Hvor vigtig er adressen?
Spørgsmål:
Jeg har en søn på 7 år, som er delebarn. Det vil sige, at han bor lige meget hos sin far og mig. Han har adresse hos sin far, fordi man jo ikke kan have flere folkeregisteradresser.
Nu har en bekendt gjort mig opmærksom på, at hvis vi af en eller anden grund en dag havner i statsamtet, så kan det være folkeregisteradressen, der kan være udslagsgivende for hvem af os, der får forældremyndigheden. Er det rigtigt? Og samme bekendt siger, at hvis min eksmand ansøger om fuld forældremyndighed, så kan jeg ikke gøre andet end at gøre det samme.
Altså jeg kan ikke bare søge om, at vi fortsætter med delt forældremyndighed, hvis han prøver at få fuld forældremyndighed. Er det rigtigt?
Læs familieadvokatens svar på næste side
Svar:
Kære spørger,
Hvis I er uenige om forældremyndigheden, skal I til vejledningsmøde i statsforvaltningen (SF), som statsamterne hedder efter den 1. januar i år.
SF kan ikke afgøre forældremyndigheden, så bliver I ikke enige efter eventuel børnesagkyndig rådgivning eller konfliktmægling, skal spørgsmålet afgøres ved domstolene, og SF skal således oversende sagen til retten.
Afgørelsen om forældremyndigheden tager udgangspunkt i barnets hverdag, tilknytning til hver af jer og jeres familie, jeres bopæls afstand til hinanden og til skolen, og hvordan jeres barn i øvrigt har det.
Folkeregisteradressen kan have betydning under en fælles forældremyndighed, idet den nye forældreansvarslov, der ventes vedtaget i indeværende samling og forventes trådt i kraft per 1. oktober i år, opererer med begrebet bopælsforælder = indehaver af folkeregisteradressen og samværsforælder = ret til samvær. Det kan have betydning, hvem der er hvad.
For eksempel kan bopælsforælderen bestemme barnets bopæl, altså flytte uden samtykke fra den anden forælder, bestemme daginstitutioner, træffe alle beslutninger, der har med barnets hverdag at gøre, mens I fortsat skal være enige om skolevalg, flytning til udlandet med videre.
Samværsforælder skal ansøge om samværs fastsættelse, hvis der ikke er enighed, mens bopælsforælder har barnet boende. Noget betydning har folkeregistertilmeldingen, men ikke for afgørelse af forældremyndigheden.
Om eksperten:
Anja Cordes er formand for Danske Familieadvokater og uddannet konfliktmægler. Hver måned besvarer hun læsernes juridiske spørgsmål i Junior. Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende familiejura? Så skriv til jura@juniormag.dk