Frida Kahlo
Foto: Getty Images Den mexikanske kunstner blev kendt for sin kunst og kampe med sygdom, kærlighed og revolution.

Frida Kahlo: Hvad ved du egentlig om den ikoniske mexicanske kunstner?

Folkloristisk fashion, koloristisk kunst, kompliceret kærlighedsliv og selviscenesættende selfiemalerier. Den mexikanske kunstner Frida Kahlo levede i et kropsligt fængsel pga. polio og en invaliderende ulykke, men var kunstnerisk og seksuelt frigjort.

Unibrow og eklektisk mønstermiks. Kulørte selfies og angreb på det patriarkalske parnas. Vi tror måske, at vi er on trend, når vi smykker os med etniske øreringe, snor en fletning rundt om hovedet eller klæder os, som havde vi været på rygsækrejse. Men vi er slet ikke first movers. Det var Frida Kahlo til gengæld. Den mexicanske kunstner og kommunist forstod at skabe en kunstnerisk og koloristisk karriere ud af tabu, smerte, kropsvæsker og kønshår. Og derfor føles det faste blik fra hendes uendelige mængde af selvportrætter på én gang inciterende, provokerende og familiært.

LÆS OGSÅ: Kunstneren Evren Tekinoktay: "Jeg synes, livet har været ubegribeligt syret de seneste par år"

Frida Kahlo blev født i 1907, men ændrede senere sin fødselsdato til 1910, året for Den Mexicanske Revolution. Hun blev optaget af sygdom og helbredelse som seksårig, da hun blev ramt af polio og fik forkærlighed for lange skørter, der kunne skjule forskellen i tykkelse på hendes ben. Som 18-årig var hun indblandet i en voldsom busulykke, der radbrækkede hendes krop og knuste hendes håb om at få børn. Hun fik brud på ryggraden, et brækket kraveben, flere knuste ribben, brud på det ene ben og en jernstang gennem hendes livmoder og måtte undergå 32 operationer. Resten af livet brugte hun proteser og korset for at kunne holde sig oprejst. Men Frida Kahlo lod aldrig ulykke og sorg kue sin kreative lyst – tværtimod blev de drivkraften i hendes arbejde som kunstner. Smerten blev dulmet med rusmidler, alkohol og en konstant aktivitet, og selv om hun kun blev 47 år gammel, nåede hun at producere omkring 200 værker og efterlade sig et skatkammer af kjoler, fashionable proteser, smykker og makeup, der frem til 4. november bliver udstillet for første gang udenfor Mexico på Victoria and Albert Museum i London.

Den mexicanske kunstner og provokatør Diego Rivera blev hendes mand, kollega og evige kombattant. De blev gift i 1929, hvor hun kun var 22 år og han 43. Sammen rejste de til San Francisco og New York, hvor de vakte opsigt blandt den kunstneriske elite. Siden tog de til Paris, hvor vennerne hed Marcel Duchamp og Pablo Picasso, og Frida Kahlo malede et af sine mest berømte malerier, The Two Fridas (1939). hvor to versioner af hende sidder side om side, holder hånd, har forbundne hjerter og blottede kroppe. Frida Kahlo og Diego Rivera blev skilt og gift igen. Troskab bekendte de sig ikke til, og mens Riveras mest skandaløse affære var med Fridas lillesøster Christina, talte Frida Kahlos blandt andre Lev Trotskij og tidens uartige danser, Josephine Baker.

LÆS OGSÅ: Martin Nielsen: "Jeg synes, vi bor lækkert, men der er ingenting, der passer sammen"

Frida Kahlos kunst var forankret i indiansk mytologi og symbolsprog, men hun påtog sig nødigt prædikatet surrealist, som kunstkritikken gerne satte på hende. Hun betragtede sig selv som en moderne iscenesætter af kvindetematikker og kropslige undersøgelser. I 2002 spillede Salma Hayek hovedrollen som Frida Kahlo i filmen Frida. "Hollywood laver ikke mange film om kærlighedshistorier mellem en overvægtig kunstner og en behåret krøbling," udtalte hun om rollen, som både Madonna og J Lo bejlede til. Frida Kahlos hjem, Caza Azul, er i dag omdannet til museum, så måske skulle du skrive Mexico City på din bucket list over kommende rejsemål.

Hvem var Frida Kahlo?

Frida Kahlo (1907-1954)

  • Blev født i sit koboltblå hus, Casa Azul, i Mexico City.
  • Hun fik polio som seksårig, var ude for en invaliderende ulykke som 18-årig og havde ambitioner om at læse medicin, indtil hun besluttede at gøre sin forulykkede krop til genstand for kunst.
  • Som 22-årig giftede hun sig med kunstnerkollegaen Diego Rivera.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kvinder du skal kende og Kunst