Kommunikation
SPONSORERET indhold

Guide: Lær at tale med dit barn

"Hvad så, basse er der sket noget sjovt i vuggestuen?” Find ud af hvordan du kan tale med din et- to- eller treårige, så hun føler sig set, hørt og forstået.

Af:: Rikke Dinnetz, Vores Børn
28. jun. 2010 | Børn | Vores Børn

To store blanke barneøjne stirrer tavst op på dig, mens et eller andet tydeligvis kværner rundt i det lille hoved. Tænker du nogen gange, når du taler med dit barn, ‘gad vide, om hun overhovedet var med på, hvad jeg sagde?’.

Alene det, at du er bevidst om, hvordan du taler med dit barn, er med til at værne om nærheden mellem jer og en god begyndelse til at stimulere dit barn bedst muligt. Og det er det allervigtigste, ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

“Der er intet værre for børn end at føle sig uden for kommunikation. Dit barn har brug for at føle sig inddraget i fællesskabet og blive lyttet til og forstået,” siger hun og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Dit barn har godt af at gå i institution

“Det giver dit barn et positivt selvværd, når du taler med det. Det lyser op og får lyst til liv og leg! Jo mere du taler med dit barn, jo hurtigere udvikler det sig både sprogligt, socialt og følelsesmæssigt.”

Det er vigtigt at tale med dit barn – også uden sprog

 

De fleste børn danner først rigtigt sprog, når de er mellem to et halvt og tre år. I de første par år er kommunikationen mest nonverbal og foregår med kropssprog og mimik. Men allerede fra dit barn er spæd, er det vigtigt at kommunikere med det.Svar på dit barns mimik ved at tale til det, smile og grine sammen, så barnet føler sig set, hørt og forstået. På den måde stimulerer du dit barns indre ordforråd.“Sproget er indgangsporten til at forstå verden. Jo mere du sætter ord på det, I oplever og laver sammen i hverdagen, jo hurtigere vil dit barn forstå, hvad der foregår omkring det,” siger Margrethe Brun Hansen.Når du taler med dit barn, er det vigtigt, at du ikke kun fokuserer på at tale, men også at lytte. Dit barn gør, som du gør. Formår du at lytte og give plads, bliver dit barn også bedre til at lytte og give plads til andre. Men find en god balance, så der ikke udelukkende kører voksen-barn-samtaler i familien.

Lær dit barn spillereglerne

Du har brug for at lade op, ligesom dit barn har brug for rolige stunder uden sin skønne mors stemme i den lille øregang. Der skal også være plads til voksensnak. Så er det også nemmere for dit barn at byde ind med noget.

“Det har en social funktion. Du lærer barnet, at det også skal afvente og give plads og ikke bare tromle igennem uden først selv at stikke en finger i jorden og lige læse og forstå andre,” siger Margrethe Brun Hansen.

LÆS OGSÅ: Sprog: Husk at tale med din baby

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns hjerne og bliv hørt!