Jussi Adler-Olsens jul

Foto: Sara Skytte "Alt, hvad jeg synes er lækkert, skal på bordet juleaften, så der er både medisterpølse, frikadeller, flæskesteg og and," siger Jussi Adler-Olsen.

"Jeg fik øje på en meget smuk og meget depressiv kvinde"

Jussi Adler-Olsens jul er lige så hyggelig, som hans bøger er uhyggelige. Han laver nemlig verdens bedste æbleskiver, køber masser af gaver til familien og ser julekalender – hvis altså lille Ellie insisterer.

Hvornår begynder julen for dig?

"Det har ændret sig lidt, efter vi har fået vores svigerdatter, Sandra, ind i familien, for hun vil gerne begynde at pynte allerede den 24. september. Jeg kan til nød gå med til julepynt i slutningen af november. Her i huset bliver gamle traditioner ført videre, og vi har pynt, der stammer helt tilbage fra 1910. Der er visse ting, som altid skal være at finde på juletræet, blandt andet en lille sprællemand i træ, hvor der bagpå står: "Jussi, julen 1951", så jeg har fået den, da jeg var et år."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Det var for to år siden, da vi holdt jul med vores barnebarn, Ellie, for første gang. Hun var kun få måneder gammel, så hun oplevede det ikke rigtig, men hun var alligevel aftenens midtpunkt."

LÆS OGSÅ: Oh Land: "Det er rigtig svært ikke at være sammen med sit barn juleaften"

Hvordan holder du jul i år?

"Vi holder jul hos os, men jeg ved ikke helt, hvor mange vi bliver. Men vores søn og svigerdatter og barnebarn Ellie kommer i modsætning til sidste år, hvor de var hos Sandras forældre. Jeg vænner mig aldrig helt til at skulle dele min søn med nogen juleaften. Hannes familie er her som regel også, og så plejer vi at holde telefonisk kontakt med mine tre søstre."

Hvad spiser I juleaften?

"Alt, hvad jeg synes er lækkert, skal på bordet juleaften, så der er både medisterpølse, frikadeller, flæskesteg og and, og eftersom det er mig, der forlanger frikadeller og medisterpølse, må jeg også selv gå i køkkenet og lave det. Der er høj aktivitet i køkkenet juleaftensdag, og alle er i gang. Min svigermor står for eksempel for risalamanden. Jeg laver i øvrigt nogle guddommelige æbleskiver op til jul. Det er efter en hollandsk opskrift med kærnemælk, og så skal de også have en smørklat og flormelis. De er ret effektive, kan jeg godt fortælle dig."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg kan stadig huske, hvordan min morfars kones airedale terrier kom løbende med en gave i munden, da jeg var to år, for jeg kan huske meget langt tilbage. Det viste sig, at det var en plastiktrompet, og jeg glemmer aldrig den gave. I dag køber vi masser af gaver til hinanden, og Hanne og jeg går nogle gange så meget amok i gaver, at vi må gemme nogle af dem bag sofaen, fordi det bliver for vildt. Men jeg har det sådan, at alt, hvad man ønsker sig, skal man have til jul."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg bliver glad for alle de gaver, jeg får, uanset hvor mange toilettasker, jeg har i forvejen. Det er jo kun et spørgsmål om, om man har skuffer nok til alle de toilettasker."

Hvad giver I som mandelgave?

"Vi bruger en eller to mandler, men der er ingen snyd med i spillet. Den, der får mandlen, har vundet. Jeg kan huske, at mine nevøer før i tiden snød helt vildt, og der var så mange mandler i omløb, at de nærmeste skulle kropsvisiteres, når de kom ind ad døren."

LÆS OGSÅ: ”Nogle gange har de dem seriøst i Netto. De smager næsten bedst fra de billige supermarkeder…”

Har du en yndlingssalme?

"Ja, "Julen har bragt velsignet bud". Som barn var jeg til julefester på Sankt Hans, hvor min far arbejdede som læge. Da jeg var omkring seks år, fik jeg øje på en meget smuk og meget depressiv kvinde. Hun stod blandt alle de andre syge mennesker og var helt klædt i sort. Jeg forestiller mig, at hun havde børn derhjemme, men var for syg til at være hos dem. Da vi sang "Julen har bragt velsignet bud", stod tårerne i øjnene på både hende og mig."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Jeg har ikke set julekalender i mange år, for det er så forpligtende, at man skal følge med hver dag. Men hvis Ellie vil se det, vil farfar også. Jeg har engang set "The Julekalender", men det var fordi, min svigermor insisterede. Jeg er ikke engang sikker på, det var ved juletid."

Har du en yndlingsjulefilm?"

"Jeg ser gerne "Love Actually" sammen med min kone. Den er skøn. Men jeg er jo fra den tidsalder, hvor man kun havde et lille sort-hvid tv, og på det så vi alle julens film, da jeg var barn. De var ret ofte med James Stewart."

Hvordan er din december?

"De første 14 dage af december afslutter jeg årets sidste ophold i Barcelona, hvor der er mere jul end noget andet sted i verden. På pladsen foran katedralen er der omkring 50 boder med krybbespil og nisser, der – sagt lige ud – skider gaver ud. Hele byen er pyntet heftigt op i blåt, for man bruger ikke rød og guld i Barcelona. Den 15. december tager jeg hjem, men der er jeg allerede godt forberedt på gaveræset. Jeg er nemlig sådan én, der lytter til folk i løbet af året, så mine gaveindkøb kan foregå lige op til jul uden stress. Jeg ved, hvad jeg skal købe. 

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Der var altid pakkekalender til mig og min yngste storesøster, som så skiftedes til at få en gave hver dag. Jeg har blandt andet fået tegneseriehæfter, når vi nåede til de store gaver op til jul. Jeg tror også, mit barnebarn på to år skal have pakkekalender, men det bliver min 92-årige svigermor, der kommer til at stå for den."

Blå bog

Navn: Jussi Adler-Olsen

Født: 2. august 1950

Uddannelse: Filmvidenskab og meget andet

Kendt fra: Krimiserien om Afdeling Q

Aktuel med: Næstsidste bind i serien om Afdeling Q, Natrium Chlorid, som udkom 4. november.

Familie: Gift med Hanne, som han har sønnen Kes med.

Bopæl: Hørsholm

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Bøger

610x200_woordy_knap2.jpeg