Den førstefødte ER den klogeste i børneflokken
SPONSORERET indhold

Undersøgelse viser: Den førstefødte ER den klogeste i børneflokken

Skal man tro forskere i USA, så er børneflokkens førstefødte den, der har størst mulighed for et godt liv med lykke og tryghed. Midterbarnet er derimod den, der får det sværest.

Af: Katrine Memborg Foto: Getty Images
18. sep. 2018 | Børn | Vores Børn

Midterbarnet – eller barn nummer to i søskendeflokken – har en højere risiko for at blive en ballademager. Særligt sønner er udstyret med en ballademagerknap, for de har mellem 25 og 40 procent risiko, mens tallet er mindre for piger.

Sådan er det i hvert fald, hvis man skal tro en amerikansk undersøgelse, der er lavet på baggrund af et par tusind familier i Europa og USA - herunder Danmark.

Den har nemlig konkluderet, at den førstefødte klarer sig bedre i skolen, har højere IQ og endda ender med at tjene mere end sine yngre søskende.

Helt grundlæggende skyldes det, at den førstefødte typisk har sine forældre at følge og se op til, mens barn nummer to typisk har en lidt ældre bror eller søster.

”Den første i flokken har voksne som rollemodeller, og det er utroligt vigtigt for et barn og barnets udvikling. En efterfølger i børneflokken har ikke samme fokus fra forældrene – og særligt et midterbarn kan blive forvirret over rollemodellerne,” siger Joseph Doyle, som er professor på MIT og bl.a. undersøger forskelle i børneflokken, til det amerikanske medie NPR.

LÆS OGSå: Hvorfor vil børn helst have grimt tøj på? – og andre vidunderligt vanvittige gåder fra livet som mor

Fokus på midterbarnet

Ifølge Joseph Doyle er der også større sandsynlighed for, at midterbarnet kommer ud i problemer i skolen og senere i problemer med loven – end med andre - særligt større - søskende.

Vil du gerne sende dit midterbarn afsted med lidt bedre odds? Ja, så er der heldigvis en vej. Det starter med dig, kære forælder - og med timingen. 

"Hold ekstra godt øje med midterbarnet og barn nummer to, når børnene når skoletiden. For det er netop i tiden med store forandringer, de har brug for ekstra omsorg og opmærksomhed," siger Joseph Doyle. 

Anbefalet til dig