Babys udvikling
SPONSORERET indhold

Sprog: Husk at tale med din baby

Måske føler du dig godt tosset, når du taler til din lille baby, men hun opbygger et passivt ordforråd, som hjælper hende med at lære at tale.

Af: Frida Paustian, Vores Børn
17. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

“Nu lægger mor lige vasketøj sammen, ja det gør hun, og du ligger der og kigger.” Det kan godt virke en lille smule tåbeligt at sætte ord på alt, hvad du laver, eller på det, baby gør. Men det er en rigtig god idé, siger talepædagog Kirsten Thyme:

– Når du taler til baby, hjælper du baby med at opbygge det, man kalder et passivt ordforråd. Det betyder, at selv om barnet endnu ikke kan tale, så kan det reagere på det, der bliver sagt.

LÆS OGSÅ: Sprog: Sådan lærer dit barn flere ord hurtigere!

Og hører du dig selv med rigtig sød og lidt fjollet stemme sige ‘er du en lille nuttet baby, er du det?’, så er du helt på rette vej. Kirsten Thyme understreger, at også tonefaldet er væsentligt for at give dit barn lyst til at lytte.

Taler du med glad og positiv stemme, får barnet mere lyst til at lytte, frem for hvis du taler i en træt og negativ tone. Det vigtigste er dog at sætte ord på. Det hjælper på alle måder dit barns sprogudvikling, at der bliver talt så meget som muligt til det – allerede fra fødslen.

Hverdag med undertekster

Det kræver dog lidt kærlig tålmodighed og tid af dig, hvis du vil give dit barn en sund sprogudvikling. At sætte ord på dine og babys handlinger retter fokus meget på jeres samvær.– Tid er et nøgleord i denne sammenhæng. Du bliver nødt til at hellige dig barnet, især mens det er helt lille, siger Kirsten Thyme.LÆS OGSÅ: Fra pludren til slang: Sådan udvikler dit barn sit sprogHelt konkret foreslår hun, at du taler til dit barn og fortæller, hvad du laver ‘nu skifter mor din ble, nu laver mor mad, uhmm maden smager godt’, og hvad du ellers kan finde på. Du kan dog sagtens lave en masse derhjemme. Der skal bare undertekster på, om man så må sige.– Og så er det vigtigt, at du taler langsomt, tydeligt og i korte sætninger, og at du altid gør sætningerne færdige. Derudover er det vigtigt at gentage ord og sætninger igen og igen, så baby ofte hører for eksempel mad, ble, sut, mor og far, siger Kirsten Thyme og forklarer:– På den måde vil barnet hurtigt forstå det, du siger, og samtidig opbygge et passivt ordforråd, ligesom det senere vil få nemmere ved at udtale ordene.Og du kan ikke starte for tidligt på at tale med dit barn. Lige efter fødslen vil din stemme først og fremmest give dit barn kontakt og nærvær. Og hurtigt vil baby også lære af ordene og begynde at sige sine egne pludre-ord.– Når barnet så begynder at sige eksempelvis ‘mamam’ om mad, kan du spørge ‘vil du gerne have kartofler?’ – og pege på kartoflerne. På den måde opdager barnet, at det kan opnå noget med sproget, hvilket motiverer barnet til at lære mere, siger Kirsten Thyme.

Hvordan taler du selv?

Jo bedre du taler, desto bedre taler dit barn. Det er derfor væsentligt at gribe i egen barm i forhold til dit barns sprog. Har du tendens til at sluge endelserne på ordene, tale hurtigt eller sjuske med udtalen, så kan du være stensikker på, at dit barn også kommer til at gøre det.

Derfor foreslår Kirsten Thyme, at du hver dag afsætter koncentreret sprogtid med dit barn, hvor du også selv er opmærksom på sproget.
Helt ned til seksmånedersalderen vil det mindre barn have glæde af pegebøger. Her kan du allerede holde øje med, hvor udviklet dit barns sprogforståelse er.

– Du kan spørge ‘hvor er bolden?’. Hvis barnet peger på bolden, kan du fortsætte med at spørge ‘hvor er den røde bold?’ og på den måde udvikle sproget, siger Kirsten Thyme.

Hvis du har flere børn, er det vigtigt at sørge for at stimulere dem på hver deres niveau. Måske kan det være en idé at afsætte lidt tid til hvert barn hver dag.

– Sæt dig ned med din tumling, og læs en bog. Spørg til, hvad der er sket på de foregående sider i bogen, som I har læst, og få på den måde barnet til at genfortælle. Vær tydelig i din oplæsning, og tal om billederne undervejs, siger Kirsten Thyme.

Flere fordele

At snakke til og med din baby har også andre fordele. Ifølge Kirsten Thyme betyder en sund sprogudvikling, at dit barn udvikler både tryghed, selvtillid og bedre læse- og skriveevner.– Hvis et barn i skolealderen ikke har lært at udtale ord rigtigt, så er det svært at lære at læse og skrive det ord, for så stemmer skrift og tale ikke overens. Det er svært at stave til fødselsdag, hvis man udtaler det fø’sdag, siger Kirsten Thyme.Derudover er din kommunikation medvirkende til, at baby bliver tryg.– Det lille barn bliver trygt, når det får den opmærksomhed, det har brug for – og her er sprog en vigtig faktor. Hvis du som forælder er god til at fortælle, hvad du gør, og samtidig lytter til barnet, så har du skabt en god og tryg base, siger hun.Men som med alt mulig andet kan du også tale for meget. Du skal ikke tale uafbrudt til din baby dagen lang. Sørg for, at den lille også får mulighed for at få stilhed, ro og eftertænksomhed. Det er sundt.Dernæst er det vigtigt at være en god lytter, præcis som i voksenlivet. Kig på og lyt til dit barn, vær opmærksom på, hvordan det reagerer. Det er lige så vigtigt, som det er at tale med det.

Sådan stimulerer du dit barns sprog

1. Opbyg dit spædbarns passive ordforråd ved at tale med barnet: Eksempelvis ‘nu laver mor mad, nu skifter jeg din ble, her er din sut…’

2. Brug minimum 10 minutter hver dag, hvor du fokuserer på sprogstimulering. Sæt jer eventuelt med en pegebog, og tal om billederne.

3. Læs højt.

4. Syng! Sang er rigtig godt til at lære at kontrollere brugen af luft under tale. Så syng, alt hvad I kan.

5. Tal om, hvad I ser, når I går tur med barnevognen.

LÆS OGSÅ: Syng med dit barn

LÆS OGSÅ: Sprog: Sådan lærer dit barn flere ord hurtigere!

LÆS OGSÅ: Babytegn: Forstå din baby