Ellie Jokar

Foto: Franne Voigt Ellie Jokar: Brev til mit yngre jeg

Ellie Jokar om sin mor

Ellie Jokar: “For guds skyld lyt til din mor. Hun kan se det, du selv er blind for”

Hvad ville du fortælle en yngre udgave af dig selv om familie, hvis du havde muligheden for at skrive et brev? Skuespiller Ellie Jokar skriver en hilsen til sit teenagejeg om strenge mødre, der vil en det bedste.

Kære Ellie,

Elham, Ellie, Elhammer, El-skinke, Dudulham. Ja, kært barn har mange navne.
Gud, hvor er det svært? Hvad skal jeg dog give dig med på vejen? Du er jo så umiddelbar og sprængfyldt med skøre og skæve ideer. Ikke engang du kan holde styr på dig selv. Du har altid været hjemmets og klassens klovn.

Du drømmer om at spille professionel fodbold eller blive skuepiller eller rapper, men din familie kan ikke forstå dig. De vil gerne have, du bliver læge eller tandlæge. Jeg ved godt, det slet ikke er din drøm. Du vil hellere være kreativ, stå på en scene, men din mor mener, at det kun er dårlige piger, som bliver skuespillere og sangere. Hvad skal hun dog sige til familien i Iran? At hendes datter danser og synger for penge? Det vil de jo aldrig forstå! Men bare rolig, du bliver ikke læge.

Du er 17 år og har før sommeren valgt at tage en drastisk beslutning og flytte skole fra Ballerup til hhx i Lyngby. Du skal vide, at den beslutning kommer til at ændre dit liv. Du møder nogle fantastiske mennesker, som du kommer til at have et langt venskab med. Du har en lille familie lige nu. Din mor og din storebror. Jeg ved godt, at du synes, at din mor er streng og har for mange regler og restriktioner. Hun vil ikke lade dig have kærester eller lade dig gå i byen, fordi hun synes, at du skal fokusere på din uddannelse. Men du skal vide, Ellie, at det kun er, fordi hun er bange. Hende og din far er flygtet fra Iran til Danmark, for at du og din bror kunne få en bedre fremtid.

Din mor blev gift med din far, da hun var 15 år, så derfor har hun aldrig haft en rigtig ungdom, og det er derfor, hun til tider kan have svært ved at forstå dig, når det handler om kærester, fester og alkohol. Du skal ikke blive sur på hende. Hun gør, hvad hun mener, er det bedste for dig.

LÆS OGSÅ: Anders Agger forlod sine forældre som 17-årig i et kæmpe raserianfald: “Hvordan ku’ du, Anders?”

Du skal tænke på, at din mor ikke er vokset op i Danmark, så mange ting kan virke skræmmende og farlige. I stedet for at kæmpe imod hende og være rebelsk, så tal med hende. Når du bliver 18, begynder du at få lidt længere snor, men du skal gøre dig fortjent til det. Når hun siger, at du skal være hjemme klokken 01, så kom hjem 15 minutter før. Det viser hende, at du er pålidelig... og kan klokken. Gør ikke som din storebror, der sætter uret tilbage, det ender bare med stuearrest, for din mor er ikke dum.

Du får din første kæreste som 22-årig, du er sent ude. I bliver forlovet kort tid efter, da du er blevet praktiserende muslim, men jeres forhold går i vasken...heldigvis... for ellers havde du nok boet i Rødovre med din mand og fem børn nu. Mit kærlighedsråd til dig er: Stol altid på din mavefornemmelse, og for guds skyld lyt til din mor. Hun kan se det, du selv er blind for.

Du får færdiggjort to videregående uddannelser, inden du er fyldt 30, og din familie er pavestolt. Efter at du har færdiggjort din første uddannelse som international markedsføringsøkonom, falder din mor mere til ro, og du får din frihed. Din mor bliver bliver aldrig gift efter hendes skilsmisse med din far. Hun fokuserer kun på jer børn og hendes karriere. Hun bliver din bedste veninde igennem livet. Din største fan. Det er hende, du betror dig til.

Dine sene teenageår bliver barske. Du får konstateret sclerose som 18-årig, men din familie er der hele vejen igennem. Allerede som 17-årig siger du, at du hellere vil adoptere en håndfuld børn fra hele verden end at få "dine egne", men det bliver svært, fordi du får sclerose. Derfor har du stadig ingen børn som 37-årig. Du er heller ikke gift, hvilket nok kommer bag på dig, fordi det var din og familiens store drøm, da du var en lille pige.

Men du er lykkelig, Ellie. Du bor i København K, som du altid har drømt om og har din helt egen alternative familie som består af din bedste ven Henrik og din lille hund Biggie Smalls.

Du har ikke behov for at være som "de andre", du vil altid være din helt egen – og det er din styrke. Og du skal vide, at din mor står bag dig hele vejen, også når du som 34-årig fortæller hende, at du har forelsket dig i en pige fra Miami. Din mor vil i bund og grund bare gerne have, at du er lykkelig.

Hjertelig hilsen
Ellie

Ellie Jokar, 37

Rapper og skuespiller. Døbt Elham Jokar.

Aktuel med det rullende talkshow "Den lyserøde taxi" på sin Youtube-kanal.

Bl.a. kendt fra satireshowet "Det slører stadig" og dokumentaren "Hvem f..... er Ellie?" om hendes nyfundne seksualitet.

Diagnosticeret med sclerose som 18-årig.

Født i Iran og kom til Danmark som fireårig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv