James Price

Foto: Malene Porup, Lars E. Andreasen, Line Falck og privat Normalt lever James Price og konen Anette efter 5:2-kuren, men juleaften skal der ikke mangler noget.

James Price om julen

James Price: Det spiser jeg juleaften

Til daglig lever James Price sundt, men til jul giver han den gas. Han står i køkkenet hele lillejuleaftensdag og tilbereder en overflod af lækre juleretter til familien. Mest af alt sætter den madglade tv-vært, komponist og kapelmester dog pris på hyggen og samværet med familien.

Hvornår begynder julen for dig?
– Min kone Anette elsker at julepynte. Kan jeg vælge, venter vi med at pynte op i vores hus til den sidste uge inden jul. Så begynder julen for mig.

Hvordan fejrer I normalt jul?
– Som det er for mange mennesker, med skilsmisser og delebørn, veksler vi mellem hvert andet år at holde stor jul, hvor vi nogle gange er 18-20 mennesker. I år bliver det den lille jul hos os i Gentofte. Anettes mor, søster og nevø kommer. Min fætter, hans kone og datter kommer også. Min søn Julius holder jul med sin mors familie i år. Min bror Adam og hans børn har jeg ikke helt styr på endnu. Julen holder vi meget traditionelt med masser af mad, juletræ, sange og gaver.

LÆS OGSÅ: Britt Bendixen: Sådan holder jeg jul

Hvad spiser I juleaften?
– Kalkun, som hovedregel en stor fætter på seks-otte kilo. Og flæskesteg. Medisteren har vi droppet. Til kalkunen er der tranebærkompot, æblepeberrod og "tændstikskartofler" stegt i jordnøddeolie, så de er sprøde som chips. Naturligvis brune kartofler til stegen. To slags sovs. Én til kalkunen og én til flæskestegen. Da jeg var barn, begyndte julemenuen hos vores mormor og morfar med risengrød. Selv er vi for længst gået over til at slutte julemenuen af med risalamande.

Har I faste juletraditioner?
– Da jeg boede på Frederiksberg, besøgte jeg altid vores forældres gravsted på Frederiksberg Ældre Kirkegård i juledagene. I dag besøger jeg dem på andre tider af året – men jeg sender dem altid en kærlig tanke til jul.

Hvad er den værste jul, I har oplevet?
– Jeg kan ikke huske en slem jul, men jeg kan huske en mærkelig jul engang i 1980'erne. Vores forældre havde en lille ferielejlighed i Sydfrankrig, og Adam og jeg rejste ned for at fejre jul med dem. I Frankrig gør man ikke så meget ud af julen, som vi gør. Vi fik søtunge med hvidvinssauce og løse ris juleaften. Til dessert fik vi Bûche de Noël, en fransk juleroulade. Ved 22-tiden blev vores forældre trætte, og Adam og jeg kørte til Monaco, hvor vi gik på kasino. Vi havde en hyggelig aften, men vi vandt ikke noget.

James og lillebroderen Adam julehygger med deres mor Birgitte Price i hjemmet i København cirka 1969.

Og den bedste jul?
– Jeg husker barndommens spænding, og hvordan det kildede i maven juleaftensdag. Jeg husker også, hvordan Julius, min søn, strålede af samme spændte uro, da han var lille. I dag er den bedste jul – den næste. Det er glæden og forventningen om at se familien, fejre jul og hygge sig sammen.

LÆS OGSÅ: Joan Ørting: "Min skilsmisse for to år siden gav en kolossal rystelse"

Har du en yndlingsjulekalender?
– Det må være min barndoms julekalendere fra begyndelsen af 1970'erne. "Vinterbyøster" og "Jullerup Færgeby". De fængede, og jeg synes stadig, de er gode, om end tempoet er langsomt i forhold til børne-tv i dag.

En yndlingsjulefilm?
– Den gamle Hollywood-klassiker "Det er herligt at leve" fra 1946. De sender tit filmen lillejuleaften. Så går jeg i køkkenet og ser filmen, mens jeg farserer kalkunen og laver tændstikkartoflerne. James Stewart spiller en deprimeret mand, der vil begå selvmord, men så viser en engel ham verden, som den ville se ud, hvis han ikke havde levet. Det er en livsbekræftende, sød og rørende film.

Hvordan pynter I juletræet?
– Det er Anette, der er primus motor. Vi pynter træet lillejuleaften, og jeg går til hånde og hjælper med at pynte, hvor hun ikke kan nå.

Hvad giver I i mandelgave?
– Har vi mindre børn med, har vi to mandelgaver. Noget sødt, måske en marcipangris i mandelgave til børnene. Mandelgaven til de voksne har mange gange været det gamle satiriske blad Svikmøllen.

Får I mange julegaver?
– Vi forsøgte på et tidspunkt at aftale, at vi voksne kun skulle give hinanden en lille gave til omkring 100 kroner, men det er vi kommet bort fra igen. Nu er der gaver til overflod. Ofte er de sidste ikke pakket op før efter midnat.

Din bedste julegave?
– Som tiårig fik jeg det mest vidunderlige dukketeater, som mine forældre havde købt i den gamle hæderkronede, for længst lukkede dukketeaterforretning Prior ved Rundetårn. Jeg opførte mange forestillinger for familien på det teater.

Bager du selv julesmåkager?
– Nej. Anette bager julesmåkager sammen med sin søster og sin mor.

Hvad er din yndlingssalme?
– Julen har bragt velsignet bud. Det er en god melodunte!

Hvad er duften af jul for dig?
– Duften af appelsiner med nelliker, som vi hænger op i huset. Men også duften af det første glas gløgg og duften af gran.

Hvad er det bedste ved julen?
– Glæden og hyggen.

Hvad er dit yndlingsjulepynt?
– Det holdt hårdt, men jeg har fået overbevist Anette om, at der også skal sølvlametta på juletræet. Ikke for meget, men heller ikke for lidt. Det er smukt. Derudover holder jeg af adventskransen.

3 hurtige

Bløde eller hårde pakker?
– Som barn hårde pakker. I dag gør det ingen forskel.

Brunkager eller vaniljekranse?
– Skal jeg vælge, må det blive vaniljekranse.

Elektriske eller levende lys?
– Levende lys – med elektriske lys som supplement.

James Price, 58

Komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, kapelmester, madglad tv-vært og ejer af fem restauranter.

Gift med Anette Price. Har sønnen Julius Price på 24 år fra tidligere ægteskab. Bror til Adam Price. Søn af sceneinstruktøren John Price og skuespiller Birgitte Price.

Aktuel i tiende sæson med broderen Adam Price i DR-programmet "Spise med Price". Samt med bogen "Brødrene Price" med opskrifter fra brødrenes restauranter.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Jul