kvinde træner
SPONSORERET indhold

Sådan måler du din fedtprocent

Kroppens fedtprocent er et udtryk for, hvor stor mængde fedt din krop indeholder. Se her, hvordan du måler den.

Af: Matilde Hansen Foto: Getty
29. jun. 2020 | Sundhed | Fit living

Hvad er det?

Kroppens fedtprocent er et udtryk for, hvor stor en del af din krop, der består af fedt.

Det kan du bruge den til

For at være sund skal du have en tilpas mængde fedt på kroppen – hverken for lidt eller for meget. Hvis du har for lidt fedt, kan det blandt andet gå ud over din evne til at producere vigtige hormoner som østrogen, og det kan betyde, at din menstruation udebliver.

Er din fedtprocent derimod for høj, stiger risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og type-2-diabetes.

Sådan måler du den

Fedtprocenten er desværre svær at bestemme selv. Nogle badevægte kan give et tal for din fedtprocent, men du kan ikke være sikker på at få et præcist tal, da der er en del måleusikkerheder.

Du kan også spørge i dit træningscenter, om de tilbyder en bioelektrisk impedansmåling. Den giver et mål for kroppens totale fedtmængde og et lidt bedre billede af din fedtprocent, men er dog stadig ikke helt præcis. Ferrarien inden for fedtprocentmåling er den såkaldte DEXA-scanner, men den er hverken nem at komme til eller billig at benytte.

Når du har fundet din fedtprocent, kan du i skemaet herunder se, om den ligger under, over eller indenfor det anbefalede i forhold til din alder.

Det skal du være opmærksom på

De mest præcise resultater får du, hvis du er konsistent i din vejning. Vej dig gerne om morgenen efter toiletbesøg, og før du spiser eller drikker. Husk, at fedtprocenten ikke siger noget om, hvor meget du vejer, eller hvor på kroppen fedtet sidder. Sidder det på lår og balder, er risikoen for livsstilssygdomme ikke så stor, som hvis fedtet sidder på maven.

fedtprocent-grafik.jpg

Anbefalet til dig