Julie Agnete Vang børn
Foto: Peter Nørby Julie Agnete Vang er aktuel i komedien "Mødregruppen"

Julie Agnete Vang om efterfødselsreaktion: ”Jeg brugte nogle måneder på at være panisk angst”

En sjælden komplikation satte en bremse for glæden, da Julie Agnete Vang var gravid med sit første barn. Indlæggelse i to måneder og et planlagt kejsersnit en måned før termin satte gang i en panisk angst, fortæller den filmaktuelle skuespiller i denne uges ALT for damerne.

Julie Agnete Vang måtte kun stå op, når hun skulle på toilettet. Problemet var, at der blot var to måneder til, at den dengang 30-årige skuespiller skulle føde sit første barn, da hun blev indlagt, fordi der var opstået en sjælden komplikation af den slags, som alle kommende forældre frygter: Der var risiko for, at hendes ufødte barn ikke ville overleve.

Et forløb, der satte dybe spor i den biografaktuelle skuespiller fra filmen Mødregruppen i den tid, der fulgte efter fødslen af datteren Eva My.

– Mens det hele stod på, var jeg ikke bevidst om, hvor meget angsten for at noget skulle gå galt, påvirkede mig, men retrospektivt kan jeg se, at jeg faktisk blev en lille smule bims af det, fortæller Julie Agnete Vang i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

LÆS OGSÅ: Julie fik en fødselsdepression

Var ikke sig selv

Julie Agnete Vang fik planlagt et kejsersnit i uge 36, en hel måned før terminen, og en sund og rask Eva My kom til verdenen. Datteren vejede kun lidt over to kg, men lægerne forsikrede, at hun var rask og helt normal. En besked, som Julie Agnete Vang dog havde svært ved at få sig selv til at forstå.

– Vi blev udskrevet efter fem dage, og der var ingen problemer. Eva var helt normal, og hun vidste ikke, at hun var for tidligt født og havde været i fare. Men JEG skulle forstå, at jeg havde født et helt sundt og rask barn. Så jeg brugte lige nogle måneder på at være panisk angst, hver gang hun så lidt blå ud i hovedet, eller der var noget andet i vejen. Jeg var ikke helt mig selv. Jeg var ikke lige så stædig, stærk og crazy, som jeg plejer at være. I stedet var jeg meget forsigtig, bekymret og bange.

Den utryghed og panisk angst som ”Live fra Bremen”-skuespilleren følte, viste sig at have et navn: En efterfødselsreaktion, som blandt andre personalet på sygehuset hjalp hende med at tage hånd om.

Mødregruppen

I dag er hun mor til Eva My på fire år. Hun er aktuel på det store lærred med filmen Mødregruppen. En film som dykker ned i det fællesskab, der skabes over alle de kriser og udfordringer, man som nybagt mor efter ens graviditet og fødsel har brug for at reflektere over.

Over kaffe, cola og Pågen-gifler gavnede virkelighedens mødregruppe også Julie Agnete Vang i det, som hun med egne ord understreger, var hendes ”livs største krise”

– Jeg synes, det er en helt vildt fantastisk konstellation, at man kan høre andres synspunkter på det at være mor, så man ikke bliver så snæversynet. Det er en form for psykologhjælp, man giver hinanden hver uge.

Læs mere om Julie Agnete Vang i denne uges ALT for damerne

Her fortæller hun om, hvordan hun efter flere års bekendtskab endte med at falde for sin mand, om mødet med hans børn, og hvordan hun som ung skuespiller håndterede dét at blive kastet ind i en verden med konstant kritik.

Hvem er Julie Agnete Vang?

  • Født 1. maj 1984
  • Kom ind på Statens Teaterskole i første forsøg som 18-årig, og hun blev færdiguddannet i 2008.
  • Er især kendt for teaterstykker som ”Diktatoren” på Nørrebro Teater, satire som ”Live fra Bremen”, tv-serien ”Borgen” og filmen ”Kollektivet”.
  • Hun er gift med skuespilleren Thomas Voss. De har sammen Eva My, og Thomas har to børn fra tidligere ægteskab.
  • Hun er aktuel i filmen ”Mødregruppen” med bl.a. Danica Curcic og Anders W. Berthelsen
Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Fødselsdepression, Interview og Kendte