Mette Haulund
SPONSORERET indhold

Klumme: En gang utro, altid utro?

Hver tredje dansker er utro. Parforholdseksperten giver sit bud på, om man vil blive ved med at være utro efter en enkel smutter.

Af: Mette Haulund
30. sep. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Der er en enorm dobbeltmoral omkring utroskab. På den ene side viser undersøgelser, at mere end 60 procent synes, utroskab er forkasteligt, men på den anden side viser undersøgelser, at cirka hver tredje er deres partner utro! Og hvad er det så ved utroskab, der gør, at undersøgelserne peger i hver sin retning?

Når nogle er deres partner utro, forsvarer de det med, at de i høj grad mangler noget derhjemme, som de af forskellige årsager, så er berettiget til at tage ”ude i byen”.

I min praksis oplever jeg tre typer af utroskab: 

  • Den enkelte smutter.
  • Et længere forhold til en anden.
  • Vedvarende utroskab med mange forskellige.

Det er svært at svare entydigt på, om der er en øget risiko for at være utro igen og igen, når først man har været utro en gang. Det afhænger for det første rigtig meget af, hvilken type utroskab det handler om, og dernæst om partneren bliver bekendt med utroskaben.

Hvis man slipper af sted med at være utro og oplever, at man bliver bekræftet, får positive tilkendegivelser og ikke mindst sex – alt det man har manglet hjemme, så er det kun de moralske skrubler, der kan gøre, at man ikke er utro igen. Behovene for bekræftelse og sex er dog ofte større end de moralske skrubler, og derfor er der også undersøgelser, der peger i retning af, at der er en øget risiko for, at utroskaben gentager sig.

LÆS OGSÅ: Klumme: Hvem ville du date?

Bliver utroskaben opdaget, eller får man så moralske skrubler, at man bliver nødt til at få lettet sit hjerte og fortælle om utroskaben, viser undersøgelser, at risikoen for, at utroskaben gentager sig formindskes. Det skyldes flere ting, som eksempelvis at man finder ud af, at man reelt set kan miste den partner, som man har taget som en selvfølge, og som man over en periode har mistet følelserne for, fordi man ikke har prioriteret hinanden i hverdag. Enten viser det sig, at parforholdet ikke står til at redde, eller også vågner begge parter op og får skabt opmærksomhed på, at de savner hinanden, og at man virkelig skal kæmpe for parforholdet hele livet for at have det godt sammen.

Når utroskaben opdages er følelsen af svigt så smertefuld! Man føler sig ført bag lyset, kan slet ikke forstå, hvordan ens partner kunne gøre noget, der er så krænkende og respektløst, og man reagerer enten ved at tage så stor afstand, at forholdet stopper med det samme, eller man prøver at tilgive.

Selvom utroskab er respektløst, og alle gerne vil være det foruden, så er det dog nogle gange det wake-up call, der skal til, for at man kommer ud af det kedelige hamsterhjul, og sammen får skabt et godt, solidt og kærligt parforhold med fokus på hinanden.

Det kræver dog benhårdt arbejde at tilgive og blive tilgivet, og ofte skal der professionel hjælp til for at få det positive til at fylde mere end mistænksomhed og bebrejdelser – men det kan lade sig gøre.

Budskabet må derfor være, at utroskab ikke nødvendigvis behøver at gentage sig, hvis man er opmærksom på at tage ansvar for, hvorfor utroskaben fandt sted og ikke mindst tager ansvar for, hvad der skal til, for at det ikke gentager sig. 

Husk at parforholdet ikke bliver bedre, end der hvor man vander det!

KRISE I PARFORHOLDET? Få hjælp til at afklare dine værdier med opgaven 'Værdiafklaringsproces', som kan købes på parforholdsraad.dk.