Ny kollega får mere i løn
SPONSORERET indhold

Min helt nye kollega får mere i løn, end jeg gør – hvad gør jeg?

Du er kommet til at smugkigge på din nye kollegas lønseddel og har opdaget, at hun får mere i løn end dig, selvom i stort set løser de samme opgaver. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.

Af: Louise Theil og HK/Privat Foto: Getty Images
25. sep. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.

I har rygende travlt på jobbet, så du bliver rigtig glad, da du hører, at der skal ansættes en ny kollega, der skal løse stort set de samme opgaver som dig. Der mangler nemlig ikke opgaver i afdelingen, og det er så dejligt, at der kommer ekstra hænder. Du og den nye kollega kommer godt ud af det med hinanden allerede fra dag et, hun er god til at sætte sig ind i jeres systemer, og I taler godt sammen i frokostpauserne.

Men en dag, hvor du skal hente noget udprint, så finder du hendes lønseddel i kopimaskinen, og selvom det ikke er helt god stil, så kan du ikke lade være med at smugkigge. Til din overraskelse, så kan du se, at den nye kollega allerede tjener lidt mere, end du gør, og du har faktisk været i virksomheden i over 5 år. Du kan mærke, at det virkelig stikker i hjertet, så hvad gør du for at komme videre?

Karriererådgiver Louise Theil’s 3 gode råd til at håndtere dilemmaet

Sket er sket, og uanset om du vælger at sige det til kollegaen eller ej, så husk, at intet mellem jer bør være ændret, fordi du nu ved, at hun tjener mere. I virkeligheden kan man nemlig sagtens vende dette dilemma til noget positivt. Det er bare vigtigt, at man ikke gør det til en sag mellem kollegaen og sig selv, men bruger det som et stærkt afsæt til at forberede sin egen lønforhandling! Nu ved du jo, at det er muligt at få mere, end du gør nu, så nu er det op til dig at få det forhandlet hjem!

Derfor er mine tre råd til dig, der står i dette dilemma:

1) Sæt et konkret mål for samtalen – men husk din smertegrænse

Nu sidder du jo med en værdifuld viden i forhold til din kollegas løn, så sæt gerne et ambitiøst mål for dig selv, så der er plads til at forhandle lidt ned. Men husk også at sætte en smertegrænse – du går jo netop ind til samtalen for at få din løn op, og du skal ikke lade dig spise af med hvad som helst. Tænk også over, om der er andet end løn, som du kunne være tilfreds med – fx mere ferie, fri telefon eller betalt frokostpause.

2) Fald ikke for argumenter om, at der ikke er så mange penge

Lad være med at købe ind på en arbejdsgivers argumenter om, at virksomheden ikke har så mange penge og derfor ikke kan tilbyde dig mere, end de gør. Nogle af os kan godt have en tendens til at synes, at det er lidt synd for virksomheden. Men det er ikke dit ansvar at løse det for virksomheden. Du skal have det mindset, at alt i bund og grund er en prioritering, så hvis de vil have dig nok, så kan de også finde pengene.

3) Et nej er ikke nødvendigvis et ’nej for altid’

Hvis det ender med et nej så tag det som et ”nej for nu”. Det behøver nemlig ikke at være et ’nej for altid”. Hvis du får et nej, så er det vigtigt at spørge ind til, hvad der så skal til, for at man kan få et løft næste gang. Og det kan åbne for en dialog med ledelsen om fx efteruddannelse eller konkrete nye opgaver.

Louise Theil er leder af HK’s Karrieretelefon

Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på www.hk.dk/privat

Anbefalet til dig