De allerførste uger med baby
SPONSORERET indhold

De allerførste uger med baby

Når du lige er kommet hjem fra fødegangen med din lille ny, kan dagene virke uoverskuelige. Hvad har baby brug for? Hvornår skal jeg amme? Bliver jeg glad igen, hvis jeg er lidt trist lige nu? Bare rolig, det hele ordner sig. Vi giver dig gode råd fra redaktionen.

Af:: Mille Madsen
22. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Nu er den der. Den lille baby. Ni lange måneders forventninger er kulmineret med en fødsel og det første syn af jeres nye barn. Et lille menneske, som er dybt afhængig af sin mor og fars omsorg og kærlighed. I modsætning til mange dyrebørn er en baby ikke spor selvhjulpen.

LÆS OGSÅ: De første døgn som familie med baby

Den kan hverken gå eller tygge, og forældrene må vide eller gætte hvilke behov, et skrig eller et blik er udtryk for. Og det kan være svært at finde ud af. Det ved vi her på redaktionen. Vi giver jer derfor nogle gode råd fra egne lommer – fra vores erfaringer med de første dage hjemme med en nyfødt baby.

Vi ved, det er svært at finde sine ben som nye forældre, og ingen bøger giver en klokkeklar opskrift, selv om man tit kan ønske det, når baby skriger eller ikke vil sove.
Brug rådene som inspiration og tro på, at I er på rette vej. Det tager tid at lære sit lille barn at kende, men I er de allerbedste forældre til netop jeres barn. God fornøjelse og tillykke!

Hvor længe skal en nyfødt sove?

Det er meget forskelligt og kan ændre sig fra dag til dag. Lige når man tror, man har luret sin babys rytme, ændrer den sig. Som tommelfingerregel sover nyfødte 16 timer i døgnet, men det kan svinge fra 14 til 20 timer.LÆS OGSÅ: Fødsel: Sådan ser en nyfødt ud

Hvordan kan man huske, hvilket bryst man sidst har ammet med?

Det kan man heller ikke altid. Hvis der går lang tid imellem amningerne, kan man mærke det på brysterne. Ellers er det en god idé at skrive det ned.Hav en lille blok liggende der, hvor du ammer. Så kan du også få et overblik over hvor meget, du egentlig ammer.Hvis du giver flaske, skal du huske at skifte side, højre og venstre arm, for det træner babyens syn og koordinering.

Hvor tit skal man amme eller give flaske?

I starten følger man barnets rytme og giver mad efter behov. Det er cirka hver tredje time, men hvis baby sover lidt længere, skal du ikke panikke. Efter et stykke tid, kommer der en mere fast rytme.

Bliver man glad igen, hvis man er trist?

Ja, det gør man. Det hele er bare så overvældende og nyt, at man kan blive ramt af alle slags følelser. Både glade og triste. Man kan sidde i sin sofa og amme og tænke: Hvad har jeg gjort? Hvem er denne baby? Kan den overhovedet lide mig, og kan jeg klare det?Det er en stor omvæltning at blive mor og far, og der er gode og dårlige dage. Men man bliver glad igen – det er jo fantastisk, det man har sat i verden.

Må man være hysterisk forelsket i sit barn?

Selvfølgelig må man det. Det er bare ikke alle, der oplever det fra dag et. Nogle gange kan der gå lang tid, før følelsen kommer snigende.

Hvornår sover baby en hel nat?

Der er ønsketænkning og virkelighed. Børn er meget forskellige på det punkt. På redaktionen har vi erfaringer med børn, der sover igennem, når de er omkring fem måneder, og nogle der først gav forældrene nattero omkring tre-års alderen.Hvis man har et barn, der har svært ved at sove, hjælper det ikke at sammenligne det med alle andre – find hellere en rytme, I selv kan leve med uden at bebrejde jer selv. Glæd jer, når barnet sover godt, men lad være med at forvente det, er vores råd.

Hvor skal baby sove?

Den nyfødte ligger bedst et sted, som er trygt og tæt som i maven. En vugge er god. Man kan også stille liften ned i en børneseng, hvis man har sådan en. Nogle børn vil helst sove tæt på forældrene, så de ligger i dobbeltsengen.

Skal man vække baby for at skifte ble om natten?

Nej, kun hvis den fyldt, når man alligevel er oppe og amme. Man kan godt skifte bleen uden de store scener og lysshow, så den lille næsten ikke vågner.

Er det naturligt, man bare har lyst til at sove?

Ja, det er det bestemt. De første par måneder kan godt være lidt tågede på grund af manglende søvn. Så hvis du kan sove, så gør det.

Hvad laver man hele dagen hjemme?

Ammer, hviler sig, går i mødregruppe og ordner noget af det huslige, hvis man har overskud. Og promenerer med barnevogn og baby som den stolte mor. Du kan ikke forvente at nå noget særligt.Tiden flyder bare i starten. Senere kan man bedre planlægge sin dag, men den første tid skal I mest lære hinanden at kende.Man kan blive overrasket over hvor meget, det fylder i ens hoved, hvad den lille har spist, og hvornår den sidst har skidt.

Hvordan siger man fra, hvis alle andre ved bedre?

Som nybagt mor kan man være ekstrem sensitiv og på vagt over for alle kommentarer og gode råd fra omgivelserne. Men det er vigtigt at huske på, at de jo som regel siger det i den bedste mening.I kan sige til folk, at det er dejligt, de vil hjælpe, men vi gør sådan og sådan, og at sådan har eksempelvis sundhedsplejersken sagt, vi skal. Tiderne ændrer sig, og bedsteforældrene kan have svært ved at forstå, at man ikke gør som for 30 år siden. Derfor er det fint at sige, og at nu gør VI sådan!

Hvad hvis barnet har kolik – holder det op, og må man tage ørepropper i?

Hvis barnet har kolik, skal du tage imod al den hjælp, du kan få fra din partner og dine omgivelser. Det er et mareridt at have et kolikbarn, og du bliver nødt til at have noget hjælp. Husk, at det ikke er din skyld. Mødre til kolikbørn er ikke dårlige mødre, tværtimod! Men selvfølgelig kører man træt, når baby bare skriger og skriger.

Ørepropper kan faktisk være en meget god måde at holde kolikken ud på og holde hovedet koldt, når skrigeriet bare bliver ved. Men det går over! Husk det og bid tænderne sammen.

I kan bede sundhedsplejersken hjælpe jer med at komme i kontakt med andre i samme situation, for det er en stor støtte. På hjemmesiden www.kolik.forumup.dk kan I møde andre forældre til kolikbørn.

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

LÆS OGSÅ: Brysternes udvikling: Fra undfangelsen til efter amning

LÆS OGSÅ: Tal med dit ufødte barn