Alt du skal vide om børn og pollen
En ny sæson med røde øjne, løbende næser, nys og i værste fald vejrtrækningsproblemer er skudt i gang. Find ud af, om dit barn har pollenallergi, og hvilke forholdsregler du i så fald kan tage.
Vil nyseturene ingen ende tage, og har dit barn ofte røde øjne og to lange streger under næsen, kan det være, at I har fået en pollenallergiker i familien.
Pollenallergi er nemlig noget nær en folkesygdom i Danmark, og selv om de fleste først oplever symptomer i teenagealderen, kan sygdommen allerede vise sig i barndommen.
Omkring 2 procent af de 6-8-årige får symptomer, mens 7-8 procent af skolebørnene døjer med pollenallergi. Meget få børn under 6 år får dog pollenallergi.
Bliver dit barn ramt, vil det ofte være noget, han har arvet fra en i familien, og pollenallergi er tit forbundet med andre allergityper.
Flere allergier på én gang
Risikoen for, at dit barn udvikler pollenallergi, er derfor større, hvis andre i familien har en form for allergi, eller dit barn allerede har astma, fødevareallergi eller børneeksem. Med andre ord; dit barn arver evnen til at udvikle allergi – ikke allergien i sig selv. Det betyder også, at hvis dit barn er allergisk over for én type pollen, har hun en øget risiko for også at blive allergisk over for en anden.
Mange pollenallergikere ‘krydsreagerer’ desuden på forskellige former for madvarer og får kløe i munden. Kroppen kan simpelthen ikke skelne mellem de allergene stoffer i for eksempel birkepollen, æbler og hasselnødder, da de ‘ligner’ hinanden.
Selv om dit barn er meget ramt nu, behøver det dog ikke altid at være sådan. Hun vil altid have allergien, men det sker ofte, at symptomerne bliver mildere eller endda helt forsvinder med alderen.
Forebyg sygdommen
Sådan undgår dit barn allergiRegnvejr er det bedste vejr
Pollenallergi eller astma?
Hvad er pollenallergi?
Pollenallergi eller forkølelse?
Sådan behandler man pollenallergi
Junior har set på forskellige former for behandling af pollenallergi. Det er dog vigtigt at understrege, at du altid bør tale med dit barns læge, om dit barn overhovedet har brug for behandling, og om det i så fald skal være forebyggende eller lindrende. Det afhænger nemlig af typen og graden af symptomer.
Antihistamin
Ved en allergisk reaktion frigiver kroppen histamin. Det er histaminet, der giver dit barn kløe, løbende næse og rindende øjne, og som får hende til at nyse. Medicin med antihistaminer forhindrer histaminet i at give disse allergireaktioner. Findes både i øjendråber, næsespray og tabletter.
Binyrebarkhormon
Binyrebarkhormon (også kaldet steroid) nedsætter graden af betændelse i slimhinderne, så hævelser falder, og luften kan passere frit gennem næse og mund. Findes både i øjendråber, næsespray, tabletter og injektion.
Naturprodukter
Pas på naturprodukter som naturlægemidler og kosttilskud, som kan indeholde pollenekstrakter og derfor kan give en allergisk reaktion hos pollenallergikere.
Hvis du vil vide mere
Har du brug for råd og vejledning om pollenallergi, kan du ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på tlf. 4343 4299. Du kan selv tjekke dagens pollental på tekst-tv, www.astma-allergi.dk, www.dmi.dk eller ved at tilmelde dig på www.astma-allergi.dk og få sendt en daglig mail med dagens pollental, pollenvarsling og gode råd.
Kilder: Janne Sommer og Betina Hjort fra Astma-Allergi Danmark, www.astma-allergi.dk
LÆS OGSÅ: Skru ned for kemien i hverdagen
LÆS OGSÅ: 8 tips til et sundt indeklima på børneværelset
LÆS OGSÅ: Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet