Kend dine styrker og kom tættere på lykken
SPONSORERET indhold

Kend dine styrker og bliv lykkeligere

Vi kan ikke altid forandre tingenes tilstand, men vi kan altid forandre vores egen oplevelse af dem.

Af: Christina Bølling Foto: Bulls Pix
14. aug. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Med den sætning revolutionerede psykolog Martin Seligman, som har nærmest gurustatus i USA, den amerikanske terapipsykologi for ti år siden. Han skrottede navlepilleriet og fokus på de dårlige ting, der er sket én i livet: „Det kan godt være, at din far og mor har været onde ved dig, at du voksede op i et hippiekollektiv og følte dig forkert og anderledes, men... hvad har du at gøre godt med nu? Hvilke kvaliteter har den opvækst trods alt fostret i dig? Hvad kan du bruge det til? Hvordan gør det dig unik?"

Martin Seligmans første bog „Authentic Happiness" fra 2002 har solgt i over 15 millioner verden over. I dag er han leder af Fakultetet for Positiv Psykologi på Penn State University. Han har begået sin anden bog „Flourishing", som spås til at blive lige så stor som hans første. I den nye bog går han nemlig skridtet videre og ser kritisk på den oprindelige positive psykologi, der af mange af blevet opfattet som „happyology". Som en slags opfordring til at være hedonistisk og kun dyrke det gode – i den tro, at så forsvinder det onde af sig selv.

Det tror ikke engang Seligman på. Faktisk mener han slet ikke, at vi i bund og grund stræber efter kun at opnå lykke.

– Vi vil have en mening med livet. Et godt eksempel på, at det forholder sig sådan, er blandt andet, at vi får børn. Der er efterhånden en del videnskabelige beviser for, at vi mennesker bliver mindre lykkelige af at få børn – så hvis det var lykke alene, vi var ude efter, var vi for længst holdt op med at få børn og havde på den måde formentlig udryddet os selv

Ifølge Martin Seligman er mennesker mest lykkelige, når vi blomstrer og trives. Vi behøver ikke rende rundt med et stort smil på læben og sige namaste hele dagen. Men er der ikke lang vej fra et stresssammenbrud eller en hård skilsmisse til lige præcis blomstring?

Egentlig ikke, mener Martin Seligman. Efter hans mening handler det om at kunne se sig selv udvikle sig i retning af noget bedre – også når det er skidt.

– Du kan sagtens være deprimeret og blomstre. Du kan have cancer og blomstre, og du kan være nyskilt og alligevel føle en eller anden for blomstring i dit liv.

Vi kan klare ret meget, hvis bare vi kan se lys for enden af tunnelen – og faktisk kan vi blive gladere af at have været kede af det, fordi vi påskønner forandringen. Taknemmelighed er en af de allervigtigste styrker, uddyber Martin Seligman.

Læs også: 5 grunde til, at din personlighed er dit bedste kort

Giv god respons
Et af de områder, der er rigtigt vigtige for, at vi overhovedet kan udvikle os og har det godt, er vores relationer. Her står venskaber og ægteskaber næsten lige. Du kan faktisk godt klare et dårligt ægteskab, hvis du har en masse gode venner. Det vigtige i relationen er den måde, vi taler med hinanden:

– Prøv engang at tænke over, hvordan du reagerer, og hvad du siger til din ægtefælle eller en af dine bedste venner, hvis der sker noget godt i deres liv. Nogle gange vil du sikkert være passiv og anerkendende og sige „Tillykke, hold op, hvor er det godt for dig..." Andre gang er du passiv/destruktiv og siger måske: „Nå okay, men skal vi spise?" Eller der er den aktive/destruktive model, som kan lyde: „Fedt, du fik det job, men er du klar over, hvad det kommer til at koste dig ekstra i skat?"

Man kommer ikke langt med nogle af de metoder, viser Seligmans undersøgelser. Folk, der har lange ægteskaber og dybe venskaber, er instinktivt gode til den såkaldt aktive/konstruktive model:

– Det kan f.eks. lyde sådan: „Fortæl mig præcis, hvad din chef sagde, da han sagde, at du skulle forfremmes..." eller „jeg har læst de sidste ting, du har skrevet, og jeg kan godt forstå, du er blevet forfremmet."

Det viser sig, at par, der evner at give hinanden aktiv og konstruktiv respons på positive ting, bliver knyttet endnu stærkere sammen og elsker hinanden mere og mere. Et andet eksempel er, at man beder folk lave en vision for fremtiden. Præmissen er at få folk til skrive en positiv vision for fremtiden ned på papir – som noget, de gerne vil have, at deres børnebørn skal sige om dem. „Min farfar var et virkelig fint menneske, han gjorde så meget for..."

– Hvad vil du gerne bidrage med i en positiv fælles menneskelig fremtid? Når du gør dig det klart, får du automatisk en følelse af klarhed, mening og formål.

Brug dine styrker
Den meget enkle filosofi bag Seligmans psykologi er egentlig blot at løfte sig op af hverdagen og mærke, hvad der virkelig er vigtigt for én. Ikke bare, at man elsker sine børn og sin mand, men hvorfor og hvad man elsker ved relationen – for på den måde kan du nemlig finde ud af, hvem du er inderst inde. Er der noget, der gør os glade, så er det at kende os selv – især de positive sider.

Seligman og hans psykologer, der er et helt fakultet på størrelse med Københavns Universitets Institut for Psykologi, beskæftiger sig kun med positiv psykologi og har defineret nogle af de allervigtigste positive kvaliteter, vi mennesker kan besidde.

Efter deres mening er der 24 kernestyrker i den menneskelige natur. Taknemmelighed, nysgerrighed, glæden ved at lære nyt, tro, energi, loyalitet er nogle af dem.

– Det er de træk, der er allermest fremherskende ved dig, og når du bruger dem, bliver du automatisk bestyrket i dine iboende kvaliteter. Jo mere du bruger dem og viser de sider af dig selv opmærksomhed, jo større mening vil du finde med tingene i hverdagen. Omvendt – hvis du er et nysgerrigt menneske, skal du måske ikke sidde i en stilling, hvor du helst skal løse rutineopgaver eller leve i et ægteskab med en person, der hader at rejse.

Men skal man så lade sig skille og skifte job?
Det er netop en af pointerne, at det ikke handler om at lave verden om, men om at vise sig selv, som man virkelig er. Når du gør det, så opdager du måske pludselig, at du har masser af venner, der er lige så kulturelt sultne som dig, så måske er det dem, du skal rejse på ferie med. Det kan også være, at du skal planlægge en rejse langt ude i fremtiden. Det vigtigste er bare, at du har fokus på, hvem du er og dyrker det... Hver dag i stort og småt.

Kilde: Psychologies Magazine UK Edition, maj 2011

Læs mere i Seligmans bøger: „Flourishing" fra 2011 og „Athentic Happiness" fra 2002

Eller på hjemmesiden Authentichappiness.org.


Få hjælp til at finde dine styrker på næste side

FIND DINE STYRKER

Her er de 24 kernestyrker, som Seligman opererer med. Kig og se, om du kan genkende dig selv i nogle af dem. På Authentichappiness.org kan du ved at svare på 240 spørgsmål og blive endnu klogere på hvilke styrker, der er mest fremherskende ved dig.

Taknemmelighed
Du er meget opmærksom på de gode ting i dit liv, og du tager dem ikke for givet. Dine venner og din familie opfatter dig som taknemmelig – fordi du ofte viser dem, hvor glad du er for dem.

Nysgerrighed og interesse for omverden
Alt er spændende! Du stiller spørgsmål og finder det mest spændende og interessant. Du elsker at udforske og opdage.

Videbegærlighed
Du elsker at lære noget nyt – ved at blive undervist eller selv at udforske. Du har altid godt kunne lide at gå i skole, på museer, at læse og nyder at blive klogere.

Spiritualitet og mening med livet
Du er overbevist om, at der er en dybere mening. Du føler, at du har en plads i den store plan. Du bruger din livsopfattelse, når du skal træffe vigtige valg i tilværelsen...

Entusiasme og energi
Du går til nye ting med stor begejstring. Du gør ingenting halvhjertet eller med et ben ude af døren – du går all in. Livet er et eventyr...

Påskyndelse af skønhed og dygtighed
Er der noget mere sexet, end folk, der kan noget? Du elsker synet af smukke ting eller arbejde/kunst/musik udført af mennesker, der er dygtige.

Venlighed og generøsitet
Du har aldrig for travlt til at hjælpe andre. Du kan lide at hjælpe til – også selv om du egentlig ikke kender dem, du hjælper...

Håb og optimisme
Du forventer det bedste, og du arbejder hårdt på at få den fremtid, du drømmer om. Fremtiden er noget, du selv skaber

Evnen til at elske og blive elsket
Du værdsætter nære relationer – intimitet og nærhed er vigtigt. De mennesker, du føler dig tæt knyttet til, føler sig også tæt knyttet til dig.

Humor og legesyge
Du elsker at grine og drille, du kan godt lide at få mennesker til at smile. Du prøver at se det positive i de fleste situationer

Tilgivelse
Du tilgiver andre, hvis de har gjort dig ondt i hvert fald én gang. Alle fortjener at få en chance til – og du søger ikke hævn

Visdom
Selv om du ikke opfatter dig selv som klog, så synes dine venner, at du er det. De spørger dig til råds og sætter pris på de råd, du giver, fordi de er kloge og fornuftige

Kreativitet og integritet
„Kan vi ikke gøre det lidt bedre – eller anderledes?" Det er dit valsprog. Du er ikke tilfreds med at gøre, som „vi plejer". Du kan godt lide at finde nye veje

Social intelligens
Du kan mærke andre – hvordan de er, og hvordan de har det. Du er god til at få andre til at føle sig godt tilpas og kan indgå i forskellige sociale sammenhænge

Målrettethed
Du arbejder hårdt fra start til slut – uanset, hvad du kaster dig over, følger du tingene til dørs. Du bliver ikke distraheret undervejs og nyder at komme i mål.

Lederskab
Du er god til at organisere og få en gruppe til at fungere, så alle føler sig behandlet retfærdigt og lige. Du sørger for, at opgaven bliver løst – og for at bevare den gode tone og stemning.

Fairness og retfærdighed
Alle skal behandles lige – det er et af dine vigtigste principper. Dine personlige holdninger (eller fordomme) får ikke lov til at påvirke den måde, du behandler andre på.

Forsigtighed og diskretion
Du er omhyggelig og forsigtig. Du tænker før, du taler – og har en høj moral

Teamwork og loyalitet
Du stortrives i en gruppe – du er en god samarbejdspartner, og du arbejder hårdt for gruppens succes.

Kritisk tænkning og åbenhed
„Kan det se anderledes ud fra hans side?" Du har de langsigtede briller på og ser tingene oppefra og udefra. Du bruger altid hovedet, før du beslutter dig.

Selvkontrol og -disciplin
Du lader ikke følelserne løbe af med dig – du har styr på dine følelser og handlinger. Du er disciplineret og kan udmærket styre dine spisevaner og dine følelser.

Ærlighed og autencitet
Du er ærlig, ikke bare, når du udtaler dig – du er jordbunden og lader ikke som om.

Mådehold og ydmyghed
Du skal ikke på scenen – du vil hellere holde dig baggrunden. Du opfatter i det hele taget ikke dig selv som „guds gave til menneskeheden", men er meget diskret. Dine omgivelser respekterer din beskedenhed.

Mod
Du kan godt tåle at konkurrere, selv om det gør ondt. Du er i virkeligheden et modigt menneske, der ikke er bange ret meget – heller ikke at sige flertallet imod. Du står op for dig selv – og andre, selv om det koster på popularitetskontoen.

Kilde: Authentichappiness.org

Lidt for glad i låget?
Lige så populær Martin Seligman er i den brede befolkning (som måske endelig har fået en psykologi, der er til at forstå og bruge), lige så mange modstandere har han, for Seligman laver pop, hvis man er filosof eller klassisk psykolog. Måske er der også en lille bitte smule misundelse? I hvert fald opfattes han som overfladisk, hans forskning bliver ironisk kaldt „happyology". Det er ikke blevet bedre af den store interesse, der har været for hans arbejde, blandt andet fra David Cameron og den engelske regering, der har forsøgt at hyre Martin Seligman til at hjælpe med at udforme skatteregler. Formentlig for at gøre dem mere „spiselige" for vælgerne.