Nej, fordi du har løbet en tur, behøver du ikke nødvendigvis gå 5-10 minutter efterfølgende for at køle ned, men det er en god ide at gøre det – især hvis du har trænet højintensivt, fortæller fysioterapeut Elin Solheim og indehaver af Fysio Flow.– Hvis du for eksempel har intervaltrænet, har været til spinning eller har dyrket hård styrketræning, kan det, at du bruger tid på nedkøling gøre, at du hurtigere slipper af med den mælkesyre, der har ophobet sig i musklerne undervejs. Og når mælkesyren bliver "vasket ud" hurtigere, restituerer dine muskler også bedre, siger hun.
Elin Solheim mener derudover, at nedkølende træning også har andre fordele.
– Har du for eksempel trænet med meget høj intensitet, kan du godt have mistet fokus på kvaliteten af øvelserne, og dér kan nedkølings-træningen være en anledning til at arbejde med kvaliteten i bevægelserne og i højere grad være bevidst om kroppen og dens bevægelighed. Og hvis du anvender nedkølingen til at arbejde med kroppens bevægelighed i bløde, fjedrende bevægelser med lav intensitet, kan det måske også være skadesforebyggende, fordi du stimulerer vævets elastiske styrke og din kropssansning.
– Samtidig aktiverer hård træning kroppens alarmberedskab, mens nedkølingsperioden er en måde at få nervesystemet i ro på igen, hvilket kan være en fordel, hvis du har problemer med stress.