Katrine Foged Thomsen om sin jul
Foto: Sara Skytte Der er julekager, småkager og kransekager fra morgen til aften i Katrine Foged Thomsens december. Men selvom hun har travlt, elsker hun jul.

Bagedystdommer om sin jul: "Jeg har aldrig været god til at bage med børnene"

Bagedystdommer Katrine Foged Thomsen har en vild og travl december, men juleaften skal hun i kirke og synge med på alle de smukke salmer.

Hvornår begynder julen for dig?

– Arbejdsmæssigt begynder jeg lige efter sommer at forberede gløgg og honningkagedej. Det skal gøres flere måneder i forvejen. Om efteråret optager vi også jule- og nytårsbagedysten, og derefter går det løs, for julen er konditorens absolutte højsæson med småkager, julekager og honningkager, så jeg har altid drøntravlt op til jul, og efter jul går vi direkte over til kransekagerne, så jeg puster først ud 1. januar. Der kunne jeg også nærmest lukke butikken, for der skal alle på slankekur alligevel.

LÆS OGSÅ: Timm Vladimir: Dette er det vigtigste, jeg har lært som far

Hvordan er din december måned?

– På grund af arbejde har jeg ikke så meget tid hjemme, og jeg har desværre heller aldrig været god til at bage med børnene, men vi pynter huset op 1. december.

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

– Jeg kan i hvert fald huske den mest bemærkelsesværdige, for jeg rejste meget med mine forældre, da vi var små, og en enkelt gang holdt vi jul i Nepal. Det var så koldt, at vi gik i seng klokken tre om eftermiddagen og lå i tagteltet på taget af bilen med striktrøjer og dyner, mens min mor læste historier højt for os, og vi spiste karameller, som vi havde købt i en lokal butik. Jeg tror ikke, vi var helt tilfredse med at skulle så tidligt i seng juleaften.

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

– Det var ikke en decideret dårlig jul, men dengang vi var små, arbejdede min far på en døgnafdeling for utilpassede unge. Der holdt vi jul et par gange, når min far havde vagt juleaften. Det var aldrig rigtig et hit.

Hvordan holder du jul i år?

– Jeg holder sammen med min familie hos mine forældre i Dollerup ved Viborg. Vi går i Dollerup Kirke om eftermiddagen, men vi skal helst nå den første gudstjeneste, for hvis vi først når den sene, bliver vi for stressede. Børnene er stadig meget glade for julen. Mens de er små, tager man meget hensyn til dem, men nu er de blevet store nok til at behovsudsætte.

Katrines julepynt
Caption

Hvad spiser I juleaften?

– Vi spiser både and og flæskesteg. Flæskestegen er mest, fordi min mor ikke er så vild med and. Alt er helt traditionelt og præcis, som det plejer. Jeg elsker traditioner – faktisk mere end mine forældre gør. Jeg elsker også at lave mad, og jeg står i køkkenet, uanset om vi holder jul hos os eller hos mine forældre. Jeg er altid lige inde over både anden og sovsen. Og som konditor har jeg jo også altid noget godt bagværk med hjem til jul.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

– Jeg kan ikke huske én bestemt, men jeg elsker at få bøger, og så elsker jeg også male- og tegnegrej, for jeg maler og tegner meget.

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

– Jeg er ikke noget stort gavemenneske, og jeg ønsker mig næsten aldrig noget, så jeg er svær at købe gave til. Jeg kan dog ikke komme i tanker om en dårlig gave, og det ville også føles lidt utaknemmeligt, for det er bare dejligt, at nogen tænker på en.

LÆS OGSÅ: Stig Rossen om sin værste jul: "Det kunne ikke lade sig gøre at komme hjem til Danmark"

Hvad giver I som mandelgave?

– Jeg vinder den aldrig. Som i ALDRIG. Dengang børnene var små, snød vi, så de fik den. I dag er vi ovre det stadie, og mandelgaven plejer at være noget sjovt som for eksempel et sjovt spil eller en WulffMorgenthaler-kalender.

Har du en yndlingssalme?

– "Dejlig er Jorden". I det hele taget elsker jeg salmer og julesange, og for mig er de faktisk bedre end gaverne. Jeg elsker klangen og det at gå i kirke og sidde i det flotte rum og synge salmerne, selvom jeg hverken er døbt eller konfirmeret.

Hvad er din yndlingsjulekalender?

– "The Julekalender" med De nattergale. Jeg elsker den. Det er virkelig god humor.

Har du en yndlingsjulefilm?

– "Fars fede juleferie". Den ligger langt over alle andre julefilm. Jeg kan se den hvert år. Der hvor han sætter julelys op og kommer til at mørklægge hele byen, haha...

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

– At vi først fælder juletræ 24. december. Mine forældre bor nærmest midt i en granplantage, så vi fælder det først, når vi kommer hjem, og så pynter vi det i løbet af dagen, inden min far tænder træet om aftenen.

Hvem er Katrine Foged Thomsen

  • Født 1977
  • Uddannet konditor
  • Dommer i ”Den store Bagedyst” på DR hver lørdag aften samt indehaver af konditorikæden Granny’s House.
  • Man også kan møde hende i årets jule- og nytårsbagedyst.
  • Gift med Rasmus, som hun har to døtre med.
  • Bor i Søborg
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Den Store Bagedyst, Jul og Julesmåkager