Slædehunde løber i vand
SPONSORERET indhold

Dansk billede går viralt: Er dette et tegn på klimakrisen?

Et billede taget af en DMI-medarbejder i Grønland går verden rundt.

Af:: Susanne Baden Jensen Foto: Steffen M. Olsen og DMI
18. jun. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Slædehunde, der kæmper sig igennem vand, der går dem til langt oppe over anklerne.

Sådan var arbejdssituationen, som Steffen Olsen, ansat på DMIs Center for Ocean og Is i Grønland, oplevede sidste torsdag. Det tog han et billede af, og en kollega delte det på det sociale medie Twitter.

For bag fotoet er historien om en medarbejder, som skulle ud og hente vejr-udstyr ved hjælp af slædetransport, hvilket også på denne tid af året er den mest praktiske måde at transportere sig rundt på i de egne af landet, men denne gang var isen smeltet langt hurtigere, end hvad der er normalt på denne årstid. Og det førte til situationen på fotoet.

LÆS OGSÅ: Fra rejser til din mad: Få gode råd til en mere klimavenlig livsstil

Her får de store vandmasser, som hundene løber igennem, det nærmest til at se ud som om, at de kan gå på vandet. Og det var det syn, der fik Steffen Olsens kollega, Rasmus Tonboe, til efterfølgende at dele billedet på Twitter med teksten:

(Steffen) fik den vanskelige opgave at hente vores oceanografiske fortøjninger og vejrstation på havsøen i Nordvestgrønland i år. Hurtig smeltning og havis med lav permeabilitet og få revner efterlader smeltevandet på toppen.

DMI lagt ned

Billedet har vakt opsigt og er pt blevet delt af over 3.000 Twitter-brugere og liket 4.200 gange på det sociale medie. Også The Guardian har opfanget fotoet, og i skrivende stund er historien om billedet den mest læste på den britiske avis’ hjemmeside.

– Vi har fået virkelig mange reaktioner på billedet. Vi er blevet kontaktet af alt fra CNN Middle East, Washington Post, BBC, The Guardian, SKY News, tyske ZDF og Der Spiegel til medier fra Portugal og alle danske medier i princippet, fortæller Michael Skelbæk Kamp, Souschef for Kommunikation & Samarbejde hos DMI, til ALT.dk.

Fælles for alle medier er ønsket om at få opklaret:

Hvad viser billedet egentlig – er der tale om konsekvenserne af global opvarmning og klimakrisen?

Gennemsnitstemperaturene ER steget

I sidste uge blev der målt meget høje temperaturer i Grønland – og faktisk i resten af Arktis også. DMIs vejrstation i nærheden af Qaanaaq-lufthavn registrerede 17,3 grader sidste onsdag og 15 grader om torsdagen, hvilket er højt for Nordgrønland, selv om sommeren, forklarer klimaforsker ved DMI Ruth Mottram.

Hun er sammen med sine kollegaer ved at kvalitetstjekke målingerne for temperaturerne, som bliver registeret i løbet af resten af juni for det område.

– Men taget i betragtning af, hvor varmt det var, er det let at se, hvorfor der var så meget smeltet is! Da isen i denne region er relativt tyk og uden revner, kan smeltevandet ikke løbe igennem isen og dermed drænes væk fra overfladen, som det normalt gør, hvilket skaber de store udfordringer for slædeførerne, forklarer hun.  

ALT.dk har fået tilladelse til også at bringe dette billede taget på samme tur:

Steffen M Olsen_Slædehunde i smeltevand_Quanaaq_13062019 (2).jpgBillederne er fra Inglefield Fjord torsdag 13. juni. (Foto: Steffen M. Olsen og DMI)

Isen, som hundene på fotoet løb på, dannes hver vinter og bliver meget tyk. Det vurderes, at den er omkring 1,2 meter i tykkelse i år.

At der kan danne sig store vandmasser ovenpå isen, er ikke nødvendigvis usædvanligt. Men at det sker i de mængder, som dem på billedet, ville normalt ikke ske før senere om sommeren, sidst i ​​juni eller juli.

Påvirker klimaet på hele kloden

Ifølge Ruth Mottram er det endnu svært at sige, hvilken rolle global opvarmning har spillet, for selv om de høje temperaturer var usædvanlige, er forhold som det på fotoet ikke usete, og det er "stadig en vejrdrevet ekstrem begivenhed, så det er svært at konkludere, at det alene skyldes klimaforandringerne," har hun fortalt til The Guardian, men hun understreger dog også:

- Vores simuleringer af klimamodeller viser, at vi kan forvente et generelt fald i længden af ​​sæsonen, hvor der er havis omkring Grønland, [men] hvor hurtigt og i hvilket omfang er meget afhængig af, hvor meget den globale temperatur stiger.

Vejret og klimaet i området omkring Arktis er ifølge DMI særdeles vigtigt, da det påvirker klimaet over hele jorden – også i Danmark.

Derfor overvåger DMI blandt andet havisen i Arktis. 

En opgørelse fra DMI viser, at temperaturen i kystområdet i det vestlige Grønland i maj i år lå 7 grader over gennemsnitstemperaturen i samme måned målt i årene 1981-2010, skriver The Washington Post. Også temperaturen i Ishavet – også kaldet det Arktiske Hav – lå 2 til 4 grader over gennemsnittet.

Anbefalet til dig