mountainbike

Foto: Getty Få gode tips til at komme i gang med mountainbike.

Mountainbike

Sådan kommer du godt i gang med mountainbike

Elsker du frisk luft og naturoplevelser, krydret med lidt spænding og action? Så er mountainbike helt sikkert noget for dig. Få tips til at komme godt i gang og finde ud af, om mountainbike er noget for dig.

Vil du have effektiv træning og oplevelser i naturen? Så skal du prøve at køre mountainbike. MTB er efterhånden blevet en af danskernes foretrukne idrætsgrene, blandt andet fordi den favner bredt og udfordrer alle uanset erfaring og fysisk form.

En mountainbike er i modsætning til en almindelig cykel mere robust med brede dæk og god affjedring, hvilket gør, at den kan køre i terræn og tåle lidt af hvert. Mountainbike er sjov og anderledes motion, hvor du får pulsen op, og så kan du træne MTB overalt i Danmark det meste af året. Nogle mener endda, at mudder, sne og sjap kan være med til at gøre turen endnu sjovere, da det bliver mere udfordrende at køre.

Kom godt i gang

For at komme godt i gang med at køre på mountainbike, kan det være en god ide at finde ud af, om det overhovedet er noget for dig. Det kan du gøre ved at tilmelde dig et begynderkursus, hvor alt er inkluderet. Mange steder kan du også tilmelde dig guidede ture, hvor der er en garvet instruktør med, eller du kan vælge at leje en cykel og køre en tur på egen hånd - enten på timebasis, i et døgn eller en hel weekend.

Mountainbike og motion

Mountainbike udfordrer kroppen på mange måder Det, der primært er tiltrækkende ved MTB-træning er den meget varierende kørsel i kuperet terræn. Det giver, som nævnt, fantastisk kondition samtidig med, at det udvikler og forbedrer din balance- og koordinationsevne. Der findes forskellige træningsformer indenfor MTB, men fælles for dem alle er, at der er tale om effektiv kredsløbstræning, hvor du på blot en time nemt kan forbrænde mellem 600 og 800 kalorier.

Læs også: Boost din forbrænding og dit humør + 11 andre fordele ved at tage cyklen

7 grunde til at køre mountainbike

  • Sjov og effektiv træning for hele kroppen. Din kondition, balance- og koordinationsevne forbedres markant.
  • En super effektiv måde at forbrænde kalorier på. 
  • Giver masser af udfordringer og adrenalinsus.
  • Fantastisk måde at opleve naturen på samtidig med at du træner.
  • Det er let at begynde på - det kræver kun en cykel og en hjelm. Det er billigere i længden end et fitnessmedlemskab.
  • Du kan konkurrere med og mod venner, hvis I cykler sammen.
  • Du kan træne året rundt - selv når det regner. Bare husk varmt tøj, når det bliver koldt.

Værd at vide om at køre mountainbike

Udstyr: En god begynder-MTB kan fås for cirka 5-7.000 kroner, men du kan også købe en brugt cykel. Hvis du ikke har prøvet mountainbike før, så kan det anbefales, at du enten låner eller lejer en cykle, så du kan prøve det af. Der findes mange cykelbutikker og udlejningsforretninger, hvor du kan leje en mountainbike, ligesom flere MTB-foreninger også har lånecykler, som nye medlemmer kan låne eller leje i en periode. Når du lejer en cykel medfølger der typisk hjelm og drikkedunk til hver cykel.

Påklædning: Du behøver ikke alt muligt dyrt udstyr for at prøve MTB, men en hjelm et must. Kør aldrig uden! Du kan sagtens starte med at køre i kondisko og almindelig sportstøj, gerne rimelig tætsiddende, så du ikke hænger fast i grene og krat. Det kan dog anbefales at du køber et par cykelbukser med pude – det er mere behageligt, når du sidder på sadlen. For at beskytte dig mod rifter fra grene kan det desuden være en god ide at køre med handsker og briller. Og medbring gerne en flaske vand på turen!

Træning: Det kræver gode ben at køre på mountainbike, men faktisk bruger du hele kroppen, når du kører, ligesom balderne og overkroppen også kommer på arbejde. At køre på mountainbike er desuden super konditionstræning og fantastisk balancetræning og en times fuldblods mountainbiking giver faktisk mere udbytte en to timer på en spinningcykel.

Sværhedsgrad: Alle kan være med på forskellige niveauer. Det er ikke svært at køre mountainbike, hvis du starter på brede grusstier. På den måde lærer du stille og roligt cyklen at kende og blive fortrolig med gear, bremser og fart. Hvis du vil prøve kræfter med de egentlige moutainbikespor og køre i mere kuperet terræn, er det mere krævende.

Her kan du prøve mountainbike

MTB-tours Hareskoven, Gl. Hareskovvej 321, 3500 Værløse

MTB-tours Klampenborg, Dyrehavevej 1, 2930 Klampenborg Læs mere om kurser, priser og datoer på mtb-tours.dk

Outdoor sports afholder kurser i Århus, Middelfart, København og Silkeborg. Læs mere om kurser, priser og datoer på outdoorsports.dk

DGI MTB og cykling udbyder et væld af kurser over hele landet, ofte i samarbejde med lokale klubber. Kurserne er for både begyndere og øvede. Læs mere på dgi.dk

MTB Hedeland, Roskildevej 87, 4030 Tune. Få mere information om priser, kurser m.m. på Hedeland-mtb-tours.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Cykling og Guide