Gør overnatningen til en succes
At sove sammen med vennerne er hyggeligt for de fleste børn. Men hvad skal du tænke på, når du har små overnattende gæster – eller hvis dit barn har svært ved at sove ude? Få psykologens bedste råd her.
”Mor, mor, må jeg sove hjemme hos Rasmus på fredag?” eller ”hvornår må Cecilie sove hos mig?”
Sådan lyder det måske indimellem hjemme hos jer? De fleste børn synes, det er hyggeligt at komme hjem til sin bedste ven og sove eller have slyngveninden på besøg. Men hvad nu, hvis Cecilie græder og vil hjem, eller dit barn ikke tør fortælle Rasmus’ mor, at han savner dig?
Så har vi miséren. Men det kan du undgå, hvis du skaber tryghed gennem forberedelse.
”Når to børn skal sove sammen, er det vigtigste, at det er et sted, den lille gæst er fortrolig med at komme, og hvor han føler sig tryg,” siger psykolog Charlotte Clemmensen.
Hvis du dertil lægger forberedelse fra gæstens forældre og en varm velkomst fra værtsfamilien, er der lagt op til en hyggelig aften og nat, som er med til at styrke og udvikle to børns venskab.
Glæd jer sammen
Hvis dit barn skal hjem og sove hos en ven, er det vigtigt, at du spiller med på forventningens glæde.
”Tal om, at det bliver spændende at sove hjemme hos Rasmus, pak tasken sammen med barnet, og spørg, hvad for noget nattøj han vil have med. Lad dit barn mærke, at du glæder dig på hans vegne, og tal også om, at der sikkert er en masse ting, de gør anderledes hjemme hos Rasmus,” siger Charlotte Clemmensen, og uddyber:
”Noget af det mest fantastiske er jo at besøge en familie, hvor tingene foregår på en anden måde. Måske får de saftevand til maden, og måske må de hoppe i sengene. Den slags oplevelser er noget, dit barn kan blive klog på livet af!”
Fortæl dit barn, at du har aftalt med Rasmus’ forældre, at han kan sige til dem, hvis han får hjemve. Og pak endelig en bamse med i tasken. Den minder barnet om noget trygt og hjemligt, samtidig med at den følger med på eventyr hos kammeraten. Bamsen er god, selv for et barn på 8-10 år.
”Når børnene bliver lidt større, spiller bamsen en anden rolle. Så har børnene små hyggelige lege med bamserne før sengetid. Bamse er i det hele taget en meget vigtig figur”, siger Charlotte Clemmensen.
Læs på næste side, hvordan I skaber en god oplevelse hvis børnene skal sove hos Jer>>
Vær gode værter
For det barn, der skal have besøg af en overnattende kammerat, er det både en stor oplevelse og en mulighed for læring, mener psykologen.
”Det er en fest at have besøg, og samtidig kan du lære dit barn at være en god vært ved at tale om, hvad vi kan gøre, for at Cecilie skal føle sig ekstra velkommen: ’Skal vi lave pandekager til dessert eller have en lille skål chips til Disney Sjov? Tror du, Cecilie vil bestemme godnathistorien?’ og så videre.”
”Den slags forberedelser er med til at skabe en bevidsthed hos dit barn om, at Cecilie er en særlig velkommen gæst, og det vil være med til at sætte et festligt strejf over aftenen, så begge børn får en god oplevelse,” forklarer Charlotte Clemmensen.
Når Cecilie så kommer, skal du som voksen møde hende med empati og gøre dit bedste for, at hun føler sig velkommen. Det kan du for eksempel gøre ved at vise hende, hvor hun skal sove.
”Måske kan I rede sengen fint sammen og vise hende, hvor kontakten til lyset er henne. Vis hende også, hvor I voksne sover, og lad måske en lille lampe brænde i gangen, så hun kan orientere sig, hvis hun vågner. I det hele taget er det vigtigt at være på forkant og få sat nogle ord på, hvad barnet kan gøre, hvis hun vågner og er ked af det,” siger Charlotte Clemmensen.
Det gør ikke noget, at der er visse regler og rutiner i dit hjem, som dit barns gæst også skal følge. Det er en del af oplevelsen ved at sove hos en kammerat. Alligevel kan der meget vel være nogle daglige rutiner, du er nødt til at se stort på – badning og tandbørstning, for eksempel.
”Det er fuldstændig ligegyldigt, om børnene kommer i bad og får børstet tænder den ene aften! Lad være med at bade et fremmed barn, med mindre børnene synes, det er sjovt. Og alt over et sekunds tandbørstning er en succes, som barnet skal have ros for,” anbefaler Charlotte Clemmensen.
Især med det mindre barn kan du med fordel bruge hans eller hendes sovebamse til at gøre den lille gæst tryg.
”Spørg barnet, hvad bamsen hedder, hvor hun har ham fra, og hvor gammel han er. Sig for eksempel: ’Hvor er han fin, han må være dejlig at sove med!’ Det vil være med til at få gæsten til at føle sig velkommen,” forklarer psykologen.
Næste side: Læs hvordan det er at sove ude for de 3-4 årige, de 5-7 årige og de 8-10 årige>>
Ja tak til livline, nej til mobil
Selvom du gør dit forarbejde godt, og både du og dit barn optræder som de perfekte værter, kan den lille overnattende gæst godt få hjemve. Det kan derfor være en god idé, at du aftaler en livline med gæstens forældre. Charlotte Clemmensen anbefaler generelt, at kontakten i så fald går gennem værten og ikke via mobilen. På den måde er barnet mere til stede dér, hvor han eller hun er.
”Det er klart, at hvis Frederik ikke kan klare sig uden kontakt til hjemmet, så skal han da ringe og sige godnat, men så er det bedst at have aftalt det på forhånd, og det kan han lige så godt låne telefonen hjemme hos Rasmus til,” siger hun.
Og sørg så for, at børnene kommer i ordentlig tid i seng, også selvom det er en fest. Noget af det, der kan ødelægge den gode stemning, er nemlig, hvis børnene bliver for trætte.
”Her skal man altså hjælpe børnene ved at sørge for, at de kommer i seng, FØR de er overtrætte,” siger Charlotte Clemmensen.
Sådan er det for dit barn at sove ude
3-4 år
Børn i denne alder kan sagtens overskue at være væk fra sine forældre i nogle dage. De ved, at far og mor dukker op igen. Til gengæld kan de ikke overskue tid. Så hvis en gæst på 3-4 år bliver ked af det og savner far og mor, nytter det ikke noget at trøste med timer eller klokkeslæt. Sæt i stedet nogle konkrete begivenheder på tiden, som barnet kan forholde sig til, for eksempel: ’Når I vågner, og vi har spist morgenmad, så kommer far og mor og henter dig.’
5-7 år
De fleste børn begynder at sove hos hinanden i 5-6 års-alderen, men hvis dit barn ikke har lyst, skal du ikke presse på. Så er det, fordi han ikke er parat til det. Lad være med at gøre det til et problem – der nok skal komme en dag, hvor han gerne vil sove hos en kammerat. Det bliver kun værre, hvis du siger ’sikke noget pjat, du er da stor nok, og din lillesøster sover også hjemme hos sine venner.’ Så vil han opleve, at du ikke anerkender hans følelser, og at han ikke er ok.
8-10 år
I takt med, at barnet bliver større, betyder venskaberne stadig mere og er en afgørende faktor for, om barnet trives og udvikler sig i en god og konstruktiv retning. Det er vigtigt at have nogen at dele små og store tanker med, fordi det gør, at børnene føler sig tættere forbundet. Her er det godt at sove sammen, for det at komme i en kammerats hjem, og være kendt dér, giver en fornemmelse af, at man har en særlig betydning. Og det giver selvværd.
Kilde: Psykolog Charlotte Clemmensen
Gode sovetips til dig, der får besøg:
• Lad dit eget barn komme med forslag til, hvordan aftenen skal forløbe.
• Sørg for, at gæsten føler sig velkommen, og hils også pænt på gæstens bamse.
• Vis børnene, hvor de skal sove.
• Lad en lille lampe brænde om natten.
• Vis gæsten, hvor du sover, og sig, hun kan vække dig, hvis hun vågner og er ked af det.
• Drop tandbørstning og især badning, hvis barnet ikke synes, det er sjovt.
• Sørg for, at børnene ikke bliver overtrætte.
… og til dig, hvis barn skal sove hos en ven
• Vis dit barn, at du glæder dig på hans vegne.
• Pak tasken sammen, og sørg for at få bamsen med.
• Overvej at lade mobilen blive hjemme.
• Sig til kammeratens forældre, hvis der er noget, de bør vide om dit barn.
• Fortæl dit barn, at han skal sige det til en voksen, hvis han bliver ked af det.
• Pres ikke dit barn til at sove hos en kammerat, hvis han ikke selv har lyst.
• Aftal en livline med kammeratens forældre, hvis du føler, det er et behov.