Bakteriebarometeret
Er du også ved at gå i baktussepanik, når dit lille pus snupper legekammeratens sut og stopper den i sin egen mund? Eller når sønnike tager en tur med tungen hen over stuegulvet? Så er det på tide at slappe lidt af. Brug vores bakteriebarometer, når du skal vurdere situationen.
Mødregruppen kalder, og mens rollingerne sidder og pludrer på tæppet, skænker dine nye veninder en tiltrængt kop kaffe, læner sig tilbage i sofaen og koncentrerer sig om voksensnakken for en stund. Blot ikke dig. For selv om du forsøger at slappe af, er din opmærksomhed rettet mod gulvet.
Du er klar til at skride ind, i samme øjeblik lille Alma rækker ud efter de andre børns forsuttede legetøj for selv at putte det i munden.
Men med mindre de andre børn er syge eller har snot løbende ud af næsen, så lad blot Alma smage på Benjamins rangle eller Kaspers bamse. Små børn undersøger nu engang verden ved at smage på den, og det skal du give dem lov til.
„Du behøver ikke være hysterisk med, hvad din lille englebasse putter i munden,” siger sundhedsplejerske Else Guldager.
„Det er naturligt for børn at sutte på ting, og de undersøger dem med både hænderne og munden. Det er selvfølgelig noget møg, hvis de andre børn har en maveinfektion eller er meget snottede, for så smitter de hinanden. Vurdér den konkrete situation, og slap så ellers af, og nyd det gode selskab.”
På den ene side skal du altså ikke isolere dig for at undgå, at dit barn bliver udsat for andres bakterier. På den anden side fraråder Else Guldager, at du ligefrem opsøger sygdomme for at hærde dit barn til for eksempel institutionslivet.
„Så vidt man ved ud fra videnskabelige undersøgelser, er det ikke muligt at hærde børnene på den måde, så jeg synes ikke, at du bevidst skal udsætte dit lille barn for smitte, inden det begynder i institution,” siger hun og forklarer, at børn snildt kan være syge 25 til 30 dage det første år i vuggestue og bestemt ikke har brug for at blive udsat for flere bakterier og vira, end de allerede bliver på det tidspunkt.
„Når man bør slappe af over for det med, at børn sutter på hinandens ting, er det blot, fordi det hører med til deres naturlige udvikling og ikke er decideret farligt.”
Uhm – en edderkop!
Og du kan lige så godt vænne dig til, at alt skal en tur op i munden. For alle børn vil på et tidspunkt prøve at smage på sand, jord og græs. Nogle vil spise en edderkop, og andre vil slikke på gulvet.
Som udgangspunktet kan du tage disse lidt specielle indtagelser rimelig afslappet. Du kan tilbyde barnet et alternativ at putte i munden, men acceptér samtidig, at børn opholder sig tæt på jorden og smager på ting og sager. Har lille Vilma spist noget, du er usikker på, så hold øje med, om hun får ondt i maven eller anderledes afføring.
Til gengæld bør du sætte alle sejl til for at skærme børnene mod det, der virkelig kan være skadeligt at spise.
Det gælder for eksempel alle slags kemikalier, medicin, cigaretskodder, giftige planter og ting af en størrelse, der kan sætte sig på tværs i barnets hals.
Du bør selvfølgelig også så vidt muligt undgå, at dit barn holder festmiddag med sand fra uoverdækkede sandkasser, som kan indeholde katteafføring, at det slikker på sine hænder lige efter en kravletur på Rådhuspladsen, at det sluger sten, som det kan få galt i halsen, at det går om bord i hundens madskål samt andre mere eller mindre uhumske ting.
Sundhedsplejersken fremhæver, at et lille barn har brug for voksne som deres bremseklodser, fordi det tidligst er i tre-fireårsalderen, at barnet selv kan modstå fristelsen til at smage på ting, det har lyst til – også selv om det har fået at vide, at det ikke må. Barnets hjerne er ikke udviklet til at lave den slags koblinger i et- eller toårsalderen.
„Som mor skal du huske, at det kun er en overgang, børnene har lyst til at smage på alt, og derfor ikke flejne helt ud over det. Du skal være årvågen over for de farlige ting, mens du har sådan en lille størrelse. Men når du ved, at det farlige er gemt af vejen, kan du til gengæld slappe af og lade Emma udforske resten af verden, som hun gerne vil,” siger Else Guldager.
Husk håndvasken
Et fornuftigt sted at sætte ind, hvis du gerne vil skærme dit barn mod bakterier og smitte, er håndvask. Det er en god idé så tidligt som muligt at få indført gode håndvaskevaner – og det gælder både voksne og børn. I hænderne er der et varmt og fugtigt miljø, som er ideelt til at transportere bakterier og vira videre.
Forsøg i daginstitutioner og hos dagplejere har vist, at antallet af sygedage, som skyldes infektionssygdomme, kan nedbringes med helt op til 30 procent, blot ved at man konsekvent vasker hænder efter næsepudsning og toiletbesøg samt før madlavning og spisning.
Få flere gode råd om baktusser på næste side …
GØR DET TIL EN VANE AT VASKE HÆNDER …
… når I kommer hjem fra arbejde/vuggestue/legepladsen/indkøbsturen
… når I har ordnet snavset vasketøj
… efter toiletbesøg
… når du har pudset næse på dig selv eller dit barn
… inden madlavning
… inden spisning
… når du har skiftet ble eller haft med opkast eller andre urene ting at gøre
MEGET FARLIGT – LÅS DET INDE, ELLER STIL DET MEGET HØJT
Olielamper
Rengøringsmidler. F.eks. opvasketabs, som i barnets øjne ligner slik
Kemikalier og maling af enhver art
Medicin, også vitamin- og jernpiller. Mange forgiftningsulykker sker, fordi forældre ikke får stillet pilleglasset tilbage i medicinskabet efter brug
Cigaretskod
Giftige bær og planter. Har I have, så sæt jer ind i, hvad der er giftigt, og flyt det, eller skærm det af
{fact}HVIS UHELDET ER UDE
Farligt – Ufarligt. Håndbog om børn og forgiftninger, Udgivet af Forbrugerrådet
Giftinformationen: www.giftinformationen.dk
Giftlinien: tlf. 8212 1212{/fact}
IKKE DE STORE PROBLEMER AT SUTTE PÅ:
Andre børns legetøj og sutter. Medmindre de er syge
Uvaskede skovjordbær, hindbær, brombær mm. fra haven
Små insekter
Sand fra overdækket sandkasse. Barnet skal selvfølgelig ikke spise sand i rå mængder, men det er helt naturligt og uskadeligt at smage på det
Græs og blade fra ugiftige planter
Gulvet i hjemmet, hvis udendørsskoene ellers har hjemme i entréen
UNDGÅ SÅ VIDT MULIGT, AT BARNET SPISER:
Sand fra sandkasser, der ikke er overdækkede, når de ikke er i brug (pga. dyreekskrementer)
Jord og småsten
Gadesnavs. Lad udendørsskoene blive i entréen, når der er små kravlestørrelser i hjemmet
Husdyrenes mad og gruset i kattebakken
Skovjordbær, der vokser langs fortovskanter