Portræt af kronprinsesse Mary

Foto: Getty Images, Sascha Oda, Stine Heilmann og Christian Krogh. Seks mennesker, der arbejder med, ser op til og kender kronprinsesse Mary godt, tegner her et portræt af hele Danmarks kronprinsesse.

Veninde om kronprinsesse Mary: ”Hun er sin mands nærmeste og bedste wingman”

Kronprinsesse Mary er et forbillede for mange og ser det som sin fornemste opgave at være talerør for de få. Vi tegner et portræt med hjælp fra nogle af de mennesker, der kender hende bedst, har arbejdet sammen med hende og bliver inspireret af hende. De er enige om, at hun gør en forskel. I Danmark og ude i verden. Fordi hun har et usædvanligt gehør for tidsånden, blik for ulykkelige skæbner og er i øjenhøjde med sine medmennesker.

“Kronprinsessen tør tale om de ubekvemme sandheder”

Cecilie Nørgaard, indehaver af Mangfold, uddannelses- og  kønssociolog, forfatter og aktivist

Cecilie.jpg

"Kronprinsessen er forbilledlig, fordi hun kæmpede for piger og kvinders muligheder, før det blev smart – og længe før #MeToo – fordi hun har været oprigtigt interesseret og indigneret. Det samme gælder for arbejdet med børn og unges trivsel og forebyggelsen af social ulighed. Hun rider ikke med på en bølge, hun er med til at definere tidsånden og har gjort det til sin mission at forebygge uligestilling. At tale børns sag og sætte fokus på ulighed og mobning har bestemt ikke været det, der gav mest status. Men hun har vist vejen for mange og brugt sin unikke platform til at hjælpe dem, der ikke kan selv."

"Hun er dygtig til at balancere og undgå at være partipolitisk eller radikal i sine udtalelser. Hun er velinformeret og modig, uddanner sig, følger med i udviklingen og læner sig klogt op ad verdensmålene og de internationale menneskerettigheder. Og så er hun god til at fremføre sine pointer med afsæt i den forskning, der eksisterer på området. Jeg har hørt kronprinsessen tale ved flere både nationale og internationale konferencer og give udtryk for, at hun på den ene side er stolt af den ligestilling, vi har opnået i Norden, samtidig med at hun påpeger, at vi i Danmark stadig er langt fra at være i mål: F.eks. er vi i den seneste Global Gender Gap Report røget ned fra en 14. til en 29. plads, og det går jo imod den danske selvopfattelse."

"Kronprinsessen er en god feminist, og det er vi i dag heldigvis bevidste om, at man kan være på mange måder. Dansk Mandesamfund er også feminister – de arbejder bare for mænds ligestilling. En god feminist kompromitterer ikke ligestillingens sag, hun walker the talk og bruger sine privilegier og sin platform på en hensigtsmæssig måde. Kronprinsessen er bevidst om sin egen position og taler samtidig for en bred repræsentation. Uanset om man leder en virksomhed eller et land, skal man repræsentere de mennesker, man har under sig – og hun forstår at repræsentere det intersektionelle. I dag er det ikke nok at være stille og passiv feminist og antiracist i hjertet – for så er man med til at konservere det eksisterende. Kronprinsesse Mary er en tydelig og aktiv, empatisk og kærlig feminist, der forstår, at forestillinger og fordomme om køn og identitet bliver grundlagt i barndommen. Og at ligestilling dermed ikke mindst er noget, vi skal skabe i samfundet fra barnsben ved at modarbejde stereotyper og strukturelle uligheder."

"Hun tør tale om de ubekvemme sandheder, de tabuiserede emner og dét, vi kan være blinde for i vores kultur eller identitet. På mange måder deler kronprinsessen og jeg en fælles drøm om en mere inkluderende verden. Hendes fokus er på, at vi selvfølgelig skal sikre, at lovgivningen stemmer overens med udviklingen, men også at øge den kollektive bevidsthed om, at herskende bias, det strukturelle patriarkat og de sociale normer er roden til uligestillingen. For mig er det helt utroligt – nærmest healende – at opleve en person i hendes position, der legitimerer det fokus og den ambition."

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary: Jeg har altid gjort det – også før jeg mødte min mand

“Hun hyrder sin flok”

Caroline Heering, veninde og tidligere hofdame og privatsekretær for Kronprinsessen

Hering.jpg

“Fra den første magiske scanning til pludselig at være mor til fire har kronprinsessen været en kærlig og nærværende mor. Hun kender sine lopper indgående og hyrder sin flok, som kronprinsparrets hunde, Ziggy og Grace, hyrder familien. Hun formår både fast og bestemt at sætte regler og retning, men har også øje og hjerterum for hver af sine børn, så ens og forskellige de end måtte være. Som hustru er hun sin mands nærmeste og bedste wingman. De er en symbiose af gensidig respekt, tillid og kærlighed med familien og deres fælles opgave i centrum med rummelighed til både det fælles og deres respektive interesser."

"Og så giver de masser af plads til det skæve og spontane. Som veninde har jeg oplevet kronprinsessen som kærlig, ærlig og trofast. Hun er en skarp sparringspartner i mange af livets udfordringer og er altid til stede, når det gælder. Under vores mange rejser til alt fra Afghanistan til Uganda har jeg altid følt mig tryg i kronprinsessens selskab – omstændighederne til trods – og jeg har den samme følelse af tryghed i hendes nærvær den dag i dag."

"Dét kronprinsessen vælger til, privat såvel som professionelt, gør hun 100 procent uden sjusk eller smutveje. Hun er professionel i sit virke, brænder igennem for sine mærkesager og er mere ud- og vedholdende end de fleste. Bag hendes engagement er der langt mere end overfladisk repræsentation. Jeg husker særligt en rejse til det nordlige Uganda med Dansk Flygtningehjælp. Et land med så ufattelig rigdom af flora og fauna, at vi blev blændet af skønhed og idyl, og samtidig så fuld af ulykkelige skæbner, armod og dyb håbløshed. Man havde mest lyst til at give sig til at græde, men kronprinsessen lagde alle sine kræfter og sin sjæl i at indgyde de udsatte håb om et bedre liv forude."

"Og vi taler ikke om overklipning af silkesnore eller høje hæle på røde løbere. Nej, vi var sammen med de lokale på deres præmisser og boede på værelser uden færdiggjorte vægge og vinduer, sparede på både vand og lys og hørte kriblende kryb og høje lyde fra vilde dyr natten igennem."

"Kronprinsessen har altid haft det svært med at se mennesker på kanten af samfundet og har helt fra begyndelsen haft et stort ønske om at hjælpe sårbare og udsatte. Jeg har haft det privilegium at følge hendes rejse på tæt hold, og jeg er dybt imponeret over hendes utrættelige engagement i at hjælpe sårbare og udsatte både i Danmark og i verdens brændpunkter. Den mængde af energi og engagement kan kun tilvejebringes af et stort og blødende hjerte."

“Man bliver simpelthen klogere af at tilbringe tid sammen med hende”

Bo Øksnebjerg, generalsekretær og CEO i WWF Denmark, Verdensnaturfonden, hvor kronprinsesse Mary i 2020 overtog rollen som præsident efter prins Henrik

Bo.jpg

"Kronprinsessen er et meget åbent og vidende menneske, der har stor indsigt i mange forskellige emner. Man bliver simpelthen klogere af at tilbringe tid sammen med hende. Det sætter jeg stor pris på. Vi havde f.eks. et fælles projekt, hvor vi i forbindelse med en konkurrence skulle udvælge flotte naturfotos fra hele landet sammen, og jeg blev forbløffet over, hvor godt kronprinsessen er inde i dansk geografi og dyreliv."

"Hovedparten af WWF Verdensnaturfondens arbejde handler om at bevare enorme naturområder ved at finde den rette balance mellem menneskers og naturens behov. Det kan godt være indviklet at skabe udvikling og velfærd for mennesker, uden at det sker på bekostning af naturen, og det har overrasket mig, hvor stor en forståelse kronprinsessen har for denne kompleksitet. Hun har et stort udsyn og en meget fin menneskeforståelse og derfor også en god forståelse for, hvordan vi også kan få befolkningen i fattige lande som Uganda eller Myanmar med."

"Da samfundet var lukket ned pga. covid-19, lavede Kongehuset og Verdensnaturfonden et projekt, vi kaldte ‘Sammen for naturen’, som handlede om at få danskerne ud i naturen, så vi alle kunne få øjnene op for de fantastiske naturværdier, vi faktisk har i vores lille land. Her var kronprinsessen virkelig primus motor og foreslog nye ideer og tiltag, som satte emnet øverst på dagsordenen. Og så går hun selv foran med et godt eksempel. Jeg har haft den store ære at besøge kronprinsessen i den private have på Fredensborg Slot, hvor hun har fået lagt dele af haven om med en vild eng og store fældede træer, der får lov til at forgå på naturlig vis i bedene til glæde for Danmarks vilde planter og dyr. Det er god stil."

LÆS OGSÅ: Én følelse har fulgt 30-årige Mellissa siden den dag, hendes lillebror blev fundet myrdet i Valby Parken

“Engagementet for de socialt udsatte lyser ud af hende”

Morten Kirkskov, skuespilschef på Det Kongelige Teater

Kirkskov.jpg

"Kronprinsessen har en stor betydning for Det Kongelige Teater specifikt og det danske kulturliv generelt – og den betydning vil kun vokse. Hun bruger teateret ofte og kommer her både med kronprinsen, familien og i eget selskab. Du er ikke i tvivl om, at hendes interesse kommer fra hjertet og ikke ud af pligt. Uanset om det er et officielt eller uofficielt arrangement, er hendes indlevelse og nysgerrighed oprigtig. Jeg husker en aften, hvor dronningen ville komme og se Hamlet, og kronprinsessen samme aften havde besluttet sig for at komme til forestillingen med venner – og pludselig havde vi to royale i salen, der udelukkende kom af lyst. Det er jo afgørende for os, at de som forbilleder viser, hvor udbytterigt det er at gå i teateret."

"Kronprinsessen er altid åben og modtagelig for det, der sker på scenen, og mere kan man ikke ønske sig af sit publikum. Hendes engagement for de socialt udsatte lyser ud af hende, når de tematikker bliver udfoldet på scenen, og når man efterfølgende taler med hende, er man ikke i tvivl om, at hun er superbegavet, intuitivt opmærksom og oplyst om sin kontekst. Hun ser kunsten som en helhed. For mig er hun en vidunderlig ambassadør for den gode kulturforbruger – og herligt impulsiv i sin brug af teateret. Hvis ikke det er lysten og glæden ved teateret, der driver hende herhen, så er hun en bedre skuespiller end os andre."

“Hun er det modsatte af en kransekagefigur”

Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden

Helle.jpg

"Vi har arbejdet sammen i de 14 år, fonden har eksisteret – hende som arbejdende bestyrelsesformand og jeg som direktør. Hun er det præcis modsatte af en kransekagefigur. Vi har møder hver uge, og hvad vi ikke når der, tager vi over mail eller telefon. Hun er ekstremt visionær, tænker hele tiden i nye løsninger og mulige partnerskaber og er meget åben for nye tilgange til eksisterende udfordringer."

"I 2012 var vi til en stor konference om krisecentre i Washington, hvor hun hørte, hvordan Dannerhuset samarbejdede med andre krisecentre mod vold i hjemmet i Kabul og Marokko. På det tidspunkt arbejdede vi i Mary Fonden mod vold i hjemmet i Grønland. Det inspirerede hende til at udvikle projektet Kattunneq, der handler om at styrke indsatsen på krisecentrene i Grønland ved uddannelse og erfaringsudveksling med Dannerhuset i København."

"Og så var kronprinsessen forud for sin tid. Social isolation har aldrig været mere i fokus end nu, hvor der er kommet en stor bevidsthed om, hvor meget sociale relationer betyder for vores velbefindende. Men det var hendes mærkesag allerede for 14 år siden. ‘Fri for Mobberi’ var fondens første projekt, inspireret af ‘Better Buddies’-initiativet i Australien. I dag er programmet udbredt og bruges af næsten halvdelen af alle skoler, SFO’er og daginstitutioner i Danmark. Det betyder, at vi i alle årene har arbejdet med det nye mobbesyn, der handler om at se på fællesskabet, og vi arbejder forebyggende med de helt små børn for helt at undgå, at mobningen kan opstå."

"Kronprinsessens arbejde er i alle henseender præget af hendes personlige karakteristika: grundighed, ordentlighed og en høj integritet, som gennemsyrer hele måden, vi arbejder på i fonden. Og så overraskes jeg altså igen og igen over hendes evne til at være til stede og i øjenhøjde med alle. Uanset om vi taler med Kasper Schmeichel på grønsværen, er blandt krisecentrets kvinder eller holder møder på kontoret. Den nervøsitet nogle måtte have før mødet med en kongelig, affejes fuldstændigt af hendes engagement og nærværende indlevelse. Den oprigtighed kan man ikke lære eller foregive – det er den person, hun er."

LÆS OGSÅ: Sjov quiz: Hvor meget ved du om Mary?

“Hun taler, så folk lytter”

Dr. Natalia Kanem, Executive Director, United Nations Population Fund (UNFPA)

Natalia.jpg

"Kronprinsessens dybe engagement for UNFPA har i over 10 år givet en stemme til dem, der normalt ikke bliver hørt, har rettet linsen mod dem, som normalt ikke bliver set, og har sat fokus på emner, der ofte ikke trækker overskrifter. Jeg bliver lige imponeret over kronprinsessens stærke tilstedeværelse, uanset om vi befinder os i en landsby i Indonesien, som vi gjorde for to år siden, eller om hun taler til FN’s generalforsamling i New York."

"Hun taler til folks hjerter, hun taler med professionel indsigt, og hun taler med stor passion. Hun taler, så folk lytter. Og det gør en reel forskel for kvinder i verden, som endnu ikke har mulighed for at bestemme over egen krop. Danmark yder en markant opbakning til UNFPA og til de kvinder og piger, som vi arbejder for. Det så vi f.eks. i 2019, hvor Danmark tog lederskab af Nairobi Summit; den største begivenhed inden for vores mandat i en generation. Kronprinsessen deltog ikke bare i selve mødet, men er også en del af den højniveaukommission, der skal følge op på det."

"I UNFPA arbejder vi med at sikre, at enhver graviditet er ønsket, og det kræver adgang til seksualundervisning og prævention. Vi arbejder for, at enhver fødsel skal være sikker, hvilket kræver adgang til uddannede jordemødre og gode sundhedssystemer. Vi arbejder også for at stoppe kønsbaseret vold og skadelige traditioner. Det er et langt sejt træk i forhold til gældende normer, kønsstereotyper og rodfæstet praksis, og det er intime, private og ofte svære emner. Når den danske kronprinsesse taler så åbent, dygtigt og passioneret om de emner, som hun gør, er det med til at nedbryde barrierer og oplyse, og det er en direkte håndsrækning til dem, der hver dag forsøger at skabe positiv forankring i ethvert lokalsamfund."

Se, hvad vi ellers skriver om: Kongelige og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg