5 stærke råd om livet fra kloge kvinder til alle os andre
Foto: Andreas Houmann Hella Joof ville ønske, at hun havde vidst, at hun er helt okay.

5 stærke råd om livet fra kloge kvinder til alle os andre

Jeg ser så mange unge kvinder, der løber forpustet rundt for at nå alting. Derfor har jeg spurgt fem kloge kvinder, hvad de ville ønske, de havde indset noget før.

Da jeg blev tredive, kan jeg huske, at en ældre tante fortalte mig, at jeg skulle glæde mig til fyrrerne. Her har man nemlig fundet en ro med sig selv, sine ambitioner, sin familie, ja hele verden, mente hun. Samme budskab hørte jeg for nylig, da jeg interviewede en kvinde, der sagde, at fyrrerne var en genial alder.

Og der er noget rart og betryggende ved at vide, at vi med alderen finder en ro, som jeg har ret svært ved at se, at nogle kvinder har i tyverne eller trediverne. Jeg er selv 32 år og kan se en masse kvinder i trediverne omkring mig. Og hvor tyverne var årtiet, hvor vi festede, som var der ingen dag i morgen, rejste verden tynd og tog vores drømmeuddannelser, så er trediverne der, hvor vi skal lande i livet. Brikkerne skal samles, og vi skal realisere vores potentiale. Og det er fandeme noget af en opgave.

 

Vi vil nemlig gerne alting, og vi sammenligner os konstant med alle andre. Hov, nu er Maria gravid, Tine skal giftes, og min tidligere studiekammerat er blevet pressechef. Og Københavns Kommune synes i øvrigt, jeg skulle have fået tre børn for fem år siden. Shit. Jeg kan godt få følelsen af, at vi alle sammen løber forpustet rundt for at nå det hele. Fordi vi er ambitiøse og gerne vil vise verden, at vi fortjener en plads blandt de dygtigste. Eller fordi vi har små børn og stadig tror, at vi skal præstere det samme i alle dele af vores liv. Eller fordi vi leder efter vores livs kærlighed, der bare ikke er sådan lige at finde.

Men hvad nu hvis man kunne finde lidt af den ro, som de fleste åbenbart finder med alderen? Måske vi kunne lære noget af de kvinder, der har været samme sted, som jeg er lige nu? Jeg sendte derfor en besked rundt til kvinder, jeg har mødt, læst om eller talt med – og som jeg kunne se havde noget livserfaring, jeg kunne bruge.

Og det kom der så de her fem råd ud af, som jeg nu sender videre til andre forvirrede og fortravlede kvinder

1. Du har den bedste tid foran dig

Hella Joof, 53 år, instruktør og skuespiller

Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at jeg var helt okay. At jeg var pæn og tynd og klog nok. Jeg ville ønske, at jeg havde nydt livet lidt mere, og at jeg havde stolet mere på, at jeg nok skulle få det, der var mit. Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at der lå en masse kærlighed og ventede på mig, men et helt andet sted end der hvor jeg ledte. At der var mennesker, der stod og ventede på at få lov til at elske mig, men de kunne ikke nå frem til mig, fordi jeg spærrede vejen for dem med al min angst og mine fastlåste ideer. Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at jeg havde den bedste tid foran mig

LÆS OGSÅ: Interview med Hella Joof: "Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne."

2. Vid hvem du vil imponere

Trisse Gejl, 48 år, forfatter, der skriver hudløst ærligt om at være kvinde

Du kan ikke imponere dem alle sammen, du kan løbe og løbe og prøve på det, men træf et valg: hvem er det egentlig, du gerne vi imponere, er det din mor, din far, dine gamle klassekammerater eller dig selv? Er det din branche, din idé om nogen der sidder højere oppe, som kan ansætte dig? For hvis du ikke træffer det valg, vil du som kvinde løbe spidsrod mellem det hele.

3.  Find dig den rigtige mand

Margrethe Auken, 71 år, præst og politiker

Find dig en mand, der kan lide at være jævnbyrdige legekammerater. Du skal finde en mand, der er solidarisk, mild, har humor og selvironi. En som synes, at det er sjovt at være sammen med dygtige, voksne kvinder. En som ikke er bange for stærke kvinder. Det vil gøre dit liv meget nemmere. Ellers får du problemer med at skulle undskylde dig selv og passe på hans selvfølelse.

4.  Lykken findes ind i mellem det hele

Marianne Egelund Siig, 51 år, kaospilot, Head of Diversity i Nordea, mor til tre og  leder i mere end 20 år

Jeg har mødtes hvert halve år med en gruppe gode veninder, igennem mere end 25 år. I en periode gik vi meget op i at definere vores professionalitet, en anden i at få børn og få familielivet til at fungere. Bryllupper og skilsmisser. Fødsler og dødsfald. Lykken ligger ikke i næste fase, eller når man har klaret alle tingene på to do listen, selvom det føles godt. Lykken findes indimellem det hele. Det bedste, man kan gøre er, efter min mening, at prøve at være så nærværende i livet som muligt, og så vidt som muligt sørge for, at det man har travlt med er meningsfuldt.

Det sidste man skal gøre er at køre sig selv ned på at tro, at alle andre har det nemmere; jo, der er altid nogen der har længere ben, større bryster, tjener flere penge eller har flere børn end dig. Nogen der bor pænere, er klogere og heldigere. Altid. Men der er kun én, der er dig. Det er kun dig, der kan leve dit liv. Og du får ikke en prøvetur.

LÆS OGSÅ: "Man skal turde opsøge heldet"

5. Spring ud med bind for øjnene

Kristina Aamaand, 43 år, uddannet sygeplejerske og socialrådgiver, forfatter, rebel og mor til snart 6 børn

Det vigtigste, jeg har lært, er, at jeg ikke dør af at springe ud fra en klippe med bind for øjnene. Jeg har lavet om på alt i mit liv. Ægteskab, arbejde, økonomi, livsstil – ALT! Jeg har mistet familie, venner og fået fjender på den konto. Hvis nogen havde sagt det til mig, da jeg var 32 år; En dag vil du sprænge hele lortet i luften, uden en krone på lommen vil du starte et nyt liv, uden nogen former for sikkerhed. Så ville jeg have svaret: Det kan man ikke. Jeg er kone, mor, ansvarlig, en god pige der altid laver mine lektier. Men jeg gjorde det. Og jeg lever stadig. Og er ret glad - og helt ærligt, hvis jeg kunne gøre noget om, ville jeg have fundet fred med mine cigaretter, i stedet for det evige: bør og burde.

LÆS OGSÅ: Emma Holten: "Dårligt selvværd er en integreret del af at være kvinde i det moderne samfund"

LÆS OGSÅ: "For mig er lykke noget, der kan ramme som et lyn, men også en følelse jeg selv kan udløse"

LÆS OGSÅ: "Jeg bliver utryg, når jeg er i fitness, fordi mænd glor så meget"

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Hella Joof