Kæmp for dine børn, far!
Det er en myte, at far er chanceløs i retssager om forældremyndigheden. Selv om det som regel er mor, der får papir på retten til børnene, når tvisten ender i retten, så er det i mange tilfælde fars egen skyld. Det siger advokat og talsmand for landsforeningen Børn og Samvær, Viggo Bækgaard.
Statistikken taler for sig selv. Det er fortsat mor, der i tre fjerdele af retssagerne i byretterne i Danmark får forældremyndigheden.
Og historierne om de stakkels fædre og dommernes åbenlyse sympati for mødrene lever i bedste velgående. Men ifølge Viggo Bækgaard er der en lang række åbenlyse og ganske gode grunde til, at fordelingen stadig er skæv.
?Det er korrekt, at mor i de fleste tilfælde får forældremyndigheden, når en uvildig skal vælge side. Men man bør stille sig selv spørgsmålet, om det egentlig ikke ville være mærkeligt andet. Selv om vi ynder at foregive det, så er kønsrollemønstrene ikke fulgt med tiden.
Det er stadig mor, der i majoriteten af de danske familier tager sig mest af børnene. Derfor tror jeg faktisk, at fordelingen af forældremyndigheden meget godt afspejler virkelighedens rollefordeling,” siger Viggo Bækgaard.
Vær far, mens du er det
Viggo Bækgaard har gennem mange år fungeret som advokat i sager om forældremyndighed. Og har således været vidne til et hav af tilfælde, hvor barnet eller børnene først for alvor er blevet interessant for far, når alvoren begynder at gå op for ham.
Så er det ifølge Viggo Bækgaard for sent.
?Fædre bliver nødt til at markere sig noget mere i den daglige omsorg for barnet. Deltage i forældrekonsultationer på skolerne, tage noget mere barselsorlov, køre ungerne til sport og så videre,? siger Viggo Bækgaard.
I det hele taget skal fædre, ifølge Viggo Bækgaard, vælge deres børn noget mere, i stedet for at prioritere deres egne behov højest.
?Det stiller faktisk store krav at være en god forælder, og det kræver mere, end mange fædre bryder sig om. Jeg støder ofte på nogle dybt frustrerede fædre, som råber ganske højt op om, at de føler sig uretfærdigt behandlet gennem sagen.”
“De forsmåede mødre hører vi ikke så meget om. De har nemlig ikke tid til at klynke, fordi de tager sig af deres børn. Men virkeligheden er jo, at det er for sent at blive den gode far, når dommerne skal til at dømme. Hvis ellers far påtager sig sin rolle og sit ansvar, mens familien stadig består, så har han også en fair chance for at vinde, hvis det på et tidspunkt går galt i forholdet.?
Regler og perspektiver
Diskussionen om forfordelingen af far i det danske retssystem er fortid.Den 1. januar 2008 trådte en ny lov i kraft, der giver domstolene mulighed for at dømme til fælles forældremyndighed. Loven er et resultat af et politisk ønske om, at der skal sættes fokus på børnenes tarv og deres ret til begge forældre.
?Hele lovsystemet handler om, at alt skal ses fra barnets synspunkt, og konsekvensen er en række vigtige ændringer. Ikke mindst for landets domstole som altså nu kan beslutte, at forældremyndigheden fortsat skal være et fælles anliggende?, siger Viggo Bækgaard
Problematisk retning og udvikling
Landsforeningen Børn og Samvær er ikke udpræget begejstret for de perspektiver, som den nye lov har åbnet op for.
?At dømme til fælles forældremyndighed svarer til at dømme til fred i Mellemøsten. Tanken er smuk, men urealistisk. Det er jo ikke for sjov, når den ene af forældrene søger om at få forældremyndigheden alene. Det er fordi mor og far ikke har formået at blive enige på mindelig vis?, siger Viggo Bækgaard.
?Det er en håbløs mission at tvinge igennem, at uenige forældre pludselig fra den ene dag til den anden skal kunne være fornuftige. Faktisk ser jeg det som et skræmmebillede for mange børn, at man absolut vil dele sol og vind lige. For mig at se kommer det ikke skilsmissebørn til gavn.”
“Tværtimod. De får ikke lov at være børn på deres egne præmisser, når de på det nærmeste bliver tvunget til at have kammerater, de ikke selv vælger. For det er jo én af konsekvenserne, hvis barnet skal tvinges til at bo den ene uge hos far og den anden uge hos mor?, slutter advokaten.
UDPLUK FRA LOVEN
Børnene skal høres langt mere i samværssager
Det skal være muligt at lave deleordninger, hvor barnet er lige meget hvert sted
Begge forældre skal have lov til at deltage i sociale aktiviteter i skole og institutioner
Forældre, der flytter, skal senest seks uger inden fortælle den anden forælder om flytningen
Barnet kan få samvær med bedsteforældre og søskende
Der skal strammes op over for samværschikane
I forældremyndighedssager skal der lægges vægt på forældrenes evner til at samarbejde og evnen til at sikre barnet samvær med den anden forælder
Kilde: Familie- og Forbrugerministeriet