Alt.dk i veninde-terapi for dig
SPONSORERET indhold

8 gode råd: Sådan bliver du en bedre veninde

Det kræver ærlighed, hv-spørgsmål og et æggeur.

Af:: Agnete Finnemann Scheel Foto: Getty
26. jan. 2017 | Livsstil | ALT.dk

Mens kæresteforhold forgår, er venindeforhold noget, der består. Sådan er der i hvert fald mange af os, som gerne vil have det: Friends forever og alt det der.

Men for at det skal lykkes, skal du arbejde på din veninderelation på samme måde, som du arbejder på dit faste parforhold. Det fortæller parterapeut, forfatter og foredragsholder Ingrid Ann Watson.

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lave én ting om hos din veninde, hvad skulle det så være?

Og vi er faktisk ikke særlig gode til at indse, at det ind imellem kan være svært at være veninder. Og at der er brug for at tale om tingene. Det er som om, det ligefrem er pinligt for kvinder at erkende, at de har en konflikt med en veninde, siger hun.

Derfor er Alt.dk gået i veninde-terapi for dig og giver dig her otte gode råd fra terapeuten til, hvordan du bliver en bedre veninde.

1. Du skal 100 procent være "kærligærlig"

Ingrid Ann Watson tror på fuld ærlighed mellem veninder. Her er der ikke noget med at lyve om, hvordan en kjole sidder eller om, hvad man mener om hendes seneste skænderi med kæresten. Man skal bare huske, at det hedder kærlig-ærlig og til det, kan man bruge "jeg-formen", mener hun (se punktet herunder).

LÆS OGSÅ:Glem aldrig dine veninder. Heller ikke når du bliver voksen

2. Når du er ærlig så brug "jeg-formen"

Hvis der er noget, der generer dig ved din veninde, skal du begynde med dig selv og ikke hende. Fortæl hende, hvad det gør ved dig. Ingrid Ann Watson giver et eksempel:
- "Jeg kan godt forstå, at det er skønt og dejligt at få et barn, selvom jeg ikke selv har børn. Men jeg mister lidt lysten til at ses, når vi ikke også kan tale om det, der sker i mit liv. Det har jeg nemlig brug for, og jeg elsker jo at tale om lige præcis det med dig."

3. Brug "hv-ordene" og øv dig i at stille spørgsmål

Ind imellem kan det være svært at relatere til venindens situation eller trænge igennem til hende med dine synspunkter. Og så kan det være nemmere at trække sig lidt væk fra hende. Øv dig i stedet i at stille hende spørgsmål.
- Brug "hv-ordene" som er "hvordan", "hvem", "hvornår", "hvad", "hvorfor" og så undtagelsen "har". Jeres samtale og venskab vil blive så meget dybere, hvis du bruger den spørgende form. For når du udspørger din veninde, får hun lov til at høre sig selv tale, og dermed indser hun måske noget nyt om sig selv, siger Ingrid Ann Watson.

4. Hold kontakten: Klar med æggeuret

Den her er altså vigtig: Du SKAL holde kontakten. Brug sms og Messenger, hvis du ikke har tid til at ses og prioriter at få en kort snak på telefonen. Også her skal du huske at være kærlig på den ærlige måde, forklarer Ingrid Ann Watson.
- Sig: "Jeg vil så gerne, at vi holder kontakt, selvom vi har travlt. Kunne vi måske tale sammen i telefon bare ti minutter to gange om ugen. Så sætter vi uret, og når det ringer, så er vi færdige med at tale. Ofte er det sådan, at man ikke kan holde kontakten, fordi det føles uoverskueligt, hvis man ved, at man skal snakke i en halv time hver gang.

LÆS OGSÅ: Derfor er veninder vigtigere end kærester

5. Vær rummelig omkring det nye, der sker i din venindes liv

Det er vigtigt, at du accepterer, at det også er rummelighed, der skal til. Din veninde har måske lige fået et barn, en ny kæreste eller nyt arbejde. Det fylder meget, og det skal du være rummelig omkring, siger terapeuten.

6. Find en fælles interesse, så I automatisk ses

Det kan være, I skal løbe sammen, dyrke yoga sammen eller spille bridge. For hvis I skal have det nære og tætte forhold, skal I være ærlige over for hinanden. Og ærlighed kræver, at I ser hinanden..
- Man kan ikke lade være med at ses i et par måneder og så sige nede på Baresso: "Ej, er du nu i gang med en af de der "hurtige fyre" igen. Du ved, du bliver ulykkelig!" Det fungerer jo ikke.

7. Vær sikker på, at du får kommunikeret, hvor du er i jeres venindeskab.

Man er ikke lige meget "på" hele tiden. Og det skal man fortælle sin BFF.
- Jeg kan finde på at ringe til en veninde og sige: "Jeg kan mærke, at jeg er der, hvor jeg savner at være mere sammen med dig. Kan det passe ind?" Jeg kan også sende en sms med: "Undskyld, du ikke hører fra mig. Jeg har travlt med et projekt. Sådan kommunikerer jeg løbende, hvorhenne jeg er i vores venindeskab.

8. Måske er I i virkeligheden vokset fra hinanden?

Det kan sagtens være, at I ikke længere er de rette for hinanden, forklarer Ingrid Ann Watson.
- Er det tilfældet, skal I vælge at skilles med kærlighed og ikke i vrede eller skuffelse. Du skal være bevidst om, hvorfor du vælger venindeskabet fra, så du ikke gør det ud fra u-udtrykt skuffelse over ikke at blive hørt, afslutter Ingrid Ann Watson.