Sådan undgår du løbeskaber
Hvilken type løber er du? Find svaret i denne guide og undgå løbeskader.
Vi kender det alt for godt. I flere uger har vi trænet for at komme i den ønskede form, og en dag går det galt. Det kan være et forkert vrid eller en overbelastning, som gør, at løbeskoene må blive på skohylden.
Du kan heldigvis forebygge løbeskader ved at finde ud af, hvordan du løber. Find din løbetype blandt disse 5 og få tips til, hvordan du undgår skaderne
TYPE 1: DU LANDER TUNGT…
… og har tendens til at træde lidt for langt frem. Det giver hårdt pres på ankler, knæ, hofter og øger trykket kroppens bagside.
RISIKO: Overbelastningsskader som f.eks. smerter i skinneben, knæ og akillessene.
UNDGÅ SKADER: Øv dig i at være mere let på fødderne. Det er svært, men du kan træne det op ved at løbe intervaller på et løbebånd. Skift mellem 30 sekunder på fladt underlag og 30 sekunder med mere end 5 procents hældning. Det tvinger dig til at „samle” fødderne op hurtigere.
TYPE 2: DINE ARME SVINGER…
… kraftigt fra side til side og krydser endda ind over midten af din krop. Måske har dine fødder også tendens til at komme ind over midten, når du sætter foden ned.
SKADESRISIKO: Smerter i nedre del af ryggen og hoftebøjer.
UNDGÅ SKADER: Du skal have fokus på dine arme. Sørg for, at de bevæger sig fremad, som om de kører på skinner. Bøj ca. 90 grader i albuen, hold underarmene vandret og hænderne afslappet som en lille skål. Træk dig så frem. Kraften skal komme fra skulderbladene – ikke albuerne.
Se flere typer på næste side
TYPE 3: ARME OG BEN KØRER RUNDT…
… og bevæger sig i forskellige retninger. Det sker ofte for garvede løbere i slutningen af lange løb − for at holde farten oppe.
SKADESRISIKO: Løberknæ, smerter i nedre del af ryggen og krampe i maven.
UNDGÅ SKADER: Styrk din coremuskulatur − og lær at bruge dine arme rigtigt. Se hvordan under type 2. Sørg også for at strække godt ud efter træning.
TYPE 4: DU LØBER KUN I WEEKENDEN
Du er en dedikeret løber, men har kun mulighed for at træne i weekenden, og derfor træner du lidt for hårdt, lidt for ofte og tit for ensformigt. Det betyder, at musklerne i overkroppen bliver spændte, og dine arme trækker sig helt sammen.
SKADESRISIKO: Overbelastning af baglåret, smerter i lysken og spændinger i nakken. UNDGÅ SKADER: Nøgleordet er variation. Prøv så vidt muligt at fordele din træning over flere dage og tilsæt gerne yoga, pilates og regelmæssig udstrækning samt core- og stabilitetstræning.
TYPE 5: DU LØBER MEGET LANGSOMT…
… næsten langsommere, end du går, fordi du mangler selvtillid. Når du bevæger dig så langsomt, men i løb, betyder det, at du i højere grad kommer til at hoppe op og ned.
SKADESRISIKO: Anspændthed i skinneben, ankler, knæ og hofter.
UNDGÅ SKADER: Bevæg dine arme mere. Fart i armene får også benene til at bevæge sig hurtigere. Øv dig evt. foran et spejl og tilsæt så løb.
Sådan finder du ud af, hvilken type du er?
Løb langs et spejl i fitnesscenteret − eller tag en tur med en ven, som kan se, hvordan du løber.