Samtykke-app
SPONSORERET indhold

Stor kritik af ny samtykke-app: ”Den er potentielt farlig”

Send en anmodning og hav sex med samtykke. Det er groft sagt det, den nye app iConsent går ud på. Men flere organisationer retter nu skarp kritik af appen og kalder den for "direkte skadelig".

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
20. jan. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Download en app og hav sex med samtykke.

Det lyder måske som en dårlig, moderne pornofantasi, men faktisk er det virkelighed.

En ny app vil nemlig gøre det muligt at sende en anmodning om samtykke til samleje.

Appen hedder iConsent og skal ses som en måde at ”forhindre misforståelse og overgreb”, fortæller medstifter Anna Fast Nilsson til Politiken:

”Med iConsent tror vi på, at digitale samtykker kan blive normen.”

Helt praktisk fungerer den nye app ved, at man via appen anmoder et andet menneske om samtykke til at have sex. Anmodningen kan herefter accepteres eller afvises af modtageren.

Samtykket gælder herefter inden for 24 timer, men begge parter kan til enhver tid trække det tilbage, forklarer en af de andre medstiftere, Carsten Schellenbauer Nielsen, til avisen.

Kritik af app: Vi skal tale om sex

Men den nye app får kritik fra flere organisationer, blandt andet Sex & Samfund, Everyday Sexism Project Danmark, Danner og Dansk Kvindesamfund, der mener, at samtykkeappen kan være ”skadelig” og ”potentielt farligt”:

”Samtykke app'en her er potentielt farlig. Den giver indtryk af at beskytte, men hvad hvis man fortryder og ikke kan få fat i telefonen og trække samtykket tilbage? Hvad hvis det udvikler sig i en retning, man ikke har lyst til, men "nu har jeg jo samtykket på skrift"?, skriver blandt andet Everyday Sexism Project på Twitter.

Både Dansk Kvindesamfund og Danner stemmer i og mener, at appen er ”yderst uigennemtænkt” og opfordrer til, at man klager til Forbrugerombudsmanden i forhold til vildledende markedsføring, skriver de på selvsamme sociale medie.

”Samtykke app'en er en ringe måde at tale om sex og samtykke på og kan aldrig erstatte den proces, samtykke er. Samtykke kan komme til udtryk via ord, handlinger, nydelseslyde og gestik. Dette kan IKKE afløses med en app,” skriver Dansk Kvindesamfund.

Lisbeth Jessen, direktør for krisecentret Danner, kalder appen for "en drøm for for voldsudøvere":

"Måske ved mange det ikke, men kvinder i vold tvinges ofte til at skrive under på 'kontrakter' om sex og alt mulig andet. Denne app er en drøm for voldsudøvere og hangen til kontrol. Så skadelig er den."

Ingen samtykke = voldtægt

iConsent kommer i kølvandet på den nye ændring af voldtægtsloven – ofte omtalt som samtykkeloven – som Folketinget vedtog sidste år, hvor sex uden samtykke ifølge loven fremover ville blive betragtet som voldtægt.

Samtykke skal i dag gives enten direkte eller indirekte gennem fx ord, berøringer eller lyde.

"Vi går fra et system, hvor der skulle være tvang og vold for, at det var voldtægt, til at der skal være samtykke", sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) blandt andet om den nye voldtægtsbestemmelse i september 2020 og kaldte det for ”et kæmpe skridt for ligestillingen og for ligeværd.”

Anbefalet til dig