Har du et spørgsmål om familieret?
Familiepolitik
Anja Cordes,er formand for Danske Familieadvokater og uddannet konfliktmægler.
Brevkasse
Skal vi beholde huset efter skilsmissen?
Kære Anja Cordes,
Min mand og jeg skal skilles og er blevet enige om, at jeg skal blive boende i vores fælles hus med børnene. Min mand ønsker ikke, at vi skal lave en egentlig bodeling, da han gerne vil have mulighed for at flytte tilbage i huset, hvis jeg på sigt ikke vil bo i det. Jeg vil derfor høre dig, hvilke muligheder, du mener, vi har. Kan man overhovedet blive skilt uden at lave bodeling? Er det en mulighed, at jeg kan udbetale ham hans boslod i et pantebrev, der forøges/nedskrives i takt med ejendomssalgsindekset? Kan jeg give min mand forkøbsret til huset, hvis jeg vælger at sælge det?
Anonym
Kære spørger,
Når I bliver skilt, ophører jeres formuefællesskab, og man foretager derfor naturligt en opdeling af værdier efter en opgørelse af, hvad der er. Det er naturligvis frivilligt, om man vil foretage en sådan opdeling, men mit råd er, at det skal I gøre. Det kan godt være, at det er en god idé, at I fortsat ejer ejendommen sammen, altså at I begge står på skødet. Det kommer for eksempel an på, om du har råd til alene at overtage og betale det.
Hvis I fortsat skal eje det, skal I gøre jer klart, hvordan det løses økonomisk. Skal I være fælles om udgifterne, eller skal I til sin tid kun dele den værdi, som ejendommen har nu, fordi du betaler fremover, eller hvordan er det bedst for dig og for din mand?
Hvis I fortsætter fælles ejerskab, kan din mands tilgodehavende opgøres nu og sikres ham ved et gældsbrev. Jeg vil ikke tilråde nedskrivning, som du spørger om, men derimod en klar aftale om forfaldstid og eventuel forrentning. Du kan selvfølgelig aftale forkøbsret til din mand ved et fremtidigt salg. I skal blot gøre jer klart, på hvilke vilkår forkøbsretten skal aftales.
Jeg vil råde dig at søge hjælp hos en advokat – det kan være meget indviklet og også have skattemæssige konsekvenser at aftale sameje med mere. Sørg for at opsøge en advokat, der er specialiseret i familieret.
Med venlig hilsen
Anja Cordes
Børnearbejde …
… er altså ikke forbudt, når vi er ovre i afdelingen for tømning af opvaskemaskine og dækning af bord! Men det kunne man nogle gange godt tro, at børn tror. De har vist glemt at læse i deres yndlingsforældremagasin, at det faktisk er godt for børn at blive en del af fællesskabet ved at trække sin del af læsset. Har du brug for hjælp til at få dine børn til at hjælpe til, så find den i bogen her, og glæd dig over, at andre også har svært ved at sætte fut i deres unger. Børn skal da arbejde – sådan får du dem til at hjælpe til derhjemme, af Karen Lumholt og Maria Kraul. Gyldendal.
Pris 300 kr.
Nej tak til skilsmisseritual
Vi elsker at myldre hen i kirken i det helt store skrud, når der skal papir på kærligheden. Men når de knap så spændende skilsmissepapirer er underskrevet, er det meget småt med lysten til at komme i kirke. Et skilsmisseritual, som et par af folkekirkens præster har tilbudt siden sidste år, er der således ingen efterspørgsel på. Kun ét par har indtil videre taget imod tilbuddet, der koster cirka 4.000 kr.
Kilde: Kristeligt Dagblad
Styr på reglerne
Skal min elskede og jeg have fælles- eller særeje? Er mit barn dækket af min forsikring? Hvem får min pension, hvis jeg dør? For de fleste af os handler familieliv om alt andet end jura og regler – lige indtil den dag, kæresten løber af med en anden, barnet kommer til skade, eller vi selv bliver syge. Så bliver det pludselig rart at have sikret sig selv og hinanden. I pjecen ’Familiens juridiske håndbog’ kan du få et hurtigt overblik over blandt andet ægteskab, testamente, forsikringer og pensioner. Læs pjecen online på www.danskefamilieadvokater.dkt
Har du et spørgsmål vedrørende familiepolitik?
Mail til: jura@juniormag.dk Besvarede spørgsmål bringes i Junior, evt. anonymt.