Margrethe Brun Hansen
SPONSORERET indhold

Sådan giver du slip på dit barn

Græd ud – men for Guds skyld ikke i skødet på det barn, du netop har sendt ud af reden. Hav tillid til, at dit barn sagtens kan flyve og bedst lærer det ved selv at baske med vingerne. Og nyd alle de muligheder, dit nye liv byder på. Siger børne- og familiepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Af: Majbritt Lacuhr Foto: Peter Nørby
10. jun. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

■ Sørg, hvis du er ked af det. Når man går fra en livsfase til en anden, er det forbundet med rigtig mange følelser. Stå ved de følelser, der opstår, og få sagt farvel til det gamle på en god måde. Kig fremad – på dit nye liv.

■ Delagtiggør ikke dit barn i sorgen – det giver dem kun skyldfølelse. Græd ud med en ligesindet veninde, og fortæl i stedet børnene, hvor meget du nyder, at det går dem godt.

■ Lad ikke barnets værelse stå som en mindestue. Sorter i mindetingene, og indret med dine egne interesser. Læserum, maleværelse, syrum... Gerne med en briks eller sovesofa til børnene, når de kommer på visit.

■ Vent med at give råd, til du bliver spurgt. Støt dit barn i, at det nu forsøger at leve et selvstændigt liv. De lærer bedst gennem egne erfaringer. Det er rart med hjælp – men for meget hjælp er ydmygende.

■ Anerkend dit barns nye status som en ung voksen. Se deres løsninger på livets udfordringer som interessante vinkler i forhold til, hvordan de gør tingene. Måske har de en anderledes – og bedre – måde at gøre det på, end den du selv har praktiseret.

■ Drop bekymringsspørgsmålene: Får du nu noget at spise? Hav tillid til, at de godt kan klare det. Vis i stedet interesse: Hvad er du i gang med at læse for tiden?

■ Definer din nye rolle og tro på, at du godt kan lægge servicerollen fra dig. Tag dem gerne lidt i hånden – f.eks. i forhold til tandlæge, læge, folkeregister, sygesikringsbevis – men gør det ikke for dem. Guide og giv slip. Men forkæl dem gerne indimellem.

■ Udveksl nøgler til hinandens boliger, men husk at afstemme reglerne. Man går ikke ind, uden at det er aftalt!

■ Opfind nogle traditioner året igennem, hvor I får snakket og hygget og spist god mad og grinet igennem. Dyrk det fællesskab, I har haft, så det også rækker ind i fremtiden – se landskamp sammen, og spis pizza, tag på cykelweekend.

■ Indse, at der også starter en ny fase i ægteskabet (hvis du da er gift). Find frem til, hvad det var, der var så fantastisk ved din mand, da du valgte ham. Få liv i den gamle flamme igen. Grin lidt ad det i stedet for at fokusere på, hvad dælen I nu skal snakke om. Nyd friheden og mulig-­heden for at være impulsiv. Men giv det tid.

LÆS OGSÅ: "Jeg glædede mig til endelig at få et voksenhjem"

LÆS OGSÅ: "Jeg følte mig fyret som mor"

LÆS OGSÅ: 7 fif til at bevare et godt forhold til din teenagedatter