Kvindernes kampdag
Foto: Getty Images Læs for alt, hvad du har kært og dyk ned i litteratur, der klæder dig på til Kvindernes kampdag.

6 bøger, der klæder dig på til Kvindernes kampdag

Den 8. marts er det Kvindernes internationale kampdag, og du skal ud og lufte de røde strømper. Vi guider dig til litteratur, der klæder dig på til diskussion.

Empowerment

Demokrati uden kvinder?

Vidste du, at kun en fjerdedel af pladserne i verdens parlamenter er besat af kvinder, og at kvinderepræsentationen er endnu mindre i de nye globale styresystemer? I Demokrati uden kvinder ser professor Drude Dahlerup kritisk på kvinders position i det politiske liv, og hvorfor det trods mange års fremgang skal tage så lang tid at opnå fuld inklusion.

Demokrati uden kvinder? af Drude Dahlerup, U Press, 175 kr.

LÆS OGSÅ: Simone de Beauvoir kæmpede din kamp, længe inden du kunne stave til ligestilling

Rebelsk

Skamløs

Skal kampdagslæsningen være lidt mere farverig, er franske Pénélope Bagieus Skamløs – Rebelske kvinder, der ændrede verden 1 et godt valg. Bogen illustrerer i tegneserieform 15 rebelske kvinders livshistorier og rummer både dem, vi kender, og dem, vi burde kende, som bl.a. Tove Jansson, Josephine Baker og Agnodike, der var den første kvindelige gynækolog i Det gamle Grækenland.

Skamløs – Rebelske kvinder, der ændrede verden 1 af Pénélope Bagieu, Forlaget Cobolt, 300 kr.

LÆS OGSÅ: 6 seje kvinder, som ikke har en Wikipedia-side

Mansplaining

Mænd forklarer mig ting

Du kender sikkert følelsen: En mand forklarer dig udførligt noget, du allerede ved. Det kaldes mansplaining, og det er der faktisk skrevet bøger om, heldigvis ikke af mænd. Ophavskvinden til begrebet er den prisvindende amerikanske forfatter og aktivist Rebecca Solnit, som er en af USA’s mest læste essayister. På kampdagen udgives hendes essaysamlinger Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmål moder, hvor hun ser nærmere på den nye feminisme, magtforhold og systematisk kvindeundertrykkelse, på dansk.

Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmåls moder af Rebecca Solnit, Rosinante & Co., 300 kr.

Søsterskab

Kvinder i kamp

Tænk, at det kun er 150 år siden, at mænd og kvinder levede helt forskellige liv. Dengang måtte kvinder hverken stemme, tjene egne penge eller bestemme over egen krop. Heldigvis er der sket en masse med kvinders rettigheder siden, og den udvikling giver bogen Kvinder i kamp overblik over. Bogen belyser de mest skelsættende kampe og fortæller kvindebevægelsens dramatiske historie i tekst og illustrationer.

Kvinder i kamp – 150 års kamp for frihed, lighed og søsterskab! af Marta Breen og Jenny Jordahl, Gyldendal, 250 kr.

LÆS OGSÅ: Forfatter Dea Trier Mørch var et feministisk ikon i de fællesskabsglade 70'ere

Store drømme til de små

Godnathistorier for rebelske piger 2

Hvis du vil inspirere dine små til at drømme stort, er Godnathistorier for rebelske piger 2 oplagt højtlæsning. Bogen er en samling af 100 små portrætter af inspirerende kvinder, der på hver deres måde har sat præg på verden. Iblandt de seje damer er Beyoncé, Oprah Winfrey, Angela Merkel og J. K. Rowling, og bogens portrætter akkompagneres af smukke illustrationer, der selvfølgelig er malet af kvindelige kunstnere.

Godnathistorier for rebelske piger 2 af Francesca Cavallo og Elena Favilli, People’s Press, 300 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Feminisme, Kvindernes kampdag og Bøger