I 2015 vil den første baby født i et "sugar dating"-forhold måske blive født.
SPONSORERET indhold

Sugardating: Køber mænd sig til børn og kærlighed?

Ung kvinde møder rig mand og sammen får de et barn. Svaret på vores faldende fødselsrate eller et skræmmescenarie?

Af:: Tine Brødegaard Foto: Alamy
13. jan. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Eksemplet er karikeret men i løbet af 2014 har det kontroversielle datingkoncept sugardating.dk vundet indpas. Det går kort fortalt ud på, at yngre kvinder søger mænd, der vil forkæle dem med for eksempel middage og rejser, som en del af forholdet, selvom det selvfølgelig ikke er den eneste grund til, at yngre kvinder vælger ældre mænd.

I 2015 kan sugardating tage skridtet videre, sagde Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og partner i Future Navigators, i årets sidste nummer af ALT for damerne:

"Jeg tror, at den første sugarbaby snart bliver født, for jeg kunne sagtens forestille mig, at nogle af de unge piger også gerne vil have et barn finansieret. Det ville på mange måder være som den gamle familieformel, hvor manden tjener penge og forsøger familien, mens kvinden hygger sig derhjemme og skaber nogle gode, solide rammer omkring sit barn."

Vi har spurgt hende, hvordan reaktionerne var på den udmelding.

- "Sugar babies" er et begreb, der provokerer helt vildt, fortæller Liselotte Lyngsø, som efter artiklen blev inviteret ind i Go'morgen Danmark for at uddybe sine spådomme om 2015. De omhandler alt fra iPads på elcykler til mobiltelefonen som det nye kreditkort og endnu mere deleøkonomi. Men medier og bekendte har kun været interesseret i at høre om én ting: sukkerbabyerne.

-Jeg tror, det skyldes, at vi har mange diskussioner om beskyttelse af kvinder i forbindelse med prostitution og anden udnyttelse. Men det jeg taler om, er en situation, som altid har fundet sted i barerne, hvor en mand har købt drinks til en kvinde og måske er kommet ind på, hvad han kan tilbyde af lækre rejser og forkælelse af hende. Nu er den adfærd rykket på nettet, ligesom utroskab er det med datingsitet Victoria Milan.

Få børn = nye familieformer
Grunden til, at vi kan se den første sugar baby i 2015 er, at familieformerne udvikler sig med rivende hast, fortæller Liselotte Lyngsø.

- Det var en kobling af to trends: At der bliver født alt for få børn, og at vi har et samfund, hvor man skal have styr på både uddannelse, job og økonomi før, man får børn. Det betyder dels, at kvinder venter med at få børn, og derfor lige pludselig får behov for en far, dels at de kan søge et marked for nogle glade mandlige forsørgere, som de kan indgå i et arrangeret forhold eller forældreskab med og få barnet finansieret af.

I forvejen eksisterer der 37 forskellige familieformer, ifølge Danmarks Statistik, og Liselotte Lyngsø ser ingen grund til, at der ikke skulle opstå flere, som for eksempel sugar babies.

- Kvinder køber æg på nettet, de får lavet børn via rugemødre, homoseksuelle par får også børn og ældre kvinder får børn alene. Det rejser utrolig mange etiske spørgsmål.

Stadig et tabu
Siden sin "spådom" om sugar babies, er Liselotte Lyngsø blevet skudt i skoene, at hun kan være med til at fremme en, i nogles øjne, negativ udvikling.

- Jeg ville være en meget dårlig fremtidsforsker, hvis jeg tog stilling til, om det er en god eller en dårlig udvikling. Men det er da klart, at jeg tænker over, om jeg er med til at skubbe på en bestemt tendens ved at den bliver italesat og delt, som det har været tilfældet her. På den anden side er der formentlig et marked for det, ligesom for utroskab. Så det der foregår på datingsites og andre steder på nettet, afspejler jo bare virkeligheden. Men det er da rigtigt, at hvis det bliver mainstream, er der nok nogen fra Etisk Råd, som får kaffen galt i halsen, selvom nogle kvinder altid har fundet rigere mænd.

Selvom sugar babies derfor ikke er usandsynligt at forestille sig, mener Liselotte Lyngsø ikke, at det er noget, der vil blive talt højt om blandt kvinderne.

- I starten vil det formentlig være meget tabubelagt at få børn i den konstellation, men jeg har hørt om en kvinde, som havde en meget rig kæreste. De gik fra hinanden, men da hendes biologi begyndte at kalde på børn, aftalte de at få barnet sammen, og at han finansierer det, selvom han rejser hele tiden og sjældent har tid til at se barnet og selvom de ikke er et par. For dem har det været win win.

En mulighed for at hellige sig børn
Begrebet sugar babies forarger ikke Jakob Olrik, der er sexolog og jævnligt skriver debatindlæg og kronikker om forholdene mellem kønnene.

- Jeg tænker, at det har altid fundet sted. Det er en meget logisk følge af, at hvis man som kvinde er tilpas skruk, og hvis ens mission er at få børn og at være mor, så er det praktisk at finde en sugar daddy, så man kan hellige sig moderprojektet uden at bekymre sig om økonomi. Der har været en længere periode, hvor kvinder har villet være uafhængige og selvstændige, men i fremtiden tror jeg helt klart, at der er en minoritet af kvinder, som vil søge tilbage til de gamle moderdyder. Men i dag er det jo stadig ilde set, hvis du som kvinder siger, at du gerne bare vil være mor. Så vil andre kvinder se ned på dig.

Jakob Olrik er heller ikke specielt bekymret på mandekønnets vegne over udviklingen.

- Vi er altid blevet udnyttet, siger han med et stort grin og tilføjer så lidt mere alvorligt:

- De forskellige datingsites og teknologier opfinder jo ikke nye kulturer eller subkulturer. De gør det bare lettere at udleve de tilbøjeligheder man har. Er man til sex på rastepladser, skal der nok være en app til det.

Og den udvikling er kun positiv, mener sexologen.

- Det gør det mindre skamfuldt at være som man er. Det giver et frirum.

Men du er jo fortaler for, at vi skal flirte mere med hinanden og ikke være så tilbageholdende, er det ikke en forkert udvikling at droppe flirten og finde sammen om et barn?

- Den manglende flirt i vores samfund skyldes ikke teknologien, men vores følelse af utilstrækkelighed. Og muligheden for at få børn på alternative måder har jo eksisteret længe. På Regnbuebarn.dk finder man også partnere til konceptbørn, hvor det ikke er kærlighed men ønsket om at få børn og et partnerskab, der binder folk sammen. Jeg kan da godt identificere mig med en kvinde på 35-38 år, som ikke har børn og kun møder skvatmikler og derfor søger en anden løsning. Det er da godt, at vi har en palette af muligheder.

Bekymrende hvis kvinder betales for graviditeter
I jordemoderforeningen påpeger formand Lillian Bondo, medlem af Etisk Råd, også, at "sugar babies" – ud over navnet – ikke er et nyt fænomen.

- Der er ikke noget nyt i, at yngre kvinder dater ældre mænd med pengepungen i orden. Men jeg ville være bekymret, hvis der kom rapporter om, at unge kvinder blev sat til at føde barn, som de så gav fra sig mod penge. For der er en ny og meget kommercialiseret omtale af det at få børn, som også rugemoderdiskussionen er en del af. Den tager jo udgangspunkt i en sorg over, at nogle ikke har de børn, de ønsker sig, men det er vigtigt, at man hele tiden tænker på, hvad der er rigtigt for barnet.

- En genindførelse af gamle dages økonomiske og erhvervsmæssige underordning af kvinder ville jeg også synes var trist, hvis ikke det er kvindens eget valg – eller sådan set også, når det er det – holder det for evigt, det forhold? Men det er ikke en udvikling, jeg synes, man kan hæfte op på en bestemt datingform. Det er noget, der løbende udvikler sig. Lige nu følger jeg for eksempel DR-serien om de mange familieformer og genkender mange modeller fra mit voksenliv fra 70'erne og fremefter og ser nye dukke op. Heldigvis går de næsten alle sammen ud på, at kærligheden til barnet er i centrum. Og sådan skal det være.

LÆS OGSÅ: Se de kendte par med stor aldersforskel

LÆS OGSÅ: Kvinder over 40 er hottere end nogensinde

LÆS OGSÅ: Hvorfor er mænd bange for singlekvinder med børn?