Kvinde holder sig for ørerne

Hvordan tackler jeg min nabos larm?

Jeg er flyttet fra min gamle bolig til et rækkehus på grund af larmen. Jeg ved dog ikke, hvordan jeg skal tackle min nye nabos larm, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om larmende nabo

Jeg flyttede ind i mit rækkehus for et år siden. Efter et halvt års tid spurgte min nye nabo mig, om jeg var glad for at bo her.

Hun vidste godt, at jeg var flyttet fra mit gamle hjem, fordi der var en hel del larm.

Jeg svarede, at jeg var glad for, at hun spurgte, og at jeg var generet af, at kunne høre hendes stol larme mod gulvet i hendes spisekøkken. Jeg forærede hende derfor nogle filtpuder, som hun kunne sætte under stolebenene, og dem blev hun glad for. Hun nævnte så overfor mig, at hun var lidt ked af larm fra min vaskemaskine, jeg var enig i, at den støjede, den var samtidig gammel, så jeg skiftede den naturligvis ud.

Filtpuderne hjalp i et par måneder, så formoder jeg, at de faldt af, for larmen startede igen. Jeg købte derfor nogle nye filtpuder, denne gang nogle, man kunne slå i med søm. Jeg tilbød endda selv at sætte dem på under hendes stol. Hendes svar var, at det ikke kunne lade sig gøre, da hendes stole var i metal. Dertil tilføjede hun, at hun altså også ”havde lov til at være her”. Jeg svarede, at jeg ikke havde lyst til at diskutere med hende og gik ind til mig selv. Problemet er, at jeg stadigvæk er generet af stolens larm mod gulvet, nogle dage værre end andre. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at gøre problemet til sit eget

Beklager, men jeg kan godt forstå, hvis din nabo føler sig en smule intimideret. Spillede hun højt musik, hyggede sig med sin boremaskine sent ud på natten eller skændtes højt med sin partner, så ville det være helt forståeligt at klage over det, men en stol, der støjer, det er ret voldsomt at beklage sig over. Selv ville jeg nok også blive irriteret, hvis jeg var din nabo, for jeg ville føle, at jeg aldrig rigtig havde lov til at være i mit eget hjem på mine egne præmisser, og det ville være ganske ulideligt.

Derfor tror jeg også, det er vigtigt, at du erkender, at problemet er dit og ikke din nabos. Du har tilsyneladende nogle følsomme ører, det må være ganske udfordrende for dig, men det er din udfordring og ikke hendes. Tager du dog den kendsgerning hjem på din egen banehalvdel, så vil den også være til at løse. Du skal ikke bebrejde din nabo, men i stedet venligt forklare hende, at du er følsom overfor lyd, så kunne I måske finde en løsning på det problem, som du i øvrigt er indstillet på at bekoste?

Gør du problemet til dit, så vil din nabo ikke føle sig bebrejdet, så vil hun forhåbentligvis i stedet få medmenneskelig medlidenhed med dig og hjælpe til med at få sagen løst. Og husk så også på, der vil altid være en vis larm og uro, hvor mange mennesker bor tæt sammen, det er også derfor, at mange foretrækker at bo på landet, hvor de i stedet er omgivet af en velsignet ro og fred.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.