Fødslens hvem, hvad & hvordan
SPONSORERET indhold

Fødslens hvem, hvad & hvordan

Find ud af, hvilke tegn der er på din fødsel, hvordan den foregår, og hvem der skal med.

Af:: Mille Collin Flaherty, Vores Børn Gravid, januar 2015
15. apr. 2015 | Børn | Vores Børn

Hvad er tegnene på fødsel?

Slimproppen…… har siddet i din livmormund for at beskytte fosteret mod bakterier udefra. Når livmormunden åbner sig (så du kan føde), glider slimproppen ud. Det kan ske over flere dage eller på en gang.Slimproppen er sej og hvidlig.Plukveer…… er sammentrækninger af muskulaturen i din livmor, som er en stor muskel. Mange får plukveer i de sidste måneder op til fødslen.Pluk­veer er en form for øve-veer, og du vil få flere og flere af dem, jo tættere du kommer på fødslen.LÆS OGSÅ: Fødsel: Er det nu?Tegnblødning…… er noget lidt slim­et, brunligt eller lyst blodigt udflåd. Det er en lille blødning fra livmormunden og et tegn på, at fødslen er ved at gå i gang.Vandafgang…… kan for nogle gravide sætte fødslen i gang. Fostervandet går enten drypvis eller som én stor skylle. Sker det derhjemme, skal du ringe til fødestedet. Fostervand er normalt klart, så hvis det er misfarvet eller grønt, er det et signal om, at du straks bør ringe til fødegangen.Veer…… er sammentrækninger af livmoren og hjælper med at forkorte livmorhalsen. De gør ondt i underlivet og måske hen over lænden
. Veerne begynder uregelmæssigt og bliver mere regelmæssige undervejs, både i varighed og styrke. Når veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halv­andet, så ring til fødegangen, og få vej­ledning af en jordemor.Når de ­regelmæssige veer har varet et par timer, er det som regel tid til at tage af sted. Uanset veernes varighed bør du dog altid ringe til fødegangen, hvis du er utryg eller det mindste i tvivl om, hvordan du skal håndtere situationen.

Hvordan forløber fødslen?

Den latente fase…… begynder med menstruationsagtige smerter foran eller hen over lænden. Veerne er korte og uregelmæssige og kan i perioder forsvinde. De kan også være hyppige og intense, men varer kun 20-40 sek­under. Livmorhalsen er to-tre centi­meter lang, og livmormunden er lukket eller en til to centimeter åben.I den la­tente fase bliver livmorhalsen kortere, og livmormunden åbner sig de første tre-fire centimeter. Første gang du føder, er det normalt at have veer i mange timer, men for nogle få går det lynhurtigt. Hvil dig, gå i bad, hør musik, se film, få massage, eller kom en varme­dunk på din lænd eller mave.Den aktive fase…… betyder, at du er i fødsel. Veerne er kraftigere og læng­ere, kommer regelmæssigt med fire-fem minutters mellemrum (fra en ve be­gyn­der, til den næste begynder) og varer over et minut. Du kan ikke koncentrere dig om andet, og i ve-pauserne skal du prøve at slappe af og samle energi. Det er tid til at kontakte fødegang­en. Det er individuelt, hvor mange timer den aktive fase varer.LÆS OGSÅ: Fødestillinger: Den seje, den komfortable og den klassiskeOvergangsfasen…… er det sidste, seje træk, inden du føder dit barn. Livmormunden er helt åben, det vil sige ti centimeter, og babys hoved bevæger sig længere ned mod bækkenbunden. Du får pressetrang, fordi hovedet presser mod din endetarm. Veerne er stærkere og længere. Denne fase varer ofte en halv til en hel time.Pressefasen…… begynder, når livmormunden er helt åben, og barnets hoved er nede i bækken­bund­en. Du føler nok kraftig pressetrang, og jordemoren undersøger dig indvendigt. Når barnets hoved presses ud gennem skedeåbningen, spænder det voldsomt. Jordemoren støtter dit mellemkød og barnets hoved, så du så vidt muligt undgår bristninger. Når hovedet er født, fødes kroppen umiddelbart efter eller i næste ve. Pressefasen varer ofte mellem en halv og en hel time.

Hvem er med til fødslen?

DIG, selvfølgelig! Du slipper ikke for at være hovedpersonen – i hvert fald ikke før dit barn har meldt sin ankomst og overtager billedet.

Fødselshjælperen…

… har en vigtig rolle som den, der støtter og giver tryghed. Ved de fleste fødsler er far fødselshjælper, men det kan også være et familiemedlem eller en ven. De fleste foretrækker en eller to fødsels­hjælpere, men hvis du vil have hele dit fodboldhold eller alle dine fætre og kusiner med, er det også muligt. Det er dog en god ide at give jorde­moren besked på forhånd, hvis I møder talstærkt op.

Søskende…

… er også velkomne til fødslen, men der er to ting, du skal tænke på: Barnet skal forberedes grundigt, så det ikke bliver bange, og der skal være en voksen til stede, som ikke har andre opgaver end at være opmærksom på barnet.

Jordemoren…

… er dirigenten under en normal fødsel. Der vil i perioder være en social- og sundheds-

assistent til stede, ligesom der kan være en jordemorstuderende. Hvis jordemoren har brug for et ekstra sæt øjne, eller der opstår komplikationer, bliver en fødselslæge tilkaldt.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – hvad skal du vælge?

LÆS OGSÅ: 3 par: Vores fødsel!

LÆS OGSÅ: Din fødsel – set med fars øjne