Mathildeprisen 2021  vinder
SPONSORERET indhold

Sygeplejersker og 4 modige kvinder får ærefuld pris: ”Store forandringer skabes sjældent kun af én person”

"Vi har valgt at hædre to store bevægelser, som har kæmpet en brav kamp mod magtbastioner og patriarkatet." Sådan lyder det fra Dansk Kvindesamfund, der i år helt ekstraordinært har valgt to vindere af den ærefulde ligestillingspris, Mathildeprisen.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Signe Elisabeth Anoruo Sloth
12. nov. 2021 | Livsstil | ALT.dk

De har haft mod og stillede sig forrest i kampen for at ændre uretfærdigheder mod deres medsøstre.

Hvor den ene gruppe står sammen på tværs af partifarver og har fået udstillet grov sexisme i dansk politik, har den anden gruppe fået os alle til at snakke om de ulige arbejds- og lønforhold i kvindedominerende omsorgsfag.

Nu hædres hele to grupper derfor med årets Mathildepris, som uddeles af Dansk Kvindesamfund.

Den ærefulde ligestillingspris tildeles i 2021 nemlig både til bevægelsen EnBlandtOs og til Dansk Sygeplejeråd.

I har valgt at uddele prisen til to grupper – hvorfor kunne I ikke beslutte jer om kun én?

”2020 og 2021 har budt på nogle store omvæltninger og kæmpe ligestillingsdagsordner, som har domineret samfundsdebatten. Vi vil med uddelingen gerne hylde de to store grupper, både for deres mod, vedholdenhed og for de forandringer, de har sat i gang,” siger forkvinde for Dansk Kvindesamfund Helena G. Hansen til ALT.dk.

”Store forandringer skabes sjældent kun af én person, men i fællesskab. Og det er den søstersolidaritet, vi vælger at hædre, for netop at vise, at sammen står vi stærkest.”

I år fylder Dansk Kvindesamfund oveni 150 år, og det er også derfor, at de helt ekstraordinært har valgt at uddele to Mathildepriser, forklarer hun videre. 

Mathildeprisen blev uddelt første gang i 1970, og den går til personer, der fremmer ligestilling mellem mænd og kvinder. Den er opkaldt efter forfatter Mathilde Fibiger, der var sin tids største fortaler for kvinders frigørelse.

4 kvinders enestående mod

Bag årets ene prisvinder, EnBlandtOs, står fire kvinder, der indsamlede 322 underskrifter i efteråret 2020 som et opråb om og mod sexisme og krænkelser i dansk politik.

"Dette har krævet et mod uden lige og en vilje til at gå mod egne rækker, fordi det er det rigtige at gøre. Fordi demokratiet skal være for alle – også kvinder. Og derfor hædres EnBlandtsOs med Mathildeprisen," lyder det i den hædrende omtale fra Dansk Kvindesamfund. 

Hvordan reagerede #EnBlandtOs, da I fortalte dem, at de ville modtage prisen?

”De blev meget glade og berørte. Det er ikke let at stå frem med den slags vidnesbyrd, hvor de blotlægger mørke hemmeligheder, krænkelser og en usund kultur internt i deres partier. Det er ikke let at gå op imod partitoppen og partikammeraterne, hvor man kan blive udstødt og få stemplet som illoyal og snerpet. For slet ikke at tale om, hvordan de bliver behandlet i medierne og diverse kommentarspor,” forklarer Helena G. Hansen og fortsætter:

”De fire initiativtagere og andre kvinder, som er stået frem med vidnesbyrd under #EnBlandtOs, er blevet udsat for endnu mere sexisme og hetz, fordi de kaster lys på dybt problematiske strukturer og sager om krænkelser. Der er med andre ord langt mellem klapsalverne, skulderklap og hæder, når man ’ødelægger’ den gode stemning. Og derfor tror jeg, at de blev glade, fordi vi med vores pris ikke alene anerkender dem, men også takker dem.”

Den anden prismodtager er næsten det, som man kan kalde "en gammel kending" inden for kvindekampen.

Sygeplejersker hædres

Dansk sygeplejeråd vinder Mathildeprisen
Dansk Sygeplejeråd og de mange danske sygeplejersker vinder Mathildeprisen 2021. Her sammen med Dansk Kvindesamfunds forkvinde Helena G. Hansen til prisuddelingen.

Når landets sygeplejersker i 2021 gik på barrikaderne og sagde fra overfor deres arbejds- og lønforhold, er det langt fra en ny problematik.

Faktisk er det også en del af begrundelsen for, hvorfor de nu også hædres.

”Kampen for ligeløn er næsten lige så gammel som Dansk Kvindesamfund, og alligevel er ligeløn et af de ligestillingsproblemer, vi stadig ikke har fået løst. Takket være Sygeplejerskernes vedholdenhed, strejke og fortsatte fokus, er ligeløn nu noget, folketingspolitikerne taler om og har sat på dagsordenen,” lyder det i begrundelse for, hvorfor de også modtager årets Mathildepris.

I skriver også i begrundelsen for, at sygeplejerskerne har fået prisen: ”De får nemlig ikke ligeløn. De får pigeløn” – hvad mener I med det?

”Det er lidt sat på spidsen, fordi det rimer – og fordi det jo ikke er forkert. Sygeplejersker, pædagoger, jordemødre og andre af de typiske kvindedominerede fag får på grund af især den lave lønindplacering fra Tjenestemandsformen i 1969 en lavere løn sammenlignet med de typiske mandefag. Det er ikke fair, at ens køn, har indflydelse på ens løn – og slet ikke når vi i mange år har haft ligelønslov,” lyder det fra Helena G. Hansen.

Sidste år gik Mathildeprisen til aktivist Kirstine Holst, der kæmpede for en samtykkelovgivning. Se listen over andre tidligere prismodtagere her.

Anbefalet til dig