Den førstefødte ER den klogeste i børneflokken

Foto: Getty Images Ifølge en amerikansk undersøgelse er den førstefødte typisk den med den højeste IQ.

Søskendeflokken

Undersøgelse viser: Den førstefødte ER den klogeste i børneflokken

Skal man tro forskere i USA, så er børneflokkens førstefødte den, der har størst mulighed for et godt liv med lykke og tryghed. Mens midterbarnet er den, der får det sværest.

Midterbarnet – eller barn nummer to i søskendeflokken – har en højere risiko for at blive en ballademager. Særligt sønner har mellem 25 og 40 procent risiko, mens risikoen er mindre for piger. I hvert fald hvis man skal tro en amerikansk undersøgelse, der har konkluderet, at den førstefødte klarer sig bedre i skolen, har højere IQ og endda ender med at tjene mere end sine yngre søskende.

Helt grundlæggende skyldes det, at den førstefødte i størstedelen af tilfældene har sine forældre at følge og se op til, mens barn nummer to typisk har lidt ældre bror eller søster.

”Den første i flokken har voksne som rollemodeller, og det er utroligt vigtigt for et barn og barnets udvikling. En efterfølger i børneflokken har ikke samme fokus fra forældrene – og særligt et midterbarn kan blive forvirret over rollemodellerne,” siger Joseph Doyle, der står bag undersøgelsen.

Han siger også, at der er større sandsynlighed for, at midterbarnet kommer ud i problemer i skolen og senere problemer med loven – end med andre søskende.

Undersøgelsen er lavet ud fra et par tusind familier i Europa og USA, og Doyles gode råd til forældre er: 

"Hold ekstra godt øje med midterbarnet og barn nummer to, når børnene når skoletiden. For det er netop i tiden med store forandringer, de har brug for ekstra omsorg og opmærksomhed."

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Børnepsykologi og Børneopdragelse