23-årige Asta er én af de mange unge, der bliver gift i dag: ”Når man bliver gift, er der ingen nem udvej”
SPONSORERET indhold

23-årige Asta er én af de mange unge, der bliver gift i dag: ”Nu er der ingen nem udvej”

Til næste sommer kan 23-årige Asta Riis kalde sig kone og bliver hermed en del af statistikken, hvor flere unge herhjemme vælger at sætte ring på kærligheden.

Af: Cille Lewinsky Foto: Privat
20. sep. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Det kom som et chok.

Ikke på den der ubehagelige, upassende måde, men på den måde, kun et frieri kan vælte én omkuld på og indramme øjeblikket for altid.

Sådan føltes det for 23-årige Asta Riis, da hendes kæreste Hjalte gennem 6,5 år sidste sommer friede til hende i et telt på en campingplads i Frankrig.

– Jeg vidste, han ville fri på et tidspunkt, men jeg troede ikke, det ville være lige der. Men det var fuldstændig fantastisk, siger Asta Riis, der til daglig læser psykologi på Københavns Universitet.

Læs også: Christina fra ’Gift ved første blik’: Det var én stor misforståelse

Trods sin unge alder virkede frieriet naturligt, som næste skridt i hende og Hjaltes forhold – og et spørgsmål om at knytte sig endnu tættere til hinanden.

–  På en eller anden måde har det altid ligget i kortene, at vi skulle giftes. Vi har aldrig været bange for at forpligte os. Vi har aldrig haft den tilgang ”hvad nu hvis det går galt”, men mere tænkt: ”hvad nu, hvis det bliver helt fantastisk?”

Hende og Hjaltes beslutning om at blive gift midt i ungdommen er de ikke ene om. Siden 2011 er der sket en markant stigning herhjemme i antallet af vielser blandt unge mellem 20-29 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mens 2.049 heteroseksuelle par i 2011 valgte at sige ja til hinanden ved en kirkelig ceremoni, valgte 2.755 i 2018 at blive gift, en stigning på 34,5 procent. Og blandt borgerlige vielser er tallet steget med 58 procent i samme periode.

Danmarks statistik vielser 2018.png

Antallet af vielser blandt unge er ved at være tilbage på samme niveau som i 2007. Kilde: Danmarks Statistik

Et spørgsmål om identitet

Men den stigning undrer ikke den svenske sociolog og lektor ved Uppsala Universitet, Jacob Strandell. I sin forskning har han undersøgt, hvorfor ægteskabsraten blandt unge er vokset eksponentielt i Sverige og i resten af Skandinavien­ de seneste fem til ti år.

Ifølge den svenske sociolog handler det om, at synet på ægteskabet som en rigid, traditionsbunden institution har ændret sig over de seneste 20 år, og i stedet er blevet et spørgsmål om identitet.

– Ægteskabet er ikke, hvad det var i 60’erne og 70’erne. Dengang blev det betragtet som en undertrykkende og restriktiv institution. I dag er ægteskabet i høj grad en autonom beslutning, en individuel og rationel beslutning, der ikke handler om traditioner, religion eller om at stifte familie. Det afvæbner ægteskabet og gør det mindre undertrykkende, siger han og fortsætter:

– Samtidig bliver ægteskabet i dag betragtet som et valg, individet tager. Unge bliver ikke gift på trods af den øgede individualisering, men på grund af den. Det er en måde at overkomme den skrøbelighed, der i dag er forbundet med at være i et forhold, hvor Tinder og de tusinder andre alternativer truer parforholdet.

Det harmløse ægteskab

Med Jacob Strandells ord er ægteskabet blevet ”harmløst”, da en ring på fingeren ikke forandrer os som individer.

– Det handler ikke længere om at undertrykke sig selv eller binde sig til et andet menneske. Man kan være begge dele på samme tid; sit eget individ og være i et ægteskab. Folk føler, der er færre modsætninger, end der var for 50 år siden, siger han og uddyber:

– Jeg tror generelt, folk søger efter strategier for at være i et parforhold i en individualiseret tid. Vi har stadig mange af de samme romantiske idealer, som vi havde i 60’erne og 70’erne, men det er langt sværere at få dem til at fungere i dag, og her bliver ægteskabet én strategi, flere unge benytter sig af, siger han.

Asta Riis og Hjaltes bryllup skal stå til næste sommer i Hjaltes forældres have i Holbæk. Præsten er Hjaltes farfar, der indtil nu har viet alle i familien. Asta glæder sig, også selvom titlen som kone ikke kommer til at forandre hende eller forholdet til hendes kommende mand. Det er hun sikker på – og så alligevel…

– Måske ændrer mit syn på Hjalte sig. Han vil være mere min, men den følelse har jeg også nu… I virkeligheden forestiller jeg mig nok ikke, at det ændrer så meget ved vores hverdagsliv. For mig handler det mere om, at det er et ekstra commitment at blive gift. Det er et skridt tættere på at føles os som et ’os’ og ikke et ’mig og dig’. Når man bliver gift, er der ingen nem udvej, man kan ikke bare smide alting og forsvinde, og det giver en ekstra tryghed.

Asta Riis og Hjalte 3.jpgAsta med sin kommende mand, Hjalte. Foto: Privat

Anbefalet til dig