Begræns familiens brug af elektronik
SPONSORERET indhold

Digital detox: Skru ned for elektronikken i ferien hos hele familien

Det kan være svært at give slip på elektronikken. Læs vores tips til en mere offline ferie.

Af:: Maren Due Olsen og Katrine Kornerup Foto: Getty
18. jan. 2017 | Børn | Vores Børn

Har du hørt om digital detox? Mange af os har en hverdag, hvor elektronik og teknologi fylder rigtig meget. Selvom teknologien har bragt mange gode ting med sig, kan vi allesammen have godt af at skrue ned for den digitale tilstedeværelse og være til stede i nuet, især når vi skal på ferie med familien.

Hvis du har lyst til en (næsten) teknologi-fri ferie, skal du:

  • Få hele familien med på ideen 

  • Lave en aftale og fastsætte regler på forhånd

  • Prioritere kvalitet og familievenlig skærmtid

Begræns brugen

Tag både børnenes favorit-elektronik og din egen telefon med på ferien. Nogle gange keder børnene sig eller har brug for at koble af. Men aftal på forhånd, hvornår det er OK at bruge digital underholdning.

Lav regler der gælder udenfor og indenfor

Prøv for eksempel at sige, at teknologi er rigtig fint inde i huset eller på hotelværelset, men udenfor har man familietid med leg, udforskning og eventyr. Efterlad tablets og andet elektronik indendørs, så det ikke frister udenfor.Læs også: 
Højtlæsning: 11 bøger til små læseheste

Lav playlister med jeres musik

Som et alternativ til det digitale legetøj kan hvert familiemedlem på forhånd lave en playliste, som han eller hun vil dele med familien. På den måde har I flere playlister, hvor de unge kan introducere de voksne for ny musik, og hvor de voksne kan spille nogle af de gamle favoritter. Hør musikken i bilen, og se, hvem der kan gætte navnet på flest sange eller musikere.

Aftal hvordan og hvornår I må bruge de digitale dimser

Telefonen er nødvendig på ture i forhold til sikkerhed og nødstilfælde. Lav nogle forholdsregler, og sig for eksempel: “Ingen SMS’er udendørs” eller “Telefonen er kun til at tage billeder med og kun til kl. 18.00”. Det kan være meget dyrt at bruge data i udlandet,så du sparer en masse penge ved at slå flight mode til på telefonen det meste af dagen. Når I er indenfor.

LÆS OGSÅ: 5 børne-apps til rejsen eller ferien der ikke kræver internet

Glem ikke ungernes venner derhjemme

Børn savner deres venner, når de har lange ferier. Aftal for eksempel, at det er OK at lægge et billede på Instagram, skrive en besked i Facebook Messenger eller ringe via FaceTime, men sørg for, at I har aftalt en begrænsning på forhånd. 
Forklar barnet, at man “checker ud” fra familietiden, hver gang man “checker ind” på internettet — og det er ikke sjovt for resten af familien. Når barnet endelig bruger internet eller apps, så sørg for, at indholdet er af god kvalitet.

LÆS OGSÅ: Ipad – dit barns ven eller fjende?

Pak spil

Ungerne elsker at spille kort til en forandring, og et kortspil som UNO fylder ikke meget i kufferten. I kan også finde på spil eller lege i bilen, fx hvem der kan få øje på flest røde biler, eller hvem der først får øje på ti hunde. Den slags lege sørger for, at hele familien erinvolveret og underholdt.

LÆS OGSÅ:  21 geniale brætspil for hele familien

Hent spil der kan spilles sammen

Alle har behov for at koble af og falde ned i løbet af dagen. Undersøg App Store sammen,og hent kvalitets-apps, som kan stimulere barnet. Gør den digitale underholdning til en fællesting ved at finde film, som hele familien kan se sammen, eller ved at finde apps, som børnene kan spille sammen.

LÆS OGSÅ: Dit barn behøver ikke spille iPad alene: Her er de 8 bedste apps for 2 eller flere spillere

Kombiner on- og offline aktiviteter

Hvad gør I med alle de billeder, I tager på ferien? Medbring billederne fra sidste ferie, oglav en scrapbog med alle minderne. Brug ferien og den fælles tid til at lave fællesprojekter. Skriv dagbog sammen med børnene, og lad dem reflektere over, hvad der sker,når man kobler af og nyder en masse afslapning.

LÆS OGSÅ: Er vi der ikke snaaaart?! Sådan sikrer I ro på bilferiens bagsæde

LÆS OGSÅ: Leder: Accepter at ferien ikke bliver perfekt

LÆS OGSÅ: 15 hyggelige ting I kan lave i vinterferien