SPONSORERET indhold

Det lyver kvinder om, når de stikker en hvid løgn

Men det går ikke ustraffet hen – det kan du takke din krop for.

Foto: Video: Drive Production
11. dec. 2015 | Livsstil | Eurowoman

Vi lyver, så det driver. Faktisk viser undersøgelser, at de fleste gør det hver dag, men ikke i voldsom grad nødvendigvis. Der kan sagtens være tale om en lille hvid løgn, som dem alle kvinderne i vores panel indrømmer, de stikker.

SE OGSÅ: ”Jeg var lige begyndt at holde af mine bryster, inden jeg skulle amme”

- Sidst, jeg løj, var i går. Jeg var ved tandlægen, og han spurgte, hvor ofte bruger du tandtråd. Jeg bruger måske tandtråd en gang om ugen, og jeg sagde, jeg bruger tandtråd tre gange om ugen. Jeg ved ikke, hvorfor jeg løj over for min tandlæge, for han kan jo se, at jeg lyver, siger Signe, 23.

- For mig er det mest sådan noget med: "Ej, men jeg var slet ikke så fuld i går", og min kæreste ved nok egentlig godt, når jeg er kommet hjem og lugter af sprut, at jeg nok var rimelig stiv, siger Amalie på 24.

- Hvis man skal noget, man ikke rigtig kan overskue, så har jeg nogle gange kunnet finde på at opfinde en kæreste, der havde brækket ryggen, siger Marline, 27.

Fælles for mange af de små plader, vi stikker dagligt, er, at de opfylder et klar behov i samværet med andre mennesker, og det afgør, hvornår det er okay at lyve, mener psykolog Camilla Bechsgaard:

- Når man gør det for at skåne andres følelser, og bruger det som et socialt bindemiddel. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke lyver for at reducere sin egen angst for en konfrontation. For så bliver det en glidebane, hvor løgnen bliver et middel for ens konfliktskyhed, lød det fra psykolog Camilla Bechsgaard, da vi tidligere på året kiggede nærmere på, i hvilke sammenhænge det er okay at stikke en hvid løgn.

Konklusionen var altså, at uden de små hvide løgne ville vores samvær blive for brutalt.

- Hvis alle altid er ærlige omkring alt, synes jeg, at samfundet vil blive meget firkantet og ufølsomt. Meget af vores sociale samvær med andre er betinget af, at man siger ting, der mere er for at sikre et flow, end det er for at sige noget, der er sandt. F.eks. ødelægger det stemningen at sige, "det var da en klam kage, du har bagt" eller "du ser da godt nok tyk ud i den kjole", siger Camilla Bechsgaard.

Men selvom det er okay at lyve, så går det ikke ustraffet hen. Og her taler vi altså ikke om karma. En løgn har nemlig en direkte effekt på den, der stikker den, hvis hormoner vil afspejle det:

"Det at lyve gør de fleste af os nervøse (især for at blive afsløret), og derfor kan selv en uskyldig løgn frigive stress-hormoner, hvilket får din hjerterytme og dit blodtryk til at stige," bakker flere kilder op i en artikel fra ALT.dk. Også fysikken og psyken kan lide overlast, hvis du lyver for meget.

Hvilke nødløgne andre kvinder tyr til i en snæver vending, kan du bliver klogere på i videoen ovenfor.

SE OGSÅ: "Jeg hader det. Jeg synes, det er så fjollet, og det klør, og det stikker, og jeg hader det"

SE OGSÅ: "Jeg var lige begyndt at holde af mine bryster, inden jeg skulle amme"

SE OGSÅ: Veninden slog op: "Det var værre end noget breakup, jeg har været ude for med en fyr"