Jordemoderen Sofie: "Vi har én chance for at gøre livets start til den bedst mulige"
SPONSORERET indhold

Jordemoderen Sofie: "Vi har én chance for at gøre livets start til den bedst mulige"

"Jeg føler mig meget heldig over at få lov at forberede familierne til denne dag - og ikke mindst til at bevidne det," siger den 29-årige jordemoder, Sofie, der lige nu er aktuel i programmet 'Velkommen til verden'.

Af: Katrine Memborg Foto: Kanal 4
19. sep. 2018 | Børn | Vores Børn

Beskriv dit job - og din hverdag? 

Mit job handler grundlæggende om at skabe gode betingelser for familiedannelsen. At støtte familien i løbet af graviditeten, så de er bedst muligt klædt på til fødslen og forældreskabet. Fødslen kan trække tråde langt ind i forældreskabet, så en vigtig del af jordemoderomsorgen er at arbejde med familiens ressourcer, så de kommer styrket ind i forældreskabet.

Min hverdag er en veksling mellem fødselsforberedelse, jordemoderkonsultation og fødegangsarbejde. På den måde er det både planlagt og akutarbejde fordelt over alle døgnets timer. Enten har jeg mellem 10-15 graviditetssamtaler - eller også er jeg på fødegangen mellem 8-16 timer, hvor jeg enten passer telefonen og taler med familierne, mens de er i hjemmet med begyndende veer, eller også er jeg sammen med familien på fødestuen, hvor vi sammen danner rammerne for deres fødsel.

Der er også dage med fødselsforberedelse, hvor jeg viser en fødestue frem for en gruppe vordende familier, og efterfølgende har undervisning i, hvordan de klæder sig godt på til fødselsdagsfesten, der venter. Her taler vi bl.a. om det helt faktuelle i en fødsel - så som fødslens faser, smertelindring mm. Men også hvordan de selv kan indtage fødestuen, støtte hinanden og skabe nysgerrighed på emner, som familien selv kan gå hjem og arbejde videre med.

Hvad giver dit job dig som menneske?

Jeg får enormt god energi af at gøre en betydningsfuld forskel for mennesker - hvad enten det er i graviditeten eller undervejs i fødslen. En stor del af mit job handler om at spore mig hurtigt ind på livet af folk og bruge min intuition. Og at turde at tale om det, der er svært at tale om.

Generelt udvikler det mine menneskelige kompetencer som empati, relationsdannelse, at fornemme grænse og at sætte grænser. Det er et job som kræver overblik og en god evne til at træffe beslutninger – også i pressede situation. Det kræver indlevelse og nærvær.

På en arbejdsdag sammen med de vordende eller nybagte forældre, beriges jeg med alle de stærkeste følelser i livet – den vildeste urkraft, den dybeste lykke, den største frygt osv. Det er på mange måder meget intenst og berigende. Mit job giver mig perspektiv i både mit arbejdsliv og mit privatliv. Det styrker alt sammen mig som menneske.

LÆS MERE: Kristoffer arbejder med dødsyge børn

Det bedste og sværeste ved dit job?

En fødsel er en fantastisk stor livsbegivenhed. Fødsler er meget forskellige, og vejen til det første møde med barnet er unik på alle måder. Jeg bliver enormt berørt af at se parret samarbejde om deres livsbegivenhed – deres barns første fødselsdag. Jeg føler mig meget heldig over at få lov at forberede familierne til denne dag - og ikke mindst til at bevidne det. Noget, jeg stadig synes, er helt fantastisk, er at se kvinden i øjnene lige inden barnet kommer ud. Her rummer blikket en urkraft, de færreste kvinder vidste, de havde. Og sekunderne efter, når det lille menneske ligger i hendes favn, er blikket helt modsat – varmt, lettet og fuldt med kærlighed. Det er et enormt stærkt øjeblik.

Det sværeste ved mit job er, når travlheden i afdelingen får os til at gå på kompromis med jordemoderomsorgen. Det er særdeles utilfredsstillende overfor familierne, men også meget opslidende for os som fagpersoner. Det er ikke jordemoderomsorg at lade familier være alene på tidspunkter, hvor de har brug for en jordemoder eller sende en familie på landevejen mod et ukendt fødested midt i fødslen. Det påvirker fødselshormonerne og fødselsoplevelsen.

Det berører mig dybt, når vi ikke formår at skabe tryghed og nærvær.

Vi har én chance for at gøre livets start til den bedst mulige, og lykkedes vi ikke med det, kan det have konsekvenser for blandt andet amning, tilknytning til barnet, forældreskabet generelt og fremtidige fødsler.

LÆS MERE: Mit barn har infantil autisme

Hvorfor valgte du at sige ja til at blive fulgt af kamerahold?

Min primære motivation for at deltage i programmet var at være med til at sprede fødselsfortællinger. Derudover er det altid lærerigt at se sig selv udefra. Jeg håber, at programmet kan være med til at sætte fokus på, hvor vigtigt en opgave vi har foran os: at hjælpe liv til verden med værdighed, omsorg, nærvær og sikkerhed - velvidende at det er af stor betydning for familielivet.

Hvad tror du, seerne vil få ud af at se med – og hvad fik du selv ud af det?

Jeg håber, at seerne får det ud af programmet, at de får lov til at være en del af en masse forældres første møde med deres barn og ikke mindst vejen dertil. Føderummet er ret særligt og meget svært at forstå, hvis man ikke selv har været en del af det. Jeg håber, at programmet viser, hvordan man kan samarbejde undervejs i fødslen på mange forskellige måder, hvordan en fødsel hver gang er helt sin egen, og helt simpelt hvordan alle familier går forskelligt ind i det at skulle føde og være forældre. Det er jo egentlig det, mit job handler om – at tage udgangspunkt i den ene familie, og forme vejen ud fra deres ressourcer og ønsker, med alle de udfordringer på vejen, det må indebære. Derudover håber jeg, at seerne forstår, at der er mange måder at føde på. Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert.

Det var en sjov oplevelse at være med i programmet, og jeg er spændt på at se mig selv og mine dygtige kollegaer i TV. Faktisk fandt jeg efterfølgende ud af, den pige, jeg tog i mod på TV, er min jubilæumsfødsel nummer 200. At den er foreviget på den måde, synes jeg, er smukt.

 Du kan se mere til Sofie og hendes kollegaer i serien 'Velkommen til verden', der kører på Kanal 4 hver tirsdag kl. 21. 

 

Anbefalet til dig