”Moderskabstalent har ingen alder”
Foto: Alamy Det er en god ting at blive mor i en ung alder

”Moderskabstalent har ingen alder”

Ungdommens energi og drivkraft giver de unge mødre styrke, og moderskabet kan være med til at drive den unge kvindes potentiale frem. Men det afgørende for at blive en god mor er et godt netværk og solid opbakning, siger eksperterne.

Tænk på dig selv som 17-18-årig. Din hverdag, dine venner og dine drømme for fremtiden. Eller din egen datter på den alder – skubber hun en barnevogn foran sig?

Det er de færreste danske teenagepiger i dag, som forestiller sig, at de skal være mødre nu og her. Mange opfatter endda første halvdel af 20'erne som "alt for ungt", når det gælder forældrerollen. Lige midt i festerne og friheden, uddannelse og karriere – og det selv om det er lige præcis i de år, at kroppen er toptunet til opgaven.

LÆS OGSÅ: "Kære forældre, så gør dog oprør! Lad være med at være så autoritetstro"

I dag er der mere prestige i at læse videre og løbe en karriere i gang end at blive mor, og derfor er der heller ikke særligt mange af dem – de helt unge mødre. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er stigende, og fødselstallet er generelt faldende.

– Det er ikke lige så fint at blive mor som at få en uddannelse, når man er ung i dag, siger Pia Fris Laneth, historiker og forfatter til bogen "Moderskab og Mødrehjælp", der udkom sidste år. Her har hun undersøgt det skiftende syn på unge mødre gennem tiden.

– Der er sket en voldsom udvikling, siden aborten blev fri. Fra at det helt op i 1960'erne var moralsk uacceptabelt at få en abort, hvis man var sund og rask – så er det blevet moralsk betænkeligt at blive ung mor og et valg, man i samfundets øjne skal forsvare.
Samtidig er vilkårene for de unge forældre gennem de sidste 20 år blevet bedre og bedre – især hvis de tager en uddannelse. Der er fripladser i institutionerne, ekstra SU-klip og børnecheck. Rådgivning, særlige mødregrupper og ekstra støtte fra sundhedsplejersken. Alligevel udskyder danske kvinder moderskabet så længe, at der nu bliver lavet kampagner om, at de skal se at komme i gang, inden det er for sent.

LÆS OGSÅ:  Mødre skal droppe at kalde deres døtre for "prinsesser" 

– Det unge moderskab er blevet stadig mere unormalt i takt med, at kvindernes uddannelsesniveau er steget. Når man er 28 eller 30, bliver ens graviditet mødt med glæde, mens de unge mødre bliver mødt med betænkeligheder og undren, fortæller Pia Fris Laneth.

Det kender Kristine Sørensen alt til fra sit arbejde med unge mødre først som forstander på Alexandrakollegiet, Mødrehjælpens kollegium for unge mødre under uddannelse, og nu som leder af Forælder Fonden.

– Det synlige stigma for en ung mor er, at hun ser ung ud – det kan hun ikke skjule. De unge mødre, som jeg har arbejdet med, har været meget optagede af, hvordan andre så på dem. I bussen, når baby græder, eller hos lægen, hvor de har mærket andre folks blikke på sig, siger Kristine Sørensen.

Opskriften på succes
Nogen reel opfordring til at blive mor i en (meget) ung alder kommer der nok hverken fra forældre eller samfund. De unge mødre og deres børn er generelt mere sårbare og overrepræsenterede i statistikker for arbejdsløshed, lavt uddannelsesniveau og sociale ydelser. Men det er ikke hele billedet. Der er nemlig også fordele forbundet med at være en ung mor i en ung krop og med et ungt sind. Moderskabet kan modne og styrke på vejen videre i livet.

LÆS OGSÅ: Skader du dine børn ved at lægge billeder af dem online?

– Ungdommen kan være en kæmpe drivkraft, som de unge mødre henter noget styrke i. De har noget, de skal modbevise, og nogle fordomme, de vil afkræfte. Det at få et barn kan være med til at drive de her unge kvinders potentiale frem, siger Kristine Sørensen, der gerne så flere kollegier med særlige børne- og forældrefløje. Hvor unge mødre bliver tænkt ind i studiemiljøet og samtidigt kan støtte hinanden.

– Jeg tror rigtig meget på et godt og sundt netværk – både et man deltager i, og et man får noget fra. For eksempel praktisk støtte, der kan få hverdagen til at fungere. Nogen, der henter fra vuggestuen, så man lige får læst den ekstra time på studiet, siger Kristine Sørensen. Hun så også gerne, at der blev gjort op med opfattelsen af, at ungdommelighed er lig med umodenhed. En pointe som Pia Fris Laneth nikker genkendende til:

– Moderskabstalent har ingen alder, og hvis det er en begavet ung kvinde, der får en støttende hånd, et lyttende øre og et varmt hjerte, som ikke fordømmer, så går det hende rigtig godt. 

LÆS OGSÅ:  Mødre skal droppe at kalde deres døtre for "prinsesser" 

LÆS OGSÅ:  "Min datter på 14 er kun 2-3 år gammel indeni"

LÆS OGSÅ: 3 typiske fejl i begår, når I går fra hinanden