dig.
 • FÅ LAGT ET TRÆNINGSPROGRAM af en træner, der kan give dig nye input eller hook op med en personlig træner i et forløb, der kan give ny inspiration og power. Mange kører rundt i det samme hele tiden, så de til sidst ikke føler, at de får noget ud af det. Du kan også finde profiler på Instagram eller YouTube, der inspirerer dig og giver nye ideer til din træning.
 • TÆNK PÅ DIG SELV som en bad ass. Visualisér, at du har lyst til at være sej. En G.I. Jane der kan alt, hvad du sætter dig for. Følelsen af at være selvstændig og stærk som kvinde er så fed. Og når du kan presse dig fysisk, kan du også psykisk i en travl hverdag. Det gør glad og giver overskud.

SANNI WULFF VANGSØ

STIFTER AF THE WOLFPACK GYM

 • FIND UD AF ÅRSAGEN til, at du gerne vil træne. Det stikker sjældent dybt nok, at du vil tabe dig eller se anderledes ud, end du gør. Du må grave dybere og få sat ord på din motivation og sørge for, at det drejer sig om et højere motiv, så du kan holde fast og bevare din motivation undervejs.
 • STIL KRAV TIL DET STED, DU TRÆNER. Tal med stedets ansvarlige om, hvorfor du er der, og hvad du ønsker dig af samarbejdet, så du finder det helt rigtige for dig. Det er okay at være kræsen i en branche med så mange tilbud.
 • VÆLG ET STUDIE, et fitnesscenter eller et gym, hvor du mærker sammenhold, nærvær og en behagelig og inkluderende stemning. Et sted hvor de har lyst til at lære dig at kende. Et sted hvor du ikke kun kommer for at slippe af med din dårlige samvittighed.
 • LESS IS MORE. Start op med en realistisk og langsigtet plan for, hvor mange gange du kan træne om ugen, så din træning bliver vedholdende. Det er ikke en god idé at træne som en besat i en periode for så slet ikke at få trænet efterfølgende.
 • VÆR VARSOM MED BOOTCAMPS. Det er meget ofte intensive forløb, hvor du bliver dikteret hvad, hvordan og hvornår. Du lærer ikke at finde vej selv, når du stirrer i en GPS, for når du så skal klare dig på egen hånd, farer du ofte vild. Træning har livslangt potentiale, hvis du forelsker dig i rejsen i stedet for målet.

LÆS OGSÅ: Henrik Duer: “Du kan sagtens nå i mål. Når du ikke giver op!”

JULIE CARL

LØBECOACH, SKRIBENT OG BLOGGER

 • UANSET HVOR GLAD og optimistisk du gerne vil være omkring din træning, så undgår du ikke dage, hvor sofaen eller andre aktiviteter trækker mere i dig. Træningen må ikke være en sur pligt, og du kan komme langt ved at acceptere, at det bare er sådan nogle gange. En måde, hvor du kan hjælpe dig selv på vej, er ved at give dig selv håndslag på, at din træning ikke er til forhandling.
 • NÅR SOLEN SKINNER, er det altid en fornøjelse at løbe. Men der er også dage, når det er mørkt og rusker, hvor der skal graves dybt for at finde motivationen, så giv dig selv de allerbedste betingelser hver gang. For eksempel kan lækkert tøj eller udstyr højne lysten til at løbe. Tænk på alt det positive, der kan være ved en løbetur, hold fast i tanken, og kom af sted.
 • DER ER INGEN grænser for, hvordan du kan bruge en løbetur til noget godt. Benene er sat på automatpilot, og din hjerne har dermed frit spil til at blive brugt, som du har lyst. Nogle gange er det at tænke på ingenting, andre gange kan du planlægge indkøb, tænke over snakken med chefen eller hvad der skal postes på Instagram bagefter. Tiden er din, og det er en skøn frihed at kunne bruge hjernen, som du har lyst til.
 • GODT NOK KAN løb i sig selv være en ego-sport, men samtidig er det også en sport, der binder mennesker sammen, og fungerer som et ideelt samtaleemne, uanset hvor du befinder dig. Løb er for alle, og derfor kan mange relatere sig til det, fordi de selv løber, eller de har en nabo, der lige har løbet et maraton. Det skaber en slags samhørighed og en form for meningsfuldhed, der rækker længere end selve løbeturen.
 • MANGE LØBER fordi det er sundt, og de bliver gladere af det, men det er også en nydelse at se resultaterne af en mere veltrænet krop i spejlet. Se det som en ekstra bonus, at du kan opfattes endnu mere attraktivt, som det aktive menneske du er.
Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Motivation, Løb og Henrik Duer