Lege
SPONSORERET indhold

Far leger vildt – heldigvis!

Fars vilde lege giver glade børn med god kropsbevidsthed! Måske skulle du lige aflure ham trickene her?

Af: Dennis Christiansen Foto: Colourbox
12. okt. 2010 | Børn | Vores Børn

Første gang jeg gav min søn en lufttur, gispede min kone og kiggede på mig, som om jeg lige havde afsikret en håndgranat. Hun er ellers ikke en sart kvinde. Men synet af tre måneder gamle Aksel, frit svævende i luften, fik hende alligevel til at udbryde: “Tror du ikke, det er lidt for vildt?”

Aksel selv brød ud i et stort, tandløst grin, da jeg greb ham – og det er der en god grund til: Små børn, selv de helt små, elsker nemlig at lege vildt. Og hvis du som forælder tør give slip på bekymringerne, er der store gevinster at hente for dig og dit barn.

– Vild leg giver glade, harmoniske, velfungerende børn med større appetit – og så sover de også bedre, fortæller ergoterapeut Mette Wainer Wegloop, som er ekspert i børns motoriske udvikling og dagligt underviser forældre i at tumle med deres små poder.

– Hovedreglen er bare, at legen skal foregå på børnenes præmisser. De bestemmer! Hvis børnene synes, det er sjovt at lege vildt, skal du bare give los.

Leg vildt – og få ro

Du kan begynde at tumle med dit barn, når det er blevet stiv i nakken og kan holde hovedet selv. Den vilde leg går med det samme ind og stimulerer flere af barnets sanser: Balancesansen, muskel-led-sansen og følesansen.– Hvis du for eksempel svinger barnet op i luften, forandrer tyngdepunktet sig, og så kommer balancesansen på arbejde. Det tvinger dit barn til at spænde op i nogle muskler, forklarer Mette Wainer Wegloop. Og det har rigtigt mange fordele: Ikke nok med, at dit barn har det sjovt under legen. Det lærer samtidig sin krop at kende, får stimuleret sin motoriske udvikling – og så bliver det også mere roligt af at tumle.– Det er også derfor, det fungerer at vugge en baby – fordi du påvirker balancen. Så hvis dit barn har svært ved at falde i søvn, kan det tit betale sig at give den ekstra gas med tumleriet. Vi kender det jo godt som voksne: Hvis vi har været rigtigt fysisk aktive, falder vi nemmere i søvn, siger Mette Wainer Wegloop.Den vilde leg giver ikke kun ro til forældrene om aftenen. Dit barns klasselærer vil også ende med at takke dig.– Børn, som har lært deres krop at kende ved at tumle, har nemmere ved at sidde stille i skolen, og de har større overskud til at læse og regne.

Husk at tumle med

Hvis dit barn skal tumle sig til en bedre kropsbevidsthed, stiller det nogle krav til dig som forælder. For det første er du nødt til at pakke din forsigtighed pænt væk, også selv om det er helt naturligt at være nervøs for din tumlende juniors helbred:– Er du meget forsigtig, går du hurtigt ind og bliver en hæmsko for dit barns udvikling. Du gør dem en bjørnetjeneste ved ikke at lære dem at prøve kroppen af. Og i sidste ende får du nogle mere usikre børn, siger Mette Wainer Wegloop.For det andet er den vilde leg kun rigtig sjov for dit barn, hvis du er med i den. Mange forældre glemmer at deltage i de vilde lege, når de små poder er i stand til at tumle rundt på egen hånd. Og det er synd.– Hvis familien eksempelvis skal på skovtur, tager forældrene tit pæne frakker på og lader børnene rulle rundt i skovbunden alene. Men tror du ikke, ungerne ville have det langt sjovere, hvis far og mor tog regnfrakker på og rullede rundt sammen med dem?, spørger Mette Wainer Wegloop.Lad det være en udfordring: Næste gang, du kommer hjem fra en skovtur, skal du være lige så beskidt som din søn. Eller din datter! Det er nemlig en skrøne, at små piger ikke har lyst til at lege vildt. De har præcis lige så meget brug for at tumle og lære deres krop at kende som drengene.

Ikke en Michael Jackson

Men kan den vilde leg ikke blive for meget af det gode?Mette Wainer Wegloop er ikke så bekymret:– Børn er ikke lavet af glas. De er lavet af muskler, knogler, fedtvæv – og de bliver kun stærkere. Men du skal selvfølgelig tænkte på dit barns sikkerhed og ikke lave noget, der er åbenlyst farligt.Med andre ord: Ikke noget med at lade baby dingle fra altanen på Michael Jackson-maner. Og på et mere jordnært plan skal du også læse barnets signaler. Hvis dit barn græder eller ser ulykkeligt ud, er der ingen grund til at tvinge det igennem en ekstra kolbøtte. Men du kan sagtens vende tilbage til kolbøtterne næste gang, I leger vildt.– Når jeg laver nye ting i undervisningen, synes børnene ikke, det er sjovt første gang. Det er utrygt, fordi de ikke kender oplevelsen i kroppen endnu. Men prøv tingene et par gange, og se, hvordan børnene så reagerer.Dit barn kan klare mere, end du tror. På ét punkt må du dog gerne holde igen:– Børn kan ikke lide at blive bombarderet med nye regler og rutiner, så lad være med at introducere dem til nye vilde lege, hver gang I tumler. Dit barn er godt tilfreds med at få præcis den samme svingtur uendeligt mange gange,” siger Mette Wainer Wegloop og griner: “Som forælder kommer du til at kede dig længe før barnet.” Til gengæld får vi virkeligt stærke overarme af alle de svingture.

10 vilde lege der får din unge til at hvine af fryd (og måske gør dig selv en anelse forpustet)

BABY

Snurretur med storken

Bred lagnet ud, og læg barnet midt på lagnet i længderetningen. Saml lagnets ender ved at vikle to hjørner om hver hånd. Løft lagnet op, så barn og lagen er helt fri af underlaget. Kryds dine arme ind foran hinanden på skrift – så begynder barnet automatisk at snurre rundt. Tempoet i legen kan godt varieres.

Pariserhjul (Fra 7 mdr.)

Sæt dig på gulvet med bøjede ben. Placér dit barn på dine fødder, så det støtter ryggen mod dine skinneben, mens du holder omkring barnets brystkasse. Sving nu din pode henover dit hoved, mens du lægger din ryg ned på gulvet. Du skal svinge barnet så langt tilbage, at det lander på sine fødder bag ved dit hoved – du roterer det altså en halv omgang. Derefter tager I turen tilbage, så barnet lander i udgangsposition.

1-2 ÅR

Gå på store fødder

Barnet stiller sig på dine fødder. I holder hinandens hænder, mens du bevæger dig rundt. Variér skridtenes længde, højde og udsving. Du må gerne gå både baglæns og forlæns.

Trillebør

Barnet lægger sig på maven på gulvet. Spred bolde eller andet spændende legetøj ud på gulvet. Tag fat omkring barnets lår, og løft op i benene, så barnet støtter på sine hænder. Skub lidt gang i trillebøren ved at flytte lidt rundt på vægten, mest fra side til side. Når bevægelsen er i gang, skal barnet samle ting op undervejs. God leg for børn, der lige har lært at kravle.

2-3 ÅR

Vaterpas

Lad barnet gå op ad din krop, mens I hele tiden holder hinanden i hænderne – og holder jeres hænder i samme position. Barnet skal bevæge sig så langt op, at det til sidst har sine fødder på hver side af dine skuldre. Det vil sige, at barnet nu hænger med hovedet lidt nedad og benene strakt helt ud. Når barnet skal ned igen, lader du det slå en slags kolbøtte, så det lander på fødderne foran dig.

Flyvende tæppe

Bred et tæppe ud på gulvet, og lad barnet sidde på midten af det. Tag fat i barnets ankler, og gør klar til takeoff. Barnet må ikke støtte med sine hænder i gulvet. Træk nu tæppet og barnet rundt i stuen. Det skal være vildt og varieret med hurtige skift i både tempo og retning, så den lille krop kommer på balanceprøve.

3-4 ÅR

Slangeslalom

Lav en slalombane med god afstand mellem forhindringerne. I stiller jer på alle fire bag hinanden – højst tre personer – og tager fat om hinandens ankler, så der dannes en slange. Nu kravler den lange slange gennem banen. Hvis der er flere børn og voksne, kan slangeslalom bruges som en sjov konkurrence.

Siamesiske tvillinger

Dan par med dit barn, og beslut, hvilken kropsdel, der skal være forbundet med hinanden – eksempelvis ben mod ben. Prøv så at gå forlæns, baglæns, dreje rundt, hoppe, lægge jer ned og rejse sig igen. Denne leg kan også fungere som en konkurrence til for eksempel fødselsdage.

4-5 ÅR

Siddefodbold

Sæt jer på gulvet, to-fire personer, og spark så en ballon mellem jer. Der må kun bruges fødder, men I må godt støtte med hænderne i gulvet. Det gælder om at holde ballonen i luften så længe som muligt.

Omvendt pudekast

Barnet lægger sig på gulvet på maven, og du placerer en lille pude på gulvet ved barnets fødder. Barnet skal nu forsøge at samle puden op fra gulvet med sine fødder og kaste den så langt væk som muligt henover hovedet.

LÆS OGSÅ: Babysvømning: Få en lille vandhund

LÆS OGSÅ: 8 (næsten) gratis aktiviteter til påsken

LÆS OGSÅ: Barselsaktiviteter: Popcorn, vandhunde og salmesang