Women Deliver

”Den største ligestillingsudfordring er, at vi bilder os ind, at vi har ligestilling”

I anledning af Women Deliver-konferencen har vi bedt fem forskellige mænd og kvinder om at give deres bud på,hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet. Her bringer vi Lisa Holmfjord fra Dansk Kvindesamfund.

Verdens største konference om kvinders rettigheder gæster København 16.-19. maj. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.

I den anledning har vi talt med fem kvinder og mænd, som giver deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet, og hvilken rolle vi bør spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt. Vi bringer et interview om dagen løbende over konferencedagene. 

I samme serie: Tania Dethlevsen, Sex og Samfund, Jonas Christoffersen, Institut for Menneskerettigheder, Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne og Ellen Trane Nørby, minister for børn, unge og ligestilling.

Lisa Holmfjord, forkvinde for Dansk Kvindesamfund

Hvad er den største udfordring, vi har på ligestillingsområdet her i Danmark?

– Den største ligestillingsudfordring er, at vi bilder os selv ind, at vi har ligestilling i Danmark. Kvinder er ikke ligestillede med mænd endnu. Det er måske ikke noget, man som kvinde går rundt og tænker meget over, fordi det er blevet en så normaliseret del af vores hverdag, men det er sådan, det er. Tag for eksempel sexisme. Vi er blevet så vant til at møde den i vores hverdag, at vi ikke ser den længere. Eller risikoen for voldtægt. Alle kvinder kender til den risiko, og vi tager vores forholdsregler. Når vi kører med vores veninde hjem i en taxa, og hun er den sidste, der skal af, siger vi for eksempel: "Ring til mig, når du står af." Og det er da ikke, fordi vi har lyst til at sludre. Det er så taxachaufføren kan høre, at nogen holder øje med hende. Vi ved, at vi som kvinder må leve med risikoen for voldtægt, og vi er blevet så vant til tanken, at vi slet ikke ser det som et ligestillingsproblem. Dét er en stor udfordring.

Hvordan kan vi løse det?

– Det handler om holdningsændringer helt fra barnsben. Gennem seksualundervisning i skolerne, hvor vi skal tale meget mere om, hvad det vil sige at have et køn, om grænser og om at mærke efter, om den anden vil det samme som én selv. Det er nok den måde, vi når længst på.

Hvis man for eksempel ser på Herfølge-sagen, så var en af årsagerne til, at drengene blev frifundet, at flere havde sagt, at pigen havde danset sexet. Hvad pokker har det med noget at gøre? Det er her seksualundervisningen kommer ind i billedet. Vi skal simpelthen lære at respektere hinanden, og forstå at man ikke bare kan tage for sig, fordi der er en, som er fuld. At man skal sikre sig et ja, fremfor at gå efter at der ikke bliver sagt tydeligt nok nej.

Hvilken rolle bør Danmark spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt?

– Vi har altid været rigtig gode til at gå foran, og mange lande kigger også på Norden, når det handler om ligestilling. Kvinderetsforkæmpere i andre lande bruger os som eksempel, og vi bruger jo bistandskroner i for eksempel Mellemøsten, hvor vi hjælper til opbygning af krisecentre og sådan nogle projekter. I disse sparetider tror jeg, at det er vigtigt, at vi ikke skærer ned på lige netop dét område. Sådan at vi kan blive ved med at hjælpe til, at kvinder rundt omkring i verdenen får bedre muligheder. For det er godt nok i modvind og op ad bakke, sådan som det ser ud i dag. Det går tilbage globalt.

LÆS OGSÅ: Verdens største ligestillingskonference kommer til København: Her er 11 events, alle kan deltage i

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary: "Vi skal lade være med at fordømme karrierekvinder"

LÆS OGSÅ:  Emma Holten: "Jeg har fundet mig i alt for meget pis"

- Women Deliver er verdens største konference for kvinders sundhed, rettigheder og trivsel. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.

- I år er det fjerde gang konferencen bliver afholdt. Datoerne for konferencen er 16.-19. maj.

- København er vært for årets konference, som har Kronprinsesse Mary som protektor.

- Læs mere her og følg med på #ideliver